Bütçe fazla verdi

Bütçe fazla verdi

Avrupa ülkeleri bütçelerini düzeltmek için sürekli kemer sıkarken Türkiye ekonomisi kıskandırıyor

 Bütçe mayısta 4.6 milyar liralık fazla verdi, vergi gelirleri % 13.7 arttı. Gelirdeki artış Kurumlar Vergisi ve BSMV'den kaynaklandı
Türkiye,bütçe delikleri nedeniyle kemer sıkan ve açıklarını kapatamayarak teker teker iflas bayrağı çeken Avrupa ülkelerini yine kıskandırdı. Bütçe mayıs ayında yüzde 61.8 artışla 4.6 milyar liralık fazla verdi, faiz dışı fazla da yüzde 1.4'lük artışla 7 milyar liraya ulaştı.

VERGİ GELİRİ % 13.7 ARTTI
Mayıs ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artarak 30.8 milyar lira oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 8 oranında artarak 26.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Mayıs'ta vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.7'lik artışla 26.5 milyar liraya ulaştı. Beş aylık dönemde bütçe açığı 432 milyon lira oldu. Vergi gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 oranında artarak 110.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri itibarıyla en çok artış banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ile kurumlar vergisinde (KV) oldu. BSMV yüzde 28.2, KV yüzde 25.8 arttı. Özel tüketim vergisi yüzde 13.9, gelir vergisi de yüzde 12.1 yükseldi.

PARA YATIRIMA GİDECEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bütçe fazlasının yatırıma gideceğini söyledi. Erdoğan, "Bu ayki rakamlar açıklandı, bütçe 4.5 milyar fazla verdi. Eskiden hep açık verirdi ama şimdi fazla veriyor. O fazlalar hep altyapı, üstyapı olarak okullara, hastanelere gidecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan
HEPİMİZİN SEVİNMESİ GEREK
İşsizlik verilerini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de işsizlikte düşüş trendinin devam ettiğini belirtti. Babacan, "Avrupa'da işsizlik artarken, çalışan sayısı düşerken Türkiye'de işsizliğin azalması, çalışan sayısının artması kuşkusuz hepimizin sevinmesi gereken bir durum" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
TOPARLANMA CESARET VERİCİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk dört ay ile mukayese edildiğinde vergi gelirlerinde mayıs ayında görülen toparlanmanın cesaret verici olduğunu söyledi. Mali disiplinin en önemli çıpa olmaya devam edeceğini belirten Şimşek, bütçede yıl sonu hedefine ulaşmak için her türlü tedbirin alınacağını kaydetti. Şimşek, "Haziran'da yeniden yapılandırma ve memur toplu sözleşmesinden gelecek birikimli yükün etkisi ile dengede bozulma olabilir" dedi.

İşsizlik yeniden tek hanede
Avrupa ülkeleri krizde çift haneli işsizlik rakamlarıyla boğuşurken Türkiye'de işsizlik oranı yeniden tek haneye geriledi. Türkiye genelinde işsizlik oranı martta geçen yılın aynı dönemine göre 0.9 puan azalarak yüzde 10.8'den yüzde 9.9'a indi. İşsizlik oranı bir önceki aya göre ise 0.5 puan azaldı.

201 BİN KİŞİ AZALDI
Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1 puanlık düşüşle yüzde 11.6, kırsal yerlerde ise 0.7 puan azalarak yüzde 6.4 oldu. İşsiz sayısı, mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 201 bin kişi azalarak 2 milyon 615 bin kişi düzeyine geriledi. İşsiz sayısında bir önceki aya göre ise 106 bin kişilik azalma var.

GENÇ İŞSİZLİK GERİLEDİ
Tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde yüzde 13.4'ten yüzde 12.1'e gerilerken, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise yüzde 49'dan yüzde 48.6'ya düştü. Genç nüfusta işsizlik oranı geçen yıl mart döneminde yüzde 19.3 iken bu yıl aynı dönemde bu rakam yüzde 17.4'e geriledi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9.1 olurken, istihdam edilenlerin sayısında 66 binlik artış oldu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum