Danıştay'ın emekli ikramiyesi kararının yorumu
Danıştay 11. Dairesinin 13 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararını yorumluyoruz
13 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazetede, Danıştay 11. Dairesinin, emekli ikramiyesine dair kararı yer almıştır.
1- Davacı, hizmetlerini birleştirerek, 1981 yılında SSK'dan emekli olmuştur. Emekli olan davacıya, birleştirilen hizmet süreleri içinde yer alan Emekli Sandığı süreleri için emekli ikramiyesi, son defa Emekli sandığına tabi bir kurumda çalışmadığı için, verilmemiştir.
2- Anayasa Mahkemesi, 2829 sayılı Kanunun 12. maddesinde yer alan "Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir." hükmüyle ilgili olarak, "Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve " ibaresini iptal etmiştir.
Bu iptal kararı üzerine, davacı SGK'ya başvurmuş ve emekli ikramiyesini istemiş, talebi reddedilince de dava açmıştır.
3- TBMM, AYM'nin iptal kararı üzerine 5997 sayılı Yasanın 14. maddesiyle yeni bir düzenleme yapmıştır. 5434 sayılı TC. Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesinin 1. fıkrasına eklenen düzenleme şu şekildedir:
"Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 4. maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malüllük veya vazife malüllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir."
4- Anayasa Mahkemesi, bu kez 5997 sayılı kanunla getirilen düzenlemedeki "Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve ..." ibaresini iptal etmiştir.
5- TBMM bu kez, 26.01.2012 tarih ve 28185 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren 6270 sayılı Kanunu yürürlüğe koymuştur. 6270 sayılı Kanunun 1. maddesi ile 5434 sayılı Kanun'un 89. maddesinde değişiklik yapılarak, hizmet birleştirilmesi suretiyle emekli aylığı bağlananlara, 5434 sayılı Kanun veya 5510 sayılı Kanun'un geçici 4. maddesi hükümlerine tabi olarak 5434 sayılı Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödeneceği düzenlemesine yer verilmiştir.
6- İdare mahkemesinde açılan davada, mahkeme, davacının 1475 sayılı Kanunun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına sahip olmadan istifa edildiği için, 6270 sayılı Kanun kapsamına girmediğine karar vermiş ve davayı reddetmiştir.
7- Danıştay Başsavcılığı ise itirazda bulunmuştu. Başsavcılık itirazı üzerine Danıştay 11. Dairesi, kişinin emekliliği 2012 yılı öncesine ait olduğu için 6270 sayılı Kanun kapsamında olmayacağını belirtmiş ve idare mahkemesi kararını bozmuştur.
8- Danıştay 11. Dairesinin kararına göre, 2012 yılı öncesinde SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olan ve ancak birleştirilen emekli sandığı sürelerine ikramiye verilmeyenler, emekli ikramiyesi alabilecektir.Danıştay kararının tam metni için tıklayın.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.