Cumhuriyet’in atlı kadınları
Atatürk, halka hitaben hazırladığı ve gelinen mesafeyi anlattığı hitabı için tüm kesimlerden temsilcilerin Ankara’ya davet edilmesini istedi.
Bunun için çevre illerden de bin 600 kadar köylü Ankara’ya davet edildi. Davet edilenler arasında kocasını ve çocuğunu savaşta kaybetmiş kadınlar da vardı.
Gelenlerden 600’ü yaya, bin kadarı ise atlıydı. Köylülerin konaklaması için okullar 17 ekimden itibaren tatil edildi. Köylüler törenlere kadar kapatılan ilkokullarda ağırlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Osmanlı Devleti'nin son dönemi, cumhuriyetin kuruluş yılları ve Atatürk'e ait 2 bin 288 filmin restorasyonu ve dijital ortama aktarılması Bakanlık himayesinde devam ediyor.
Kültürel miras açısından büyük öneme sahip bu çalışmalar kapsamında, 29 Ekim 1933 tarihinde çekilen, Cumhuriyetin 10. Yılı Törenleri'ne ait görüntüler, Türk sinemasının 100'üncü, Cumhuriyet'in ise 91'inci yılında restorasyonu tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılmaya hazır hale getirildi.
Ulus Meydanı'nda 10. Yıl Marşı
Tören kapsamında gerçekleştirilen geçit resminde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, diğer kabine üyeleri ve yabancı misyon temsilcileri yer alıyor.
Öncelikle izci öğrencilerin, ardından askerlerin görüldüğü geçit resminde, Atatürk de zaman zaman öğrencilere selam veriyor.
Daha sonra sırayla kürsüye çıkan iki konuşmacı günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmalar yapıyor. Konuşmacılardan biri "Bugünlerin duygulu şenlikleri içinde geçirdiğimiz, yurdun her tarafında memleket evlatları milli kurtuluşun başı ve yeni Türkiye'deki diriliş ve yükseliş aleminin ruhu olan milli reis Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha hürmet ve minnetle anmaktadır" ifadesini kullanıyor.
Film, yabancı misyon temsilcilerinin 2. TBMM binasından çıkışının akabinde kutlamalar dolayısıyla Ulus Meydanı'ndaki coşkulu kalabalık ve "10. Yıl Marşı"nın duyulmasıyla sona eriyor.