Davutoğlu: Libya'da bir Türk hayatını kaybetti

Davutoğlu: Libya'da bir Türk hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. Davutoğlu, hayatını kaybeden kişinin 27 yaşında Trabzonlu Yunus Emre Çelik olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'nda kurulan kriz merkezinde bugün bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili bilgi verdi.

 

Davutoğlu, "Trablus'tan 1,422 kişi tahliye edildi. Bingazi'den uçaklarla 429, Mısır İskenderiye'den 248 kişi geldi. Dün Bingazi'den deniz yoluyla 3 bin kişi aldık. Yani 72 saatte 5 bin 099 kişi sağ salim getirilmiştir" dedi.

 

Libya'da yaklaşık 25 bin Türk bulunuyor. Ankara, Libya'da halk isyanının yarattığı kaos nedeniyle Türk vatandaşlarını tahliye etmeye başladı.

 

Tahliye işlemi önce uçakla başladı. Ancak Libya'nın hava sahasını kapatmasının ardından deniz yolu kullanılmaya başlandı. İlk etapta Bingazi'ye gönderilen iki feribot şu anda dönüş yolunda bulunuyor. Ayrıca Fethiye-Derne arasında da ring hattı kuruldu.

 

VİNCE ÇIKARKEN VURULDU

Davutoğlu, basın toplantısında sorulan bir soru üzerine bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi.

 

Davutoğlu, "Dün akşam bir vatandaşımızın can kaybı bilgisi ulaştı. Trabzonlu Yunus Emre Çelik 27 yaşında. Trablus yakınlarındaki bir şantiyede maalesef istenmeyen bir olay sonucunda hayatını kaybetmiştir. Onun haricinde herhangi bir yaralanma veya ölüm yok" dedi.

 

Doğan Haber Ajansı, Çelik’in, çalıştığı şantiyede vince çıkarken bir kurşunun isabet etmesi sonucu öldüğünü bildirdi.

 

ERDOĞAN KADDAFİ İLE GÖRÜŞTÜ

Yapılanın Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı tahliye çalışması olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Bakanlık'ta kurulan kriz masasının 24 saat çalıştığını ve merkezde bulunan 400 diplomatın 120’sinin 3 vardiya halinde görev yaptığını ifade etti.

 

Davutoğlu ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya lideri Muammer Kaddafi ile iki kez telefonda görüştüğünü açıkladı. Erdoğan ile Kaddafi, Pazar gecesi Libya'daki son yaşananları ve ülkedeki Türklerin durumunu ele almıştı.

 

Bir gazetecinin tahliye için gönderilen gemilere neden AA ve TRT dışında basın mensubunun alınmadığı yönündeki bir sorusuna ise Dışişleri Bakanı, daha fazla kişinin tahliyesi için feribotların mümkün olduğunca az kişiyle yola çıkarıldığını ve bundan sonraki seferlerde başka basın mensuplarını da almak istediklerini sözlerine ekledi.

 

Davutoğlu, Almanya, ABD, Avustralya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Fransa, Çin, Kosova, Romanya, Ürdün dahil 21 ülkenin tahliye konusunda Türkiye'den yardım talebinde bulunduğunu söyledi.

 

Davutoğlu, basın toplantısının ardından kriz merkezine gelen bir telefonu da yanıtlayarak, arayan vatandaşın sorularına bizzat cevap verdi.

 

ANKARA’DA KURULAN KRİZ MASASI

Dışişleri Bakanlığı'nda oluşturulan kriz merkezinin telefon ve faks numaralarıyla e-posta adresi şöyle:

 

Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi
Telefon: 0312-292 2600, 0312-292 2601, 0312-292 2602
Faks: 0312-292 2754

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.