'Büyük Komplo'ya net tavır: Seyirci kalamayız gereği yapılacak

'Büyük Komplo'ya net tavır: Seyirci kalamayız gereği yapılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Harekât Başkanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen İrticayla Mücadele Eylem Planı'na sessiz kalmayacaklarını söyledi.

TSK'nın soruşturma başlattığı belgeyle ilgili olarak kendilerinin de araştırma yaptıklarını bildiren Başbakan, sorumlular hakkında gerekirse dava açacaklarını kaydetti.



Partisinin Şanlıurfa il kongresinde konuşan Erdoğan, millete tuzak kurmayı, AK Parti'yi bölmeyi hedefleyen 'kirli tezgâh'la ilgili sert konuştu: "İşte son günlerde gazetelerin yaptığı haberleri görüyorsunuz. AK Parti üzerinde oynanması düşünülen oyunları görüyorsunuz. Şu anda bizler de bunları araştırıyoruz. Gerekirse biz de ilgililerle onlara yönelik olarak davaları açacağız. Bunlardan geri duramayız. Demokratik bir ortamda AK Parti'ye karşı yapılan bu gayri hukukî sürece seyirci kalamayız. Gereken ne ise bunların hepsi yapılacaktır."

Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nda görevli Kurmay Kıdemli Albay Dursun Çiçek'in imzasını taşıyan hukuku, demokrasiyi ve sosyal barışı dinamitlemeyi hedefleyen eylem planının yankıları sürüyor. Kirli tezgâha kamuoyundan tepki yağarken, hükümetten de dün "gereği yapılacak" mesajı geldi. Başbakan Erdoğan, partisinin Şanlıurfa il kongresinde yaptığı konuşmada, Taraf gazetesinin 12 Haziran'da "AKP ve Gülen'i bitirme planı" manşetiyle ifşa ettiği şok plan konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Hukuk ve demokrasiden ayrılmayacaklarının altını çizen Erdoğan, "Bizim yolumuz anayasamızda açıkça ifade edilen demokratik, sosyal, laik bir hukuk devleti yoludur. Bizim tek gündem maddemiz vardır. O da bu ülkenin dört bir yanına adaleti yaymak, bu ülkenin dört bir karış toprağını adaletle kalkındırmak." ifadelerini kullandı. Ardından sözü, gündemi sarsan 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'na getirdi. Erdoğan, komplo ve iftiralarla askerî suç ihdas etmeyi amaçlayan plan konusunda net konuştu: "İşte son günlerde gazetelerin yaptığı haberleri görüyorsunuz. AK Parti üzerinde oynanması düşünülen oyunları görüyorsunuz. Şu anda biz de bunları araştırıyoruz. Gerekirse biz de ilgililerle, onlara yönelik olarak davaları açacağız. Bunlardan geri duramayız. Demokratik bir ortamda AK Parti'ye karşı yapılan bu gayri hukukî sürece seyirci kalamayız. Gereken neyse bunların hepsi yapılacak. İşte onun için gecemizi gündüzümüze katıyor, durmadan, bıkıp usanmadan millete hizmet etmeyi sürdürüyor, canla başla çalışıyoruz." Bu sırada bir partili, "Sayın Başbakan'ım Ergenekoncuları temizleyin." diye bağırdı.

AK Parti İl Kongresi için Şanlıurfa'ya gelen Başbakan Erdoğan'ı havaalanında karşılayanlar arasında seçimlere bağımsız olarak katılıp seçilen Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da vardı. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda Erdoğan gelmeden önce milletvekilleri takdim edilirken TBMM Başkan Vekili Eyüp Cenap Gürpınar'a büyük tezahürat yapılırken, diğer il vekillerinin yuhalanması dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında, sıcak havada salonda partilileri beklettiği için, "Hakkınızı helal edin." dedi. Ceketini çıkarmak için müsaade istedi: "Sizler de ceketinizi çıkarabilirsiniz, serbest." Seçimlerden önce 'ceketimizi koysak alırız' sözüyle gündeme gelen Şanlıurfa'da Erdoğan'ın 'ceket' esprisi anlamlı oldu.

Dört seçimde de kendilerine verdikleri destek için Şanlıurfalılara teşekkür eden Başbakan, 29 Mart'taki seçim sonuçlarını muhasebe ettiklerini kaydetti. Erdoğan, "Çıkan neticeyi masaya yatırıyor, genel merkez ve teşkilatlar olarak kendi muhasebemizi en iyi şekilde yapıyoruz. Biz AK Parti olarak bize oy versin vermesin her şehrimize, her mahallemize aynı mesafedeyiz. Biz burada 'durdurun çalışmaları' diye bir şey dedik mi? Bak şu anda var gücüyle çalışmalar devam ediyor." dedi. Erdoğan, bir yandan bu ifadeleri kullanırken, bir yandan da 29 Mart'ta AK Parti'nin adayını tercih etmeyen Urfalı seçmene mesaj vermeyi ihmal etmedi. AK Parti'nin seçim kazandığı ilçelerden Bozova Belediyesi'ni ziyaret edeceğini belirten Erdoğan, "Onlar da tebrik edilmeye layık oldukları için buradan çıkınca Bozova ilçesine gidiyorum. Onlara da bir teşekkür borcum var, onu yerine getireceğim." dedi.

Erdoğan, 7 Haziran seçimlerini yorumlarken de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yüklendi. Milletin bir kez daha anlamlı bir cevap verdiğini belirten Erdoğan, "Ama arasının rakamlarla iyi olmadığını biliriz. Biz 1. olduğumuz en yakın rakiple 16 puan olduğu halde muhasebemizi yaptık, ama Baykal girdiği her seçimden geride kalmasına rağmen milletin verdiği mesajı doğru anlamaya çalışmadı." diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasında muhalefetin Meclis'te uyguladığı oyalama taktiğine de temas etti. Milletin menfaatine olan yasalar çıkana kadar Meclis'i tatile sokmayacaklarını tekrarlayan Erdoğan, "Hizmette varsa beyefendiler, bu yaz boyu Parlamento'da çalışmaya devam etsinler... Ya gelirsiniz yasaları birlikte çıkarırsınız. Çıkarmıyorsanız kusura bakmayın. 1 Temmuz'da tatil olmayacak. Durmak yok, yola devam, çalışacağız." restini çekti. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.