Buzul çağı geliyor!

Buzul çağı geliyor!

İngiltere'de yapılan iklim araştırmasında şok sonuçlar çıktı. Dünyada 1997 yılından beri hava sıcaklıkları yükselmiyor. Küresel ısınma devri bitti, mini buzul çağı başlıyor.

Dünya gündeminin değişmez maddelerinden biri olan küresel ısınma, bir grup İngiliz bilim insanına göre bitti. İngiliz Meteoroloji Dairesi'yle prestijli iklim araştırma çalışmalarıyla tanınan East Anglia Üniversitesi'nin, sonuçlarını geçtiğimiz hafta yayımladığı ortak araştırmaya göre, küresel ısınmanın yerini artık, 'mini buzul çağı' alıyor.

Soğuk hava dalgasının adı Almanya ve Doğu Avrupa'da Cooper diye anılıyor. 30 bin ayrı meteoroloji ölçüm istasyonundan gelen verilere dayanarak gerçekleştirilen çalışmada, dünyada hava sıcaklıklarının yükselmesinin, 1997 yılında durduğu bulgusuna ulaşıldı. Dahası, önümüzdeki 15 yılın, Güneş faaliyeti nedeniyle daha da soğuk geçmesi bekleniyor. '25. Döngü' denilen bu süreçte sıcaklıklar 2022'de dibe vuracak. Öyle ki, 1790 ile 1830 yılları arasında Avrupa Kıtası'nda ortalama sıcaklıkları 2 dereceye kadar düşüren soğuklara ulaşılması, hatta bunun da ötesine geçilmesi, olası senaryolar arasında sayılıyor.

Sibirya soğuğu İstanbul'a çile çektirdi

Yoğun kar nedeniyle ulaşım aksadı. Uçaklar kalkmadı, 200 sefer iptal oldu. TEM Otoyolu Avcılar gişelerinden itibaren. trafiğe kapandı. Bazı kesimlerde trafik yoğunluğu çileye döndü.

Karadeniz üzerinden gelen Sibirya soğukları ve kar yağışı, İstanbul'da dün hayatı olumsuz etkiledi. Kent son 27 yılın en soğuk gününü yaşadı. Çatalca'da sıcaklık -8 olarak ölçüldü. 5 gündür aralıklarla yağan kar yağışı kentte kara, hava ve deniz trafiğini felç etti.. Olumsuz hava şartları nedeniyle Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) çalışmalarını kırmızı alarm seviyesine çıkardı. Tuzlama ve kar temizleme çalışmaları artırıldı. Karla mücadele ekipleri, 9 bölgede 2 bin 406 personel ve 870 araçla çalışma yaptı. Dün 10.00 itibariyle 3 bin 772 ton tuz, 73 ton solüsyon kullanıldı. Ancak AKOM verilerine göre dün 09.30 itibariyle kar kalınlığı İstanbul Beykoz, Riva ve Zekeriyaköy'de 20 santimetre, Arnavutköy, Sarıyer, Sancaktepe, Çekmeköy ve Çamlıca'da 10, Kağıthane ve Maslak'ta 8, Beylikdüzü, Avcılar ve İkitelli'de 6 ve Beşiktaş, Bakırköy, Bostancı, Çatalca ve Ümraniye'de 5 santimetre olarak ölçüldü. Kar, başta Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olmak üzere şehir içi kara trafiğinde yoğunluk yarattı. Valiliğin izniyle kamu kurumlarında mesai 15.30'da bitirildi.

