Cumhurbaşkanı'nın takdirini kazanan Fatma Ada'nın hikâyesi

Cumhurbaşkanı'nın takdirini kazanan Fatma Ada'nın hikâyesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya'ya gelişinin 90. yıldönümünde bu kente bir ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı, diğer il ziyaretlerinde olduğu gibi, valilik, belediye, garnizon komutanlığı ve üniversite ziyaretlerinin yanı sıra öğrencilerin proje stantlarını gezdi.



Amasya'daki müzeleri de ziyaret eden Cumhurbaşkanı, 'Uluslararası Atatürk Sanat ve Kültür Haftası'nın açılışını yaptı.

Amasya ve Amasyalı, 12 Haziran günü özel bir gün yaşadı. Ancak bir kişi vardı ki, 12 Haziran onun için bir başka özeldi. 58 yaşındaki Fatma Ada, milletvekili, vali, belediye başkanı, Amasyalı işadamları ve kentin ileri gelenlerinin katıldığı yemeğe davetliydi. Onu yemeğe davet ettiren neden, ortaya koyduğu başarı hikâyesiydi. Vali Celalettin Lekesiz, Fatma Hanım'ı cumhurbaşkanı ile tanıştırdı. Hikâyesini anlattı. Cumhurbaşkanı'nın da ilgisini çeken ve "Bunu herkes bilsin." dediği öykü, Anadolu kadınının elindeki kıt imkânlara rağmen nasıl başarılı olacağını anlatıyor.

Fatma Ada, 1951 yılında Samsun'un Çarşamba ilçesinde dünyaya gelir. Dedesi, okula gitmesine izin vermez. "Kız çocuğusun. Okuyup ne yapacaksın?" der. Okul evlerinin tam karşısındadır. Neşeyle okula gidip-gelenlere imrenerek bakar. Kendi çabasıyla okuma-yazma öğrenir. Sonrasını "Sonraki yıllarda kadınlar okuluna gittim. Orada tam olarak öğrendim." diye anlatıyor.

Evlenir... Kendi ifadesiyle, babaannesinin memleketi Amasya'ya gelin gider. Eşi hastadır, ağır işler yapacak durumda değildir. Üçü kız dört çocuk, Fatma Ada'nın eline bakar. Bir arazi kiralar, çiftçiliğe başlar. Ürünlerini pazara götürmek için bir traktör alır. Kendisi kullanır. 3-4 yıl ehliyetsiz araç kullanmak zorunda kalır. Polise yakalanmamak için ara sokaklardan gider. Sabahın erken saatlerinde, traktörünü durdurup ehliyetini soran polise, "Senin eşin bu saatte evde yatıyor. Ben işimin başındayım. İstersen, cezanı yaz..." der, gaza basar ve uzaklaşır. İlkokul diplomasını dışarıdan bitirme sınavlarına girerek alır, ardından da ehliyetini. Artık daha rahattır. Polisler durdurduklarında, "İşte ehliyetim!" diyebilecektir. Bir süre Suluova-Amasya arasında dolmuş şoförlüğü yapar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı ihaleyi kazanır ve servis işine girer.




Fatma Ada 58 yaşında halâ çalışıyor. Kimsenin, "Kadın çok çalışıyor, gelini de çalıştırır." diye oğluna kız vermediğini anlatıyor gülerek.

58 yaşında çalışmaya devam ediyor. Hayattaki tek derdi, evin en küçüğü tek oğlu Murat'ı evlendirmek. "Kimse kızını vermek istemiyor. O kadın çok çalışıyor, gelinini de bu kadar çok çalıştırır." diye gülerek anlatıyor yaşadıklarını. "Oğlunuza hayırlı bir kısmet bulursunuz inşallah, sizin gibi çalışkan çoktur oralarda." diyecek oluyoruz, "Nerede oğlum! Şimdikiler çalışmıyor." diye yakınıyor. Oğlunu evlendirdikten sonra da, hac vazifesini yerine getirmek istiyor. Bazı gün Suluova'da bazı gün Ladik'te bahçesinde yetiştirdiği ürünleri pazarda satmaya devam ediyor. "Müşteri çok Allah'a şükür. Benim ürünlerim organiktir." diyor.

O gün oğlu Murat'la birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı yemek sonrasında hayatını, "Eşimin ekonomik durumu zayıftı. Mecbur kaldım, şoförlük yaptım. Başlarda çok dışlandım. Ama mücadele etmeye devam ettim. Çalışarak kazandıklarımla evimi geçindirdim, ev yaptırdım, çocuklarımı okuttum, eşimi emekli ettim..." diyerek özetliyor.

Bir de Cumhurbaşkanı ile karşılaştığı, onunla konuştuğu için mutlu: "Valilikten yemek için davetiye gönderdiler. 'Yemeğe katılabilir misiniz?' dediler. Niye katılmayayım? İşimi bıraktım, yemeğe geldim." Yemekte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Vali Bey anlattı. Çok takdir ediyorum." demiş kendisine. Cumhurbaşkanı'na teşekkür eden, davet edildiği için onur duyduğunu anlatan Fatma Ada, Abdullah Gül'ün, "Şimdikilere çalışmalarını tavsiye ediyor musun?" sorusuna da, "Çalışmalarını tavsiye ederim ama erken kalkmak lazım." diye cevap vermiş. [email protected] ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.