Bir Yıldan Beri Uygulamaya Konulmayan Yardımcı Doçentlerin Terfi Sorununu YÖK’e İlettik

Bir Yıldan Beri Uygulamaya Konulmayan Yardımcı Doçentlerin Terfi Sorununu YÖK’e İlettik

Bir Yıldan Beri Uygulamaya Konulmayan Yardımcı Doçentlerin Terfi Sorununu YÖK'e İlettik

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nu eki Ek Gösterge Cetveli’nde 17/2/2011 tarihli 6114 sayılı Kanun’un 15’inci maddesiyle, cetvelde gösterilen “d) Yardımcı Doçentler” sırasında yer alan “3-5” ibaresi “1-5” olarak değiştirilmiş; bu suretle yardımcı doçent statüsündeki personelin 1’inci dereceye kadar yükselebilmelerine imkân sağlanmıştır.

Ancak söz konusu Kanun’un yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, Kanun hükmü doğrultusunda işlem tesis edilmediği, 2914 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinde derece yükseltilmesi için gerekli bütün şartları taşıdığı halde 3’ncü derecede bulunan ve derece yükseltilmesi bekleyen personelin bu haktan mahrum edildiği görülmüştür. 6114 sayılı Kanun’un ilgili hükmü ile çözülmek istenen sorun, Kanun hükmünün uygulanmaması nedeni ile çözülememiş olup yardımcı doçentlerin özlük haklarıyla ilgili mağduriyetleri aynen devam etmektedir.

Normal memurlar hizmet sürelerine göre 1. dereceye kadar terfi edebilirken, üniversite ve doktora yapmış akademik personelin terfilerinin halen uygulamaya konulmaması bir özlük hakkı ihlalidir. Uygulamada bilmediğimiz bir sorun varsa bunun kamuoyuyla paylaşılması ve ona göre önlem alınması gerekmektedir.

İzah edilen hususlar çerçevesinde Yüksek Öğretim Kurulu’na yazı göndererek, 2914 sayılı Kanun’da gerçekleştirilen değişikliğin hayata geçirilmesini, 2914 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinde derece yükseltilmesi için gerekli bütün şartları taşıyan yardımcı doçent statüsündeki personelin derecelerinin yükseltilmesi konusunda gereğinin yapılmasını ve bu hususta üniversite rektörlüklerinin uyarılmasını istedik.

YÖK'e gönderdiğimiz yazı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.