Büyük buluşma Taksim'de

Büyük buluşma Taksim'de

İstanbul'da Taksim Meydanı'nda kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ konfederasyonları Taksim'e geldi. Olay çıkmaması için 40 bin polis görevlendirildi

YAĞLI ÖNLEM

Polis, Taksim Gezi parkı ve buraya yerleştirilen seyyar tuvaletlerde arama yaptı. Sabahın erken saatlerinde meydana gelen görevliler, anıtın etrafını bariyerlerle çevirdi. Bariyerlerin üzerine, bazı göstericilerin anıta tırmanma ihtimaline karşı motor yağı sürüldü. Bariyerler, göstericilerin tırmanmaması için sürülen yağla kaygan hale getirildi. Meydanın çevresindeki bayrak , kamera direkleri de yağlandı.

DİSK tarafından Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde oluşturulan kortejin  başında, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman  Çelebi ile konfederasyon yöneticileri yer aldı.

KAZANCI YOKUŞU’NDA ANMA

İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Törene, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, CHP Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı.

 Çelebi, yürüyüş öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin  en temel sorunun, işsizlik ve yoksulluk olduğunu belirtti. Türkiye'nin işsizlikte  Avrupa 2'ncisi olduğunu ifade eden Çelebi, şunları söyledi:

“Yoksullukta dünya 3'üncüsüyüz. Gelir adaletsizliğinde dünya  3'üncüsüyüz. İş kazalarında dünya 2'ncisiyiz. Bugün hala ülkemizde 12-13 saatlik  çalışma süreleri devam ediyor. Bugün 1 Mayıs'ın esas doğuş nedeni, 8 saatlik  çalışma süresi elde etmektir. 8 saatlik çalışma süresi elde edilirse 1 Mayıs o  zaman amacına ulaşır. Siyasiler de seçimden önce bu mesajları doğru şekilde  alacaklardır. Tüm işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyoruz. Ağır  bedeller ödendi. Gazlar yedik, coplar yedik ama bugün 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak  bizim için ayrı bir önem taşıyor.”

Kortej, daha sonra sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe  başladı.

Bu arada, Taksim Mete Caddesi üzerinde toplanan HAK-İŞ konfederasyonuna  bağlı sendikaların üyeleri de “Emek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi İçin 1 Mayıs”  yazılı pankartın arkasında sıralandı.

Bu arada Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı ve bu meydana ulaşan tüm yollar araç trafiğine kapatıldı.

DİREKLER YAĞLANDI

Güvenlik kuvvetleri, Taksim Meydanı'nın çevresinde bariyerler kurarak yaya geçişlerini kontrollü hale getirdi. Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri, tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.

Meydanda oluşturulan kürsüden yapılan anonslarda, kutlamaya katılacak işçiler, konfederasyonların toplanma noktalarına gitmeleri ve hep birlikte alana gelmeleri konusunda uyarıldı. Buna rağmen alana girmek isteyenler, kontrol noktalarında üzerleri aranarak alana alınıyor.

ÇAPKIN: PROVAKATİF EYLEM BEKLEMİYORUZ

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, gece yarısı Taksim Meydanı’na gelerek 1 Mayıs kutlamaları için alınan önlemleri inceleyerek yardımcılarından bilgi aldı. Denetlemenin ardından basın açıklaması yapan Hüseyin Çapkın, "1 ’Mayıs Emek ve Dayanışma’ gününü şölen havasında kutlayacağımıza inanıyorum. Taksim Meydanında işçi bayramını bir şölen güzelliğinde geçmesi için her türlü tedbiri aldık. Polis her yerde olacak; ancak fazla göz önünde olmayacak" diye konuştu.

1 Mayıs kutlamaları çerçevesi’nde İstanbul’da 38 bin polisin görev yapacağını belirten Çapkın, "İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir’den güvenlik önlemlerine destek için 1200 polis memuru geldi. İşçilerin güvenliği için alana gelenler, yollarda oluşturduğumuz arama noktalarında didik didik aranacak. Her hangi bir provakatif eylem beklemiyoruz" dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17679882.asp?gid=381

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.