UZUN KUYRUKLAR
Avrupa yakasının bazı bölgelerinde trafik yoğunluğu yaşandı. Özelikle Sefaköy yokuşunda zun süre trafikte kalan sürücü ve vatandaşlar tepki gösterdi. Avcılar 'da durma noktasına gelen trafik nedeniyle yollar buz pistine döndü. Bir çok araç yolda hareket etmekte güçlük çekti. Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu D-100 karayolunda ise uzun kuyruklar oluştu. Toplu taşıma araçlarını tercih eden vatandaşlar ise metrobüslere akın etti. Anadolu yakasında Kadıköy, Maltepe, Ataşehir ve Ümraniye'de bir çok araç buzlanma nedeniyle yolda kaldı. Atatürk Havalimanı'nda tipi ve sis nedeniyle dün öğle saatleri itibariyle iç ve dış hatlarda 180'in üzerinde seferin karşılıklı olarak iptal edilmesine neden oldu. İptal edilen seferler nedeniyle yolcular bilet iade ve değişiklik işlemleri için bankolar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı yolcular otellere yerleştirildi. Bazıları da uzun süreli rötarlar nedeniyle terminalde uyudu. Bazı yolcular duruma tepki gösterdi. Uçaklara buzlanmaya karşı pist başlarında De-Anti İceing (uçakların alkol ve glikoz karışımı bir sıvıyla yıkanması) işlemi yapıldı. Bu da apronda uzun uçak kuyrukları oluşturdu. Yolcular uzun süre uçakların içinde beklemek zorunda kaldı. Yapılabilen seferlerin tamamı rötarlı gerçekleşti. Sabiha Gökçen havalimanı'na inmeyen 11 uçak İzmir ve Ankara'ya yönlendirildi. Tipi, deniz trafiğini de olumsuz etkiledi. İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) dün sabah saatlerindeki dış hat seferleri poyraz nedeniyle iptal edildi. Üsküdar Beşiktaş seferleri karşılıklı olarak yapılamadı. Diğer bazı hatlar ise gecikmeli olarak gerçekleşebildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yolcu taleplerini karşılamak için İETT seferleri artırdı. 350 ek sefer kondu. Metro seferleri sıklaştırıldı. Valiliğin izniyle kamu kurumlarında mesai 15.30'da bitirildi.

PERŞEMBEYE KADAR ARALIKLI KAR YAĞIŞI VAR
Sibirya ve Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava İstanbul'da salı ve çarşamba günleri de aralıklarla etkisini gösterecek. Gündüz, ortalama eksi 2 derece ölçülen sıcaklık gece eksi 7 dereceye düşecek. Hava sıcaklıkları kar yağışının etkisiyle azalırken, yetkililer kuvvetli rüzgârla don ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyardılar. Perşembe gününden itibaren İstanbul'da parçalı bulutlu hava etkili olacak. Kar yağışı sıcaklıkların artmasıyla etkisini yitirecek. Türkiye genelinde görülecek yağışların Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Hava sıcaklığı batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak. Marmara ve Kuzey Ege'de kuvvetli fırtına oluşabileceğine dikkat çekildi.

16 SAATTE 71 TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ
İstanbul'da önceki akşamdan dün öğle saatlerina kadar 71 trafik kazası meydana geldi, Kazalarda bir kişi öldt. 22 kişi de yaralandı. Kadıköy'.de motosikletiyle göreve giden polis memuru 28 yaşındaki Mustafa Yılmaz, Bahariye Tramvay yolunda kar nedeniyle kayan motosikletten düşerek başını yere çarptı. 4 yıllık polis Yılmaz, kaldırıldığı hastanede öldü. Gaziosmanpaşa'da bir servis minibüsü yokuşta kayarak gecekondunun üzerine devrildi. Kazada servis minibüsü şoförü Vedat Arıcan yaralandı. TEM otoyolu Edirne istikametinde Arnavutköy- Hadımköy kavşağı mevkiindeki kazada ise biri otobsüs 6 araç birbirine girdi, 4 kişi yaralandı. Kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazı, 7 aylık hamile Süreyya Gündoğdu, doğmamış bebeği ve dede Hüseyin Gündoğdu'nun ölümüne neden oldu. Baba Hakan Gündoğdu ise hastaneye kaldırıldı.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Marmara'da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın; Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE BUGÜN HAVA

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunun aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Kocaeli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/sa) esecek. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/sa) esecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Orta ve Doğu kesimlerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kıyılarda sağanak, iç kesimlerde kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar; Batı Akdeniz'de kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve doğusunun aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, sabah saatlerinde Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının bölgenin kıyı kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu, aralıklı yağışlı geçecek. Yağışların kıyılarında karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kar yağışlarının Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Tokat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışlar genellikle karla karışık yağmur ve kar, güneyinde yağmur ve karlakarışık yağmur şeklinde olacak. Yağışların; bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

HAVA SICAKLIKLARINI DERECELERİYLE GÖRMEK İÇİN HARİTALARIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...










 

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.