Bölgede barış için bütün yollar Ankara’ya çıkıyor

Bölgede barış için bütün yollar Ankara’ya çıkıyor

Libya'daki krizde ateşkes için taraflar Türkiye'de buluştu. Aynı gün NATO Genel Sekreterinin ardından Kaddafi'nin temsilcisini ağırlayan Ankara önümüzdeki günlerde muhalifleri dinleyecek.

Türkİye, Libya’da ateşkesin sağlanması için ilgili tüm taraflarla doğrudan temas içinde. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile Libya lideri Muammer Kaddafi’nin özel temsilcisi Abdülati Ubeydi’yi Ankara’da ağırlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki günlerde de Libya’daki muhalefetin temsilcileriyle görüşecek. Ankara, amacını “Libya’da ateşkesin sağlanması” olarak belirlerken, Rasmussen’e, “Sivillere saldırıların bir an  önce durdurulması”, “Normalleşmesinin sağlanması” ve “Libya’nın toprak bütünlüğünün korunması” talepleri iletildi.

Ateşkes koşulları değerlendirildi

Bölgede gittikçe büyüyen bir krizi dönüşen Libya sorunu için Ankara’nın ilk misafiri NATO Genel Sekreteki Anders Fogh Rasmussen oldu. 4 saatlik Türkiye ziyaretinde Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilen Genel Sekreter ve Erdoğan’ın görüşmesi yarım saat sürdü. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada görüşmede, Libya’da devam eden operasyonun değerlendirildiği belirtilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı çerçevesinde ateşkesin teminine yönelik neler yapılabileceği ve Libya halkının iradesine saygının öne çıkması konularında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. Başbakan Erdoğan ve Rasmussen’in Libya konusunun yanı sıra NATO’daki yeni komuta kademesinin yapılanması konusunda da görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Muhalifler de Ankara’ya gelecek

Genel Sekreter, Başbakanlık’tan çıktıktan sonra bu seferki adresi Dışişleri Bakanlığı’ydı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rasmussen görüşmesinin de gündemi ateşkes ve Libya’daki operasyon ve Türkiye’nin hassasiyetleriydi. Davutoğlu, Rasmussen’e  Libya konusunda Türkiye’nin kırmızı çizgilerini anlattı. Rasmussen’in ardından Ankara’nın bir diğer konuğu da Yunanistan’daki temaslarını tamamlayıp Türkiye’ye gelen Kaddafi’nin “özel temsilci” sıfatıyla Türkiye’ye gönderdiği Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ubeydi oldu. Diplomatik kaynaklar, Libya’daki muhalfi güçlerle telefon diplomasisinin yapıldığını belirterek, önümüzdeki günlerde de bu temsilcilerin Ankara’ya geleceğini belirttiler. Kaynaklar, “İki taraf da bize ateşkes konusunda belli düşünceleri olduğunu söyledi. İki tarafla da konuşacağız ve ortak bir zemin bulmaya çalışacağız” diye konuştu. 

Tüm taraflarla görüşen tek ülkeyiz

KonuĞu NATO Genel Sekreteri Rasmussen’i, Konutu’nda ağırlayan ve yağmura rağmen kapıya kadar ağırlayıp uğurlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmelerde Libya’ya yönelik katkısının detaylı şekilde ele alındığını söyledi. Rasmussen’e, Libya’nın toprak bütünlüğüne verilen önemi hatırlatıldığını ve Libyalıların güvenliğinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, sivillere yönelik gerçekleştirilen saldırıların ise kabul edilemez olduğunu vurguladı. Libya’daki her iki tarafla da görüşen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Libya’da sivil can kaybı sona erene kadar bu hizmetlerimiz sürecek” dedi. Davutoğlu, Türkiye’nin muhalif güçlerle de görüşeceğini ve amacın, “ateşkesin sağlanması olduğunu” söyledi. Davutoğlu, basın toplantısının ardından, Libya Lideri Kaddafi’nin özel temsilcisi Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülati Ubeydi ile de görüştü. Bakan Davutoğlu, Kaddafi Yönetimine alternatif olarak kurulan Ulusal Konsey Başkanı Mustafa Abdul Jalil ile yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü. Hem Ubeydi hem de Jalil ile Libya’daki bundan sonraki siyasi değişim ve yol haritası hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Davutoğlu, bugün ise bölgenin kaynayan bir diğer merkezi olan Bahreyn’i ziyaret edecek.

İnsani yardımı sadece Türkiye ulaştırabiliyor

BAŞBAKANYardımcısı Cemil çiçek Türkiye’nin TSK’nın Libya’ya 3 uçak göndereceğini Sağlık Bakanlığı’nın da Bingazi’de hastane kuracağını açıkladı. Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Çiçek, Türkiye’nin Libya’ya insani yardım yapan tek ülke olduğunu vurgulayarak “Orada iki tarafın da kabul edebileceği bir sonuca varılabilmesi noktasında taraflarla temasını sürdüren ve hatta başka ülkelerin de bu konuda bir talebi olursa onları da ilgili Libya makamlarına ileten tek ülkedir’’ dedi

STAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.