Çocukların Eğitimi Aksamasın Diye Öğretmenler Odasını Lojman Yaptılar

Çocukların Eğitimi Aksamasın Diye Öğretmenler Odasını Lojman Yaptılar

Samsun'un Havza İlçesine Bağlı Boyalı Köyünde Eğitim Adına Yapılabilecek En Güzel Fedakarlıklardan Biri Yaşanıyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI tarafından bir süre önce yapılan kadrolu öğretmen atamalarıyla Boyalı İlköğretim Okulu'na atanan 3'ü bayan ve 1'i müdür 3 erkek öğretmen, 120 öğrencinin eğitiminin aksamaması için okulda kalıyor. Öğretmenler odasını lojmana çeviren 3'ü bayan 6 öğretmen, burada yatıp sabahları da sınıflarda derse giriyor. Mutfak, çamaşır ve banyo gibi ihtiyaçlarını öğrenci tuvaletlerinde gidermek zorunda kalan ve devlet memuru olmaları sebebiyle konuşmaktan kaçınan fedakar öğretmenler, tüm zor şartlara rağmen eğitimden vazgeçmiyor.

8 yıllık eğitim ve öğretimde kullanılmak üzere 1990 yılında yapımına başlanan Boyalı İlköğretim Okulu, 3 yıl sonra tamamlandı. Ancak projede olmasına rağmen ne lojman yapıldı ne de plastik doğrama takıldı. Gelişi güzel şekilde yapılan 3 kat ve 12 derslikli okulun lojmanı olmadığı için sadece ilköğretim kısmı eğitim veriyor. Okula köyde yaşayan çocuklar haricinde, Aşçıoğlu, Yukarı Esentepe ve Aşağı Esentepe mahallelerinden de öğrenciler geliyor. 35 orta okul öğrencisi ise kendi imkanlarıyla 12 kilometre uzaklıktaki Çakıralan köyü, 15 kilometre uzaklıktaki Belalan köyü veya Havza'daki okullara gitmek zorunda kalıyorlar.

Boyalı İlköğretim Okulu'nun şu an ki durumu ise adeta içler acısı. Camları kırılan, boyaları dökülen, duvarları çatlayan, fayansları düşen okulun yakacak ihtiyacını ise veliler karşılıyor. Öğrenci başına 25 YTL vererek okula 10 ton kömür alan köylüler, yetkili makamlardan öğretmenlere lojman yapılmasını istiyor. Öğretmenlerden memnun olduklarını ifade eden köyün eski muhtarı Hasan Hasanoğlu, çocuklara kendilerinden daha iyi baktıklarını ifade etti. Hasanoğlu, ''Okul 8 yıllık eğitim diye yapıldı. Ama lojman yapılmadı. 1960'lı yıllarda yapılmış başka bir lojman var fakat kullanılamaz durumda. 25 YTL kömür parası verip kömürü getirttik. Öğretmenler de kendi yakacaklarını kendileri aldılar. Zor şartlara rağmen öğretmenler çocuklar için bunlara katlanıyor.'' dedi.

Okulun inşaatında çalışan usta Recep Çakır lojmansızlık yüzünden çocukların sağda solda perişan halde olduğuna değindi. Bürokratlara ateş püsküren Çakır, ya seçim zamanı ya da nüfus sayımında hatırlandıklarını kaydetti. Lojman konusunda çözüm beklediklerini vurgulayan Çakır; ''Lojman 4 kattı, yapılmadı. Öğretmenler okulda kalıyor, sabah kalkıp öğrenci ile birlikte sınıfa giriyor. Mutfakları da banyoları da tuvalet. Dünyanın hangi yerinde varsa gösterin. Burada sorun çok. Bir an önce çözüm bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.

Samsun İl. Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas ise öğretmenlerin lojman sorununa el attıklarını açıkladı. Nas, "Boyalı, kış şartlarının çok çetin geçtiği köylerden birisi. Öğretmen arkadaşlarımız için kiralanacak bir ev olmadığından dolayı belirli bir süre dahilinde, ikamet edecekleri bir yer ayarlanana kadar okulun müsait olduğu, öğrencilerin eğitim öğretim yapmadığı yerlerde kalmalarına izin verilmiştir. Bu kısa süreli bir çözümdür. Okulun yanında bulunan lojmanın tadilatının yapılmasından sonra burada kalmalarını arzu ediyoruz. 2009 yatırım programına burasını da dahil edeceğiz." ifadelerini kullandı. MEB SON DAKİKA EĞİTİM HABERLERİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.