Belediyeyi 600 bin TL dolandırmış

Belediyeyi 600 bin TL dolandırmış

Sakarya'nın Pamukova ilçesi belediyesinde kendisini bilgisayar mühendisi olarak tanıtarak işe giren ve 3 ay çalışan kişinin, “sudan elektrik üreteceğini” söyleyerek, belediyeyi 600 bin TL dolandırdığı iddia edildi.

Yerel seçimlerin ardından yönetimi değişen Pamukova Belediyesinde geçmiş döneme ilişkin inceleme, ilginç bir dolandırıcılık iddiasını gündeme getirdi.
Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser, yerel seçimlerin ardından göreve geldikleri belediyede, geçmiş döneme ilişkin yaptıkları incelemede, belediyenin zarara uğratıldığını belirlediklerini söyledi.


Eski belediye başkanı tarafından Ocak 2009'da belediyede bilgisayar mühendisi olarak işe alınan ve su kanalizasyon birim amiri olarak atanan K.B'nin, yaptığı işlemleri incelediklerini kaydeden Keser, harcama yetkisi verilen şahsın, “sudan elektrik üreteceğini” söyleyerek 600 bin TL'lik malzeme aldırdığını, alınan malzemelerin elektrik üretimiyle ilgisi olmadığını belirlediklerini kaydetti.


K.B'nin belediye verdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği diploması fotokopisini üniversiteden araştırdıklarını ve üniversitenin böyle bir öğrencinin mezun olmadığını bildirdiğini kaydeden Keser, aynı kişinin patent (sudan elektrik üretme patenti) olarak gösterdiği belgeyi Türk Patent Enstitüsünden sorduklarını belgenin sahte olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

“BELEDİYE BİR ŞEKİLDE DOLANDIRILMIŞ”

Her iki kurumun da K.B hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirttiklerini ifade eden Keser, şöyle konuştu:
“Bu kişi, sudan elektrik üreteceği vaadiyle bazı malzemeler aldırıyor. 600 bin TL'ye yakın. Benden önceki belediye başkanı bu arkadaşa işbaşı yaptırdı. Bin 700 TL civarında maaşla işbaşı yaptırdığında diplomasını, patentini incelemesi gerekirdi. Belediyemize ait su pompalarından elektrik üreteceğini söyleyerek, istediği gibi siparişler veriyor. Almış olduğu malzemeleri buraya getiriyor. Ama böyle bir sistem yok. Malzemeyi belediyeye aldırıyor. Harcama yetkisi veriyorlar. Su ve kanalizasyon birim amiri olarak atanıyor. Şu anda belediye icralık. 100 bin TL'lik malzemeyi 600 bin TL'ye aldırmış.”


Alınan malzemeler karşılığında çek kesildiğini, ödenmeyen çekler nedeniyle ilgili firmaların belediyeyi icraya verdiğini belirten Keser, “Belediye bir şekilde dolandırılmış. Eski belediye başkanı, bu adamı herkese mucit olarak tanıtmış. İsrail'in istihbarat biriminin adamın peşinde olduğunu ve adamın kaçırılabileceğini de söylüyor. Biz gerekli yerlere suç duyurusunda bulunduk. Bir belediye başkanı birini işe alırken, diplomasının noterden tasdikli olup olmadığına bakması lazım. Yaşadığımız olaya inanamıyoruz. Kimin ihmali varsa, yasal yollara başvurduk” diye konuştu.


Sudan elektrik üretmek amacıyla alınan cihazları inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Başkan Yardımcısı Cumali Palalı, cihazın bir redüktör olduğunu kaydetti.


Redüktörün bir dişli takımı olduğunu ve bir motordan elde edilen devir sayısını 5'e çıkardığını ifade eden Palalı, şunları kaydetti:
“Bu redüktörleri de inceleyeceğiz. Hayata geçirilip geçirilemeyeceğine bakacağız. Sistemin nerede kullanılacağını bilmiyorum ama elektrik üretimi sağlamak için yapılmış bir harcama var ortada. Belediyenin böyle bir işe girmesi doğru değil. İşin uzmanlarına sormaları gerekirdi. Uzmanlara sorulmadan bu tür harcamalar yapılmış.”

“ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMADIĞI KİMİN AKLINA GELİR”

Pamukova eski belediye başkanı H. Ferudun Turan ise iddiayı ortaya atanların ispat etmek zorunda olduğunu ifade etti.
K.B'nin İstanbul Teknik Üniversitesinden aldığı diplomayı ve patent yazısını getirdiğini belirterek, “Her gelen kişinin üniversite diplomasına bakmam, üniversite mezunu olmadığı kimin aklına gelirdi? Belediyede 17 mühendis çalışıyor. Hiçbirine de sormadım ki senin diploman sahte midir, gerçek midir diye. Yapılan iş doğru.”


K.B'nin önerdiği sistem üzerinde çalıştıklarını ve elektrik ürettiklerini söyleyen Turan, “Sadece iki tane alternatör kalmıştı. 7,5 kilovattan alıp 360 kilovatlık elektrik üretecektik. Kameralarla da tespit ettik. 7,5 kilovatlık elektrikten 95 kilovat elde etti. Ürettiği elektrikle su pompalarını da çalıştırdı. Bu sistemin maliyeti söylendiği gibi 500 bin TL değil, toplam paranın tamamı 340 bin TL'dir. Bu konuda da yalan söylüyorlar” diye konuştu.


Öte yandan, K.B ise belirtildiği gibi İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olmadığını, orta öğretim mezunu olduğunu söyledi.
Belediye işe girişte verildiği kaydedilen bilgisayar mühendisliği diploması örneğini kendisinin vermediğini ileri süren K.B, patent başvurusunda bulunduğunu iddia etti.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.