Çocuklu ailelere 12 altın tavsiye!
Neredeyse bütün anne-babaların ortak derdi olan 'o problem' için altın gibi 12 tavsiye...
Özellikle 8-9 aydan başlayarak okul çağına kadar süren dönemde, anneler en çok çocuklarının iştahsız olmasından yakınıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, her yaş döneminin ayrı beslenme güçlükleri olsa da iştahsızlık sorununun genellikle 9 ay ile 2 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirtiyor.
Çelik “Ailelerin beslenme hataları ve alışkanlıkları iştahsızlık, daha doğrusu yemek seçme olarak tanımlanan durumun en sık görülen nedeni. Bu yüzden ailelerin doğuştan itibaren bebeklerini beslerken doğru yaklaşımda bulunmaları çok önemli” diyor. İştahsızlığın genellikle yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluştuğunu ifade eden Çelik sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Diş çıkarma atakları, besinlerdeki geçiş dönemleri iştah azalmasına neden oluyor.”
İşte çocuklarda iştah artıran 12 öneri:
1 - Üst kat komşunun tariflerini denemeyin!
6 bisküvi, 1 kaşık pekmez, bir yumurta sarısı ve bir dilim peynir... Bulamaç besinler diye tanımlanan bu tür tarifler yüksek kalorili oldukları gibi, baskın tatları severek yiyen çocukların dilinde sadece yoğun şeker tadı kalmasına yol açıyor. Bu da çocuklarda şekerli tatlar konusunda seçici bir yapı gelişmesine neden oluyor. Buna alışan çocukların damak tadı duyuları da yeni lezzetlere karşı oldukça dirençli hale geliyor.
2 - İlk denemelerde sabırlı olun!
Çocuklar her yeni besine ortalama 8-10 denemeden sonra alışıyor. Bu nedenle ilk denemede bir kase dolusu havuç püresini bitirmesini beklemeyin. Ancak bir kaşık bile olsa her gün bu yeni besini çocuğunuza tattırarak alışma sürecini sabırla bekleyin.
3 - Enerjinizi doğru besinlerde kullanın!
Ispanak yedirmek için çocuğunuzla kılıç kalkan oyunu oynamak yerine, enerji ve sabrınızı; süt - süt ürünleri, et, yumurta, balık ve tahıl yedirmeye saklayın. Çünkü bu besinler çocuğunuzun gelişimi için çok daha yaşamsal öneme sahipler.
4 - Yedinci aydan itibaren pütürlü gıdalar yedirin!
Yiyecekleri çatalla ezip yumuşatarak yedirmeye çalışın. İlk denemelerde pütürlü yiyemeyen çocuğunuza karşı soğukkanlılığınızı koruyun. Sabır ve inatla denemelere devamedin.
5 - Sofraya çocuğunuzla birlikte oturun!
9 aylıktan sonra çocuğunuzu tok bile olsamutlaka sizinle birlikte sofraya oturtun. Çocuğunuz erişkinlerin tükettiği gıdaları yiyebilecek yaşa geldiyse sofrada olan yemeklerden yedirmeye çalışın. Çocuğunuzun önüne koyacağınız küçük bir ekmek parçası veya köfte ile kendi kendine yemek yeme hazzına varmasını sağlayın.
6 - 1 yaşından sonra kontrollü emzirin!
Anne sütüne çok alışkın ve düşkün bebekler, bir yaşından sonra annememesini bir nevi tiryaki gibi emiyor. Anneyi her gördüğü yerde, her canı istediğinde emmeye çalışıyor. Annememesi emip bir şekilde doyduğu için de ekstra gıda yemek istemeyebiliyor. Siz de bu durumdaysanız 1 yaşından sonra emzirme konusunda çok daha kontrollü olun.
7 - Çocuğunuza örnek olun!
Çocuğunuzun sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı aynen taklit edeceğini unutmayın. Sebze yemeğini sevmeyen bir babanın, makarnadanmaydanozları ayıklayan bir kardeşin bulunduğu bir ailede küçük bebeğin önüne konulan her şeyi yiyip bitirmesi beklenmemeli. Elinizde tabakla televizyon izliyorsanız, çocuğunuzu sofrada oturup yemek yemeye ikna etmeniz kolay olmayacaktır.
8 - Yemek öncesinde abur cubur yedirmeyin!
Yemek öncesi verilen abur cubur atıştırmalıkların, ara öğünlerin yemek saatinde kâbusa neden olacağını unutmayın.
9 - ‘Yemek sofrada yenir’ mesajını verin!
Çocukların dikkat süresi çok kısadır ve uzun süre sofrada sabit halde oturmaya tahammül edemezler. İki lokma yedikten sonra ayağa kalkan çocuğunuzun peşinden, elinizde tabak çatalla koşuşturmayın. Onu birkaç kez uyardıktan sonra hızla sofrayı kaldırıp yediği besinle yetinmesini sağlayın ve bir sonraki yemek saatine kadar da herhangi bir gıda almasına engel olun.
10 - Yemekte ısrar etmeyin alternatif yaratmayın!
Çocuğunuza ‘Teklif var ısrar yok, ancak alternatif de yok” deyin. Kereviz yemeğini yemeyi reddeden çocuğa karşı doğru yaklaşımmakarna pişirmek değil, bir hafta süreyle her öğünde kereviz yemeği sunmaktan geçiyor.
11 - Oyun oynayarak yedirmeyi deneyin
Çocuğunuz 1 yaşında ise belli oranda oyunla, kandırmaca ile yemek seanslarını daha çekici hale getirilebilirsiniz. Ancak bunu, videoya kaydedilmiş reklam serilerinin önüne oturtularak, her reklam döngüsünde ağzını robot gibi açan bir çocuk noktasına kadar götürmeyin.
12 - Ceza ya da ödül vermekten kaçının
Yemek seanslarıyla ilişkilendirilmiş ceza veya ödül yöntemleri başlangıçta işe yarıyor gibi görünebilir, ancak “Yaşamak için yemeliyiz” algısının kurulmasına olumlu katkısı olmaz.
HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.