Bu sınıfta 'çöp kutusu' yok 'sanat' var
Adana'da bir ilköğretim okulunda hayata geçirilen; 'Temizlik Projesi' kapsamında sınıftaki çöp kutusu kaldırıldı.
Öğrencilerin defterlerinden kağıt koparmasının yasaklandığı sınıfta, kalemin açacakla tıraşlanması yerine öğrenciler yanlarında yedek kalem taşıyor. Çöp kovasının olmadığı sınıfta öğrenciler hiç çöp üretmezken, oluşan atık kağıtlar da origami (kağıt süsleme) sanatıyla değerlendiriliyor.
HİÇ ÇÖP ÜRETMİYOR ATIK KAĞITLARLA HÜNERLERİNİ SERGİLİYORLAR
Merkez ilçe Yüreğir'de eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Vehbi Necip Savaşan İlköğretim Okulu 3-C Sınıfı'nda hayata geçirile bir projeyle birlikte hem öğrencilere temizlik alışkanlığı kazandırılıyor, hem de çocukların kendine has yetenek ve becerilerinin ortaya konulması sağlanıyor. Söz konusu sınıfta 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı'nın başlamasıyla birlikte çöp kovası kaldırıldı. Uygulamaya konulan; 'Temizlik Projesi' ile birlikte öğrenciler hiç çöp üretmezken, oluşan atık kağıtlar da maket, çiçek ve origami sanatı gibi üretici faaliyetlerde değerlendiriliyor. Çöp kovasının olmadığı sınıfta oluşturulan doğa köşesi ve akvaryumsa dikkat çekiyor. Projeyle ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Sınıf Öğretmeni Seyhan Tarhan, proje kapsamında ilk olarak sınıftaki çöp kovasını kaldırdıklarını belirterek, böylelikle öğrencilerin kendilerini çöp oluşturmama konusunda kendilerini şartlandırdığını anlattı.
"ÖĞRENCİLER YENİ ŞEYLER ÜRETMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYOR"
Öğrencilerin çöp oluşturmamaya dikkat ettiğini, bu noktada da kalemlerini tıraşlamak yerine yanlarında yedek kalem taşıdığını dile getiren Tarhan, tüm bunların yanında defterden kağıt koparılmasının da yasaklandığını, böylelikle de çocukların kitap ve defterlerine daha çok özen göstermeye başladıklarını dile getirdi. Her şeye rağmen sınıfta oluşan atık kağıtların da origami sanatıyla değerlendirildiğini ifade eden Tarhan, "Çocuklar, atık kağıtları origami sanatıyla yeniden işlevsellik kazandırırken, keyifli ve eğlenceli anlar da yaşıyor. Bunu yaparken aynı zamanda da kendi yetenek ve becerilerini de ortaya koyuyor. Öğrenciler, tüm bunlarla birlikte yeni şeyler üretebilmenin haklı mutluluğunu yaşıyor" dedi. Geçtiğimiz yıl da 'Bilinçli Tüketici Projesi'ni yine öğrencilerle birlikte hayata geçirdiklerini hatırlatan Tarhan, öğrencilerle; 'Tüketici Hakları', 'Tüketici Haklarının Korunması' ve 'Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?' gibi konularında eğitim çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
"KURALLARI ÖĞRENCİLER KOYDUĞU İÇİN ONLARA DAHA ÇOK UYULUYOR"
Okulun ilk haftasında öğrencilerle bir toplantı yaptıklarını ve uyulması gereken kuraları yine birlikte belirlediklerini de kaydeden Serhan Tarhan, bu kapsamda da kendisinin 10, öğrencilerin de 3 kural belirlediğine dikkat çekti. Tarhan, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Öğrenciler, sınıfa girildiğinde ders araç ve gereçlerinin hazırlanıp, sessizce öğretmenin gelmesinin beklenmesi, izin verilmeden sınıfta konuşulmaması, sınıfın temiz tutulması gibi 3 kararı ortaklaşa aldılar. Bunu da; 'Uygulayalım Harika Olalım' sloganıyla sınıfın duvarlarına astılar. Kurallara uyulmasının en önemli nedeni, bu kuralların yine öğrenciler tarafından alınmış olması." Sınıftaki her bir öğrencinin bir hedefi olduğunun altını çizen Tarhan, kendisinin de faklı oyunlarla eğitim sürecini eğlenceli bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştığını, bu noktada da öğrencilerin defterlerinin ilk sayfasına ad ve soyadlarının yanında hedeflerini de yazdığını belirtti.
"PROJE ÖNCE ADANA'DA SONRA TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞMALI"
Bunun yanında sınıftaki dolapların üzerinde de yine öğrencilerin ad ve soyadlarıyla birlikte hedeflerinin de yer aldığı çizelgelerin asıldığını vurgulayan Tarhan, "Bu şekilde öğrenciler beli bir hedefe odaklanması ve çalışması kolaylaşıyor. Ayrıca çocuklar bu sayede ne yapacaklarını da biliyor ve buna göre hareket ediyor" ifadesini kullandı. Öte yandan, Vehbi Necip Savaşan İlköğretim Okulu'nu geçtiğimiz hafta ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte hayata geçirmiş oldukları; 'Temizlik Projesi'nin doğru ve yerinde bir adım olarak gördüklerini söyledi. Aldırmaz, öğrencilerin çöp üretmemesi, bunun yanında oluşan kağıt atıkları da origami sanatıyla değerlendirmesinin hoş ve gülümseten bir şey olduğunu ifade ederek, "Çöp kovası olmayan ve çöp üretmeyen bu çocukların uygulamaya koyduğu; 'Temizlik Projesi'ni tüm okula, ardından tüm Adana ve Türkiye'ye yayılmasıyla çöp ve atıkların değerlendirilmesi konusunda çok farklı seviyelere ulaşabiliriz" diye konuştu. Öğrencilerin atıklarla yaptığı çalışmaları da inceleyen Aldırmaz, yapılan çalışmalar karşısında şaşkınlığını gizleyemezken, 3-C Sınıfı öğrencileri ve öğretmen Serhan Tarhan'ı proje nedeniyle kutladı.
Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.