BM Güvenlik konseyi acil toplandı

BM Güvenlik konseyi acil toplandı

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'de başlattığı kara harekatının ardından acil toplandı. Ban Ki-mun, İsrail'den saldırıların derhal durdurulmasını istedi.

Basına kapalı olarak yapılan toplantı sürerken Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur, gazetecilere yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin derhal İsrail'in Gazze'de şiddeti bırakmasını sağlamasını istediklerini, İsrail'in uluslararası hukuka uygun davranması gerektiğini söyledi.

Mansur, bu kapsamda BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek, ''İsrail, halkımıza karşı giriştiği saldırıyı bırakmalı'' dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki durumu görüştüğü acil toplantısında, Libya'nın, Konsey'den taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir başkanlık açıklaması metni dağıttığı öğrenildi.

Konsey'in basına kapalı devam eden danışma toplantısında görüşülmesi beklenen taslak metinde, İsrail'in Gazze'de kara harekatına başlamasının ardından Konsey'in taraflara acil ateşkes çağrısı yapması isteniyor.

Taslak metinde ayrıca, Gazze'deki insani durumun ağırlaştığı belirtilerek, sınır kapılarının da açılması dahil gerekli önlemlerin alınarak, acil ihtiyaçların Gazze'ye ulaştırılmasının gereği belirtiliyor.

Libya tarafından daha önce yılbaşında sunulan benzer bir karar tasarısı taslağı Konsey'de kabul görmemişti.

Türkiye, Konsey toplantısında ilk kez geçici üye olarak Daimi Temsilci Büyükelçi Baki İlkin tarafından temsil ediliyor.

Türkiye'nin Konsey'deki 2 yıllık geçici üyeliği 1 Ocak 2009'da başlamıştı.

Ban Ki-mun: "Harekatı derhal sona erdirin"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in hava saldırılarının ardından Gazze'ye başlattığı kara harekatının derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

BM basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Ban, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de tırmanan şiddetten "son derece kaygı duyduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını" belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban ayrıca, İsrail'den sivillerin güvenliğini sağlamasını ve ihtiyacı olanlara insani yardımların ulaşmasına izin vermesini istedi.

Ban, bölgesel ve uluslararası ortaklara da "çekilen acıların ve kan dökülmesinin derhal sonlandırılması için bütün nüfuzunu kullanması" çağrısında bulundu.

Mahmud Abbas, BM'den yardım istedi

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının durdurulmasını istedi.

Filistin Başkanlık Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna'nın yaptığı açıklamaya göre, Abbas, İsrail'in başlattığı kara harekatının ardından, BM Genel Sekreteri'ni telefonla arayarak, saldırının durdurulmasının yollarını görüştü.

BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını ve tüm taraflarla, bu operasyonun durdurulması için temasa geçilmesini de isteyen Abbas, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları için İsrail'i kınadı.

Nebil Ebu Rudeyna, Abbas'ın Avrupa Birliği ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile temaslarını da sürdürdüğünü kaydetti.

Mahmud Abbas, BM Güvenlik Konseyi toplantıları için New York'ta bulunuyor.

Filistin Yönetimi Dışişleri ve Enformasyon Bakanı Riyad El-Malki da Abbas'ın yarın Ramallah'a döneceğini bildirdi.

Abbas'ın bölgeye gelecek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşeceğini kaydeden El-Malki, Sarkozy'nin önemli bir ateşkes önerisi getirdiğini ve Abbas-Sarkozy görüşmesinde, bu önerinin değerlendirileceğini kaydetti.
cnntürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.