Beden eğitiminden sınıfta kalan atlet!

Beden eğitiminden sınıfta kalan atlet!

Sınıfta kaldım ama şampiyon oldum!

Atletizme heves eden kızların bir zamanlar idolü Süreyya Ayhan'dı. Küçük kızların yeni idolü artık 24 yaşındaki Nevin Yanıt. "Bizden kısa mesafeci çıkmaz" klişesini yıkmasıyla, dikkat çekici takılarıyla, idmanda bile kulağından çıkarmadığı MP3 çaları ve dinlediği müziklerle, bundan böyle adından daha çok söz ettirecek... Nevin'in Avrupa Şampiyonu olarak Mersin'de uyandığı ilk sabah, evlerindeyim. Bahçe içindeki iki katlı evlerin bulunduğu sitenin kapısına kocaman fotoğrafı asılmış. 'Hoşgeldin' yazıyor. Baba Nazım Yanıt, kendi evlerinin girişine, kızının 12.63 derecesiyle kazandığı fotoğrafı yapıştırmış. 12.63'e en başından bu yana ailecek inanmışlar. Nevin iki yıl boyunca banyosundaki aynadan, odasının duvarlarına kadar her yere 12.63 yazmış... Antrenörü Cüneyt Yüksel'in telefon numarası da 12.63'le bitiyor! Evde tatlı bir kalabalık. Teyzeler, kuzenler Antakya'dan, dayı Almanya'dan Nevin için gelmiş. Anne-teyze aralarında Arapça konuşuyor. Dayı, çocuklarıyla Almanca. Çok renkli, çok kültürlü, çok neşeli bir aile... Bütün öğleden sonra sofra başında sohbet ettik. Komşuların Nevin için yaptığı sarmalar, humus, biber turşusu, börekler, tatlılar... İnsanlık güneyde bambaşka. Nevin, sakın Mersin'den ayrılma...

NEVİN YANIT
Çok üzülüyorum. Mersin Üniversitesi Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Bölümü son sınıftayım. Altıncı yılım. Zamanını bu ülke için harcayan bir insanı sınıfta bırakmak marifet değil. Bana torpil yapmalarını istemiyorum. Ama köstek de olmasınlar.

Antrenman yaparken MP3 çalarım yanımdan eksik olmaz. Lady Gaga hayranıyım. Rihanna'yı çok severim. Sertab'ın Koparılan Çiçekler şarkısı beni çok motive etti.

Yine eskisi gibi gittim sahaya. Ama sahanın adı artık Nevin Yanıt! Mutluyum. Başka değişen bir şey yok hayatımda. Yorgun olduğumda şu gördüğünüz kanapeye uzanırım. Annem gelir saçlarımı okşar. Abimle birbirimize takılırız.

- Nevin Yanıt'ı 12 yaşından beri tanıyorsunuz. Çocuk yaştaki Nevin'de ilk keşfettiğiniz neydi?
- Cüneyt Yüksel: Küçüklüğünden bu yana, yaşıtı bir erkekten daha kuvvetlidir. Hızlıdır. Bir sıçrayışta 1 m. 28 cm havaya yükselebilir. Dikkat ederseniz, siyahilere benzeyen bir kalça yapısı var... Doğuştan sanki bu spor için yaratılmış. Çocukluğundan beri çok hırslı. Atletizmde başarı, en çok isteyenindir.

- Yıllardır sabah-akşam birlikte çalışıyorsunuz. Aranızda bir telepati oluştu mu?
- C.Y: Birbirimizin ne dediğini bakışlarımızdan anlarız. Her şeyi açık açık konuşuruz. Bir atlet için 'moral' en önemli şey. Diktatör bir hoca değilim...
- Nevin Yanıt: Annemle ve Cüneyt Hoca'yla ayrı ayrı paylaştığım sırlar vardır. En yakın rakiplerle ilgili konuşmaları Cüneyt Hoca'yla yaparız. Dertleşiriz. Atletizm yalnızlaştıran bir spor. Ferdi branş olduğu için yanınızda antrenörünüzden başka kimse olmuyor.
- C.Y: 24 saatlik dilim içinde, dışarıya çıkma zamanımız inanın çok az. En büyük lüksümüz nedir biliyor musunuz? Bir yere gidip bir kahve içmek. Sabah 08.00'de kalkar hemen kahvaltıya ineriz. Saat 10.00'da antrenman, 11.40'ta antrenman biter. Öğle yemeği yeriz. Ağır antrenmanımız yoksa dışarda kahve içebiliriz.
- N.Y: Antrenmanda farklı, dışarıya çıktığımız da farklıdır Cüneyt Hoca. Disiplinlidir...

ASİTLİ İÇECEKLER YASAK
- Erkek arkadaşınız sizi üzmüşse mesela, bunu Cüneyt Hoca'yla paylaşır mısınız?
- N.Y: Evet, üzüldüğüm konuları mutlaka ona da anlatırım. Cüneyt Hoca da yardımcı olur. İyi bir dinleyicidir. Antrenmana geldiğimde moralim bozuksa söylemem ama Cüneyt Hoca anlar hemen. 'Ne oldu, hadi anlat bakalım,' der.
- C.Y: Bizi tek bir insan olarak düşünün. Tamamen başarıya odaklanmış, başarı için uygun koşullarda bir şeyler yapmaya çalışan, bir bedende iki can olarak düşünün.

- Birbirinize benzemeyen özelliğiniz nedir?
- C.Y: Ben sabırlıyımdır. Nevin çabuk parlar. Nevin'in morali bozuksa, onu nasıl motive edeceğimi biliyorum. Antrenmana odaklıyorum.

- Ne yasak Nevin için?
- C.Y: Tek karşı olduğum; asitli içecekler ve cips türü abur cubur şeyler. Onun dışında hiçbir şeyi kısıtlamