Bor ve Trona Madeni

Bor ve Trona Madeni

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bor ve Trona Madenleriyle İlgili Değerlendirmelerini Açıklayıp, Bir de İtirafta Bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bor ve trona madenleriyle ilgili, ''Dünyada stratejik öneme sahip bu çok önemli iki maden rezervimizle hep övündük, sürekli konuştuk ama bunları mamül hale ya da yarı mamül hale getirmede maalesef el ovuşturduk. Şimdi bu madeni etkin bir şekilde çıkarmak, katma değer oluşturacak şekilde yeni ürünlere dönüştürmek gerekiyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Beypazarı'nda ETİ Soda A.Ş Soda Külü Üretim Tesisleri açılış törenine katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugün özel sektör ve devlet işbirliği ile çok değerli, müstesna bir eserin Türkiye'ye kazandırıldığını söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yıllık getirisi üzerindeki rakamlarla konuşmayacağım. Fakat 1500 kişiye burada dolaylı, dolaysız istihdam sağlanması, bizim için bu bölüm çok anlamlı. Bu yönden çok önemsiyorum. İhracatımız yönünden önemsiyorum ve şu topraklarımızın altında neler var, bunların yeryüzüne çıkartılması noktasında önemsiyorum.

Türkiye, yıllar yılı bor madeni rezervinde hep dünya birincisidir. Trona madeni konusunda dünyada ikinci sırada yer alıyor. Dünyada stratejik öneme sahip bu çok önemli iki maden rezervimizle hep övündük, sürekli konuştuk ama bunları mamul hale ya da yarı mamul hale getirmede maalesef el ovuşturduk. Şimdi bu madeni etkin bir şekilde çıkarmak, katma değer oluşturacak şekilde yeni ürünlere dönüştürmek gerekiyor.

Teknolojiye yapacağınız yatırımlarla, araştırma-geliştirme çalışmaları ile bu madene olan talebi arttırmak da bir o kadar önem arz ediyor. İşte burada, şimdi o başarılıyor. Onun için, burada bulanan trona madeni son teknoloji ile gün yüzüne çıkıyor, soda külü üretiyoruz. Soda külü, endüstrinin çeşitli alanlarında, özellikle de cam ve metalurji sanayisinde kullanılan kıymetli bir ürün.''

ETİ Soda A.Ş'nin Beypazarı trona projesini başarıyla yürüttüğünü vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Türkiye'nin on yıllar boyunca yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle övündüğünü ancak bu zenginliklerin son yıllara kadar hep atıl kaldığını'' ifade etti.

Erdoğan; ''madenlerin, akarsuların, rüzgarın, güneşin, tabii güzellikler ve kültürel değerleri Türkiye'nin refahı için harekete geçirme noktasında önceki hükümetlerin son derece isteksiz davrandığını'' kaydederek, ''Ama şimdi artık bu dönem geride kaldı. Hapsine birden sarılıyoruz, hepsini birden hayata geçiriyoruz. Geçirmek zorundayız. Ülkemizin geleceği için, milletimizin geleceği için, gelecek nesillere böyle bir Türkiye bırakmak için bunu yapmak zorundayız'' dedi.

www.sondakika.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.