Çankaya Köşkü için ara formül bulundu

Çankaya Köşkü için ara formül bulundu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili olarak AK Parti’de bir uzlaşmaya varıldığı iddia edildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili olarak ara formül bulunduğu, Anayasa Mahkemesi’nin Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak kabul edeceği, ancak ikinci kez aday olmasını engelleyen maddeyi iptal edeceği konuşuluyor.

Aydınlık gazetesinde yer alan iddialara göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili olarak AKP’de bir uzlaşmaya varıldı. Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasayı iptal etmesi halinde Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçiminin gündeme geleceğini, bunun da hem Başbakan Erdoğan’ın, hem de Cumhurbaşkanı Gül’ün işine gelmediği, bu nedenle de ara formül bulunduğu ifade edildi.

AĞUSTOS KRİZİNİ AŞMAK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olması, ancak bir kez daha seçilmesini engelleyen yasa maddesinin iptal edilmesi halinde sorunun geçici olarak çözüleceği kaydedildi. Bu bilgilerden sonra, CHP'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini de netleştiren yasa ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda çıkacak kararın 'Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süre 7 yıl ancak ikinci kez aday olabilir' içerikli olacağı öne sürüldü.

AKP kulislerinde bu kararın ağustos krizinin aşılmasını sağlayacağı ancak Cumhurbaşkanlığı konusundaki Erdoğan-Gül çekişmesinin çözüldüğü anlamına gelmediği ifade ediliyor. Kulislerde Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmak istediği, Başkanlık sistemini de bunun için de istediği belirtiliyor. 2014 yılına kadar gelişmelere göre hareket edileceği Erdoğan'ın sağlık durumunun da gelişmelerde önemli rol oynayacağı bildiriliyor.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ TEDİRGİN
AKP kulislerinde bulunan formülün Anayasa Mahkemesi kararına nasıl yansıtılacağı kamu oyuna nasıl sunulacağı tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi üyeleri kendilerine yapılacak dayatma kararlardan endişe duydukları, gelişmelerden tedirgin oldukları anlatılıyor. Anayasa Mahkemesi'ndeki gelişmeleri yakından takip eden hukuk çevreleri AKP bulduğu formülün yargı kararı haline gelmesinde sorun çıkabileceğini kaydediyorlar. Cumhurbaşkanı Gül'ün gör3ev süresini herkesin takip ettiği bir konu olduğunu ve TBMM'de geçen yasanın açıkça yasa ile anayasa hükmünü değiştirmek görüşünü savunan bazı üyelerin 'Anayasa Mahkemesi'ni siyasetin içine bu kadar sokmayalım' tavrında oldukları konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.