Danıştay ve Yargıtay Başkanları gelmedi

Danıştay ve Yargıtay Başkanları gelmedi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, devlette küslük olmayacağını söyledi.

Başkan Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin kuruluş yıl dönümü için yapılan tören sonrası gazetecilere teşekkür konuşması yaptı. Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in programa neden gelmediğine ilişkin soruları cevapladı. Yüksek yargı başkanlarına davetiye gönderilip programa davet edildiğini açıklayan Kılıç, devlette küslük olmayacağını belirterek, herkesin birbirini eleştirebileceğini ifade etti.

Kılıç: Hukuki temelden yoksun ithamlarla mahkeme kirletilmemeli

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kürsü dokunulmazlığının imkanlarından faydalanarak ahlaki ve hukuki temelden yoksun ithamlarla mahkemeyi kirletmeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin 49. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Başkan Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyeleri ve bazı raportörler Anıtkabir'i ziyaret etti. Ardından Yüksek Mahkeme'de bir tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, Devlet Bakanı Ali Babacan katıldı. Muhalefet liderleri ise katılmadı.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden de Kılıç'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı eleştirel açıklamalardan dolayı Yüksek Mahkeme'nin kuruluş yıl dönümüne gelmedi. Kılıç, konuklarını kapıda tek tek el sıkarak karşıladı.

'Anayasa Yapımında Temel Tartışma Noktaları' konulu bilimsel toplantısı öncesi konuşan Kılıç, 12 Eylül referandum sonra mahkemelerinde yapısal ve fonksiyonel anlamda çok önemli değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Kılıç, dünyada hak ve özgürlüklere ilişkin yeni bakışlar, demokratik gelişmeler, dayatmacı anlayışlarından bunalan halkın bundan kurtulma arayışları ve tüm bu gelişmelere kayıtsız kalan yargısal dirençle yapılan anayasa değişikliklerinin zorunlu sebepleri arasında sayılabileceğini söyledi.

Anayasa değişikliğine emeği geçen herkese teşekkür eden Kılıç, "Yasanın komisyonlarda ve Meclis'te görüşülmesi aşamasında bazı milletvekillerince mahkememiz ve üyeleri hakkında yaptıkları değerlendirmeler, şaşkınlık ve büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır. Mahkememizle ilgili yapılan değişiklikler ya da öngörülen imkanlar tamamen Parlamento'nun takdiri ile şekillenmiştir. Söz konusu takdirin, bazı milletvekillerince, burada tekrarlamaktan utanç duyduğum sözcüklerle yaptıkları değerlendirmeleri, şiddetle reddediyoruz. Kürsü dokunulmazlığının imkanlarından faydalanarak ahlaki ve hukuki temelden yoksun ithamlarla mahkemeyi kirletmeye kimsenin hakkı yoktur." dedi.

 

Haşim Kılıç'tan BDP'ye terör mesajı Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, uygulamadan ya da yasal düzenlemelerden kaynaklanan olumsuz gelişmeler bahane edilerek toplumun terörize edilmesinin, sokakların ve meydanların yaşanmaz hale getirilmesinin tarihin hiçbir döneminde sorunları çözmediğini söyledi.

Yüksek Mahkemenin kuruluş yıl dönümünde konuşan Kılıç, Barış ve Demokrasi Partisi(BDP)'ye uyarılarda bulundu.

Hak ihlallerine karşı terör ve şiddet bağı kurulmadan demokratik tepkilerin gösterilmesinin anayasal bir hak olduğu kadar bireylerin ya da örgütlerin görev ve sorumlulukları kapsamında olduğunu dile getiren Kılıç, dileklerinin sorunlar çözülürken demokrasi ile bağın koparılmaması olduğunu vurguladı. Kılıç, hiçbir özgürlüğün terör ve şiddetin teminatı olamayacağının altını çizen Kılıç, hak ve özgürlükleri kullanırken terörle ortaklık kuranların hiç kimseden demokratik tavır ya da sabır beklemeye hakkı olmadığını belirtti.

Kılıç: Olağanüstü kurtarıcılara yönelik çağrı dönemi kapanmıştır

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Toplumun son yıllarda siyasi ekonomik sosyal ve demokratik alanlarda kaydettiği gelişmeler, ülkeyi koruma ve kollama konusunda olağanüstü kurtarıcılara yönelik çağrı dönemini kapatmıştır." dedi.

Yüksek Mahkemenin kuruluş yıl dönümünde konuşan Kılıç, Türkiye'de demokratikleşmeyi engelleyen en önemli sebeplerden birisinin de siyasi Partiler Kanunu'nun çağı yakalayan çoğulculuk ve temsil esasına uygun bir yapıya kavuşturulmaması olduğunu söyledi.

Yeni anayasaya yönelik yapılan çalışmaları ve hazırlanan anayasa taslaklarını da değerlendiren Kılıç, şöyle devam etti: "Siyaset kurumlarımızın özgürlük ve demokrasi alanlarını genişletmek için ortaya koydukları rekabeti ilgiyle izliyoruz. Yeni bir anayasa yapım sürecinde sivil toplum örgütlerinin büyük bir cesaret ve heyecanla ortaya koydukları düşünceler, öneriler ve çözüm yolları yeni oluşacak Meclis üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturacaktır. Önerilerini yazılı bir anayasa metni haline getirmeden olumlu ve olumsuz yönleriyle samimiyet içinde ortaya koymaları, etkileyici bir yöntem olarak başarılı bir görüntü vermektedir. Statükoyu güçlü şekilde ayakta tutmaya çalışanları toplum, olması gereken yerden şekillendirmeye başlamıştır."

 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1125931&title=danistay-ve-yargitay-baskanlari-gelmedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.