Demirtaş: Anayasa taslağımız çoktan hazırlandı

Demirtaş: Anayasa taslağımız çoktan hazırlandı

Hakkari'den bağımsız vekil seçilen Demirtaş AKŞAM'a konuştu: Başbakan hiçbir koşul öne sürmeden yeni anayasayı 'tartışmaya açığız' derse Kürt sorununun çözümü kolaylaşır. Siyasal çözümün muhatabı BDP, barışın muhatabı Öcalan ve PKK'dır

Hakkari'den milletvekili seçilen BDP eski EşBaşkanı ve Selahattin Demirtaş, Başbakan'ın balkon konuşmasını samimi bulmadığını söyledi. Kürt sorunu konusunda yeni anayasanın çözüm olabileceğini söyleyen Demirtaş, 'AKP uzlaşmadan bahsediyor. Biz uzlaşmaya hiçbir zaman kapalı olmadık. Uzlaşmaya kapalı olan AKP'nin pragmatik yaklaşımıdır. İlkelerimiz çerçevesinde diyalogdan kaçmayacağız, Ama anayasa tartışmaları somut olarak gündeme getirildiğinde tavrımız netleşecektir. Birlikte anayasa yapacaksak Başbakan ön koşulsuz 'anadilde eğitime, özerklikte tartışmaya açığız derse, AKP ile birlikte çalışmaya hazırız. Ama AKP'nin taslağının peşinde koşacak da değiliz' dedi.

Demirtaş'ın AKŞAM'a özel açıklamaları şöyle:
l EŞİTLİK, ADALET, BARIŞ:
Kürt sorununun birkaç başlığı var. Eşitlik, adalet ve barış. Şu anda üçü de birbirine sıkı sıkıya bağlı olarak çözüm bekliyor. Hükümetin çok somut, güven verici bir pratik uygulaması lazım. Kürt sorununu barış içinde diyalogla, müzakereyle çözeceğiz mesajını çok güçlü bir şekilde vermesi gerekir. O zaman demokratik siyaset çok daha rahat bir şekilde devreye girer. Çözümün anahtarı ise yeni anayasadır. Anayasada uzlaşma sağlanabilirse, Başbakan Erdoğan 'hiçbir ön koşul koşmadan bütün sorunlarda tartışmaya açığız' derse ve toplumsal mutabakatın sağlanacağı bir anayasayı hayata geçirirse, Kürt sorununun çözümü kolaylaşır. Siyasal çözümün muhatabı BDP'dir. Barışın ve silahsızlanmanın muhatabı Öcalan ve PKK'dır. Bütün bu muhatapları dikkate alan bir süreci hükümet doğru yönetirse, Kürt sorunu çok kısa bir sürede yoluna girer.

Daha demokratik Türkiye
Önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağımız anayasa taslağımız hazır. Elbette ki orada bütün maddeler Kürtler açısından daha demokratik bir Türkiye önerisidir. Anayasa taslağımızda özellikle anayasal vatandaşlık, ana dilde eğitim üzerinde durduk. Bunun yanında ifade ve örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesi, kadın hakları gibi başlıklara da yer verdik.

15 HAZİRAN  SONRASI İÇİN
15 Haziran'la ilgili şunu söyleyebilirim. O konuda Öcalan ve PKK'nın çağrıları vardı. Hükümet İmralı'da yürüttüğü müzakereleri güçlendirmeli ve kesinlikle15 Haziran sonrasında savaşın olmayacağı bir diyalog yakalayabilmelidir. 15 Haziran meselesini ortaya koyan BDP değildir. Onun muhatabı PKK ve Öcalan’dır. Hükümet bu konuda yürekli davranıp barış konusunda muhataplarıyla doğrudan görüşmelidir ve diyalogunu kesmeden sürdürmelidir.

KONUŞMASI SAMİMİ DEĞİL
Başbakan Erdoğan'ın önceki günkü balkon konuşmasını kesinlikle samimi bulmadık. İstikrarlı bir söylemi yok. Güven verecek bir duruşu yok. Bizim açımızdan güven çok önemli. Benzer konuşmaları hep yaptı, şimdiye kadar değişen hiçbir şey
olmadı.
 

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.