Bu merkez Tarlabaşı için çalışıyor

Bu merkez Tarlabaşı için çalışıyor

Bu merkez "medeniyetin 150 metre aşağısında" yaşayan Tarlabaşı sakinleri için çalışıyor.

2006 yılında Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Avrupa Birliği projesi olarak hayata geçen, 2007 yılında dernek olarak faaliyetlerine başlayan Tarlabaşı Toplum Merkezi, çalışanlarının kendi deyimiyle, "medeniyetin 150 metre aşağısında" yaşayan Tarlabaşı sakinleri için çalışıyor.      

Yoksulluk ve göçten kaynaklanan uyum sorunlarıyla mücadelede semt sakinlerine destek veren Tarlabaşı Toplum Merkezi, Sabancı Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 17 Şubat Perşembe günkü konuğu oldu.

Tarlabaşı Toplum Merkezi, beş yıldır azınlıklar, göçmenler ve göç mağdurlarından oluşan Tarlabaşı sakinlerinin hayatlarına değer katmaya yönelik çalışmalar yürütüyor...

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yaptığı bir araştırma, Tarlabaşı'nda yerleşik yaşayanların yüzde 56'sının işsiz olduğunu, kadınların yüzde 90.2'sinin okur yazar olmadığını, ailelerin yüzde 60'ının asgari ücretin altında bir aylıkla yaşadığını ve ailelerin geçim kaynağının yüzde  56.7'sinin çocuklar olduğunu ortaya koyuyor. Tarlabaşı Toplum Merkezi böyle bir ortamda, yoksulluk sınırında yaşama mücadelesi veren Tarlabaşı sakinleri için umut ışığı oldu.

Merkez,  çocuklar, gençler ve kadınlara odaklanarak, çalışmalarına başladı.  Merkezde 6 yaşından itibaren tüm çocuklar ve gençlere yönelik dans, müzik, film ve tiyatro atölyeleri düzenleniyor.

Kadınlar için okuma yazma kursları, kadın hakları seminerleri, cinsel sağlık ve anne-çocuk sağlığı eğitimleri, uyuşturucu ve madde bağımlılığı karşısında bilinç geliştirme seminerleri veriliyor. Ayrıca Tarlabaşı sakinleri haftanın bir günü ceza ve aile hukuku, miras, nafaka gibi konularda gönüllü avukatlardan bilgi alabiliyor, psikolojik danışmanlık hizmetlerinden de yararlanabiliyorlar.

Tarlabaşı Toplum Merkezi beş yılda yaklaşık bin kişiye ulaşırken, her sene 100-150 çocuğa ve 70 yetişkine hizmet veriyor. 
Sabancı Vakfı Türkiye'nin Fark Yaratanlar'ını arıyor

Sabancı Vakfı, Ekim 2009'da hayata geçirdiği Fark Yaratanlar televizyon programı için Türkiye'nin yeni fark yaratan hikayelerini arıyor. Yaptıklarıyla toplumda fark yaratan kişilerin paylaşıldığı ve eski soruna yeni çözüm getiren, yaratıcı ve yaygınlaştırılabilir çalışmaların altının çizildiği Fark Yaratanlar programı, yeni bölümleriyle de iyi örneklerin çoğalmasını teşvik edecek.

"Fark Yaratanlar" programına konu olacak isimler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen başvurular arasından seçiliyor. Seçilen Fark Yaratanlar, her Perşembe günü saat 20:50'de CNN Türk ekranlarından izleyicilerle buluşuyor

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.