Çubukçu'dan 25 günlük izin açıklaması

Çubukçu'dan 25 günlük izin açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin lise son sınıfta, 25 günlük rapor için sağlık kuruluşlarını meşgul ettiğini belirterek 'veli imzalı izinle' krizi çözüm bulduklarını açıkladı.

 

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin lise son sınıfta, kanuna karşı hile denilebilecek şekilde, 25 günlük rapor için sağlık kuruluşlarını meşgul ettiğini belirterek, ''Aileleri ve öğrencileri, çoğu zaman gerçek durumlarını yansıtmayan, adeta onları yalan söylemeye teşvik eden bu raporların alınması yükünden kurtarmak adına devamsızlık haklarını 25 günle ve veli iznine tabi olacak bir düzenlemeyle sonuçlandırdık'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, bazı uluslararası anlaşmaları onaylayan kanun tasarılarının görüşmeleri sürüyor.

Çubukçu, tasarıların görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, hükümetleri döneminde ortaöğretim süresinin 4 yıla çıkarıldığını, lise son sınıfın, yüksek öğrenime geçiş sınavına hazırlığa denk geldiğini anımsattı.

Bugüne kadar üniversite sınavında sorulan soruların birçoğunun, okulda öğrenilen konulardan çıkmadığını, çoğunlukla müfredat dışı olduğunu belirten Çubukçu, ''2003-2006 yılları arasında müfredatın yenilenmesiyle tamamen müfredat odaklı, çocukların okula devamını sağlamaya yönelik, okulda öğrendiklerinden sorumlu tutulacakları bir sınav sistemine doğru ilerledik'' diye konuştu.

Çubukçu, merkezi sınav uygulamasından sonra, sınav sistemi üzerinde yapılan uygulamalar nedeniyle öğrencilerin liselerdeki eğitimden değil, alternatif eğitim kurumlarından aldıkları eğitimdeki sorulardan sorumlu tutulduklarını söyledi.

Üniversite sınavında yıllarca müfredattan soru sorulmadığını dile getiren Çubukçu, ''Eğitim kurumlarımızda öğretilenlere güvenmiyor değiliz. Tam tersine okullarımızdaki öğrettiğimiz bilgilere güveniyoruz, burada öğrettiğimiz bilgilerle çocukları sorumlu tutuyoruz'' dedi.

Çubukçu, üniversite sınavına hazırlanırken, özellikle lise son sınıfta, çok uzun yıllardır uygulanan bir yöntemin olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Çocuklarımızın 20 gün devamsızlık hakkı, 25 gün de raporlu olarak okula gelmeme hakları var. Gençlerimiz, adeta kanuna karşı hile diyebileceğimiz şekilde, lise son sınıfta 25 günlük rapor için sağlık kuruluşlarımızı, bu manada meşgul etmekte. Hepimizin çok açıklıkla bildiği, gerçek durumu yansıtmayan, sağlık durumu konusunda hiçbir sorunu olmayan gençlerimizin

rapor almaları adeta bir vaka olarak önümüzde duruyor.

Yaklaşık 500 bine yakın gencimizin hepsinin, rapor almak için sağlık kuruluşlarını meşgul ettikleri, çoğu zaman da gerçek durumlarını yansıtmayan, adeta onları yalan söylemeye teşvik eden bu raporların alınması yükünden aileleri ve öğrencileri kurtarmak adına devamsızlık haklarını 25 günle ve veli iznine tabi olacak şekilde düzenlemeyle onların fiili durumlarını bir şekilde gözönüne alarak sonuçlandırdık. Bu durumdan hem veliler hem öğrencilerimiz eğitim sistemimiz adına son derece memnuniyet şeklinde geri dönüşüm aldık. Herhangi şikayet söz konusu  değil. Gençlerimizin eğitim öğretimlerini aksatmadan sınava hazırlanmaları en büyük temennimizdir.''

Genel Kurulda, Uluslararası Kalkınma Hukuku Örgütünün Kuruluşu Hakkında Anlaşmaya Katılmayı Uygun Bulan Kanun Tasarısı, Türkiye ile Bahreyn Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşmasının Onaylanmasını Uygun Bulan Kanun Tasarısı kabul edildi.

haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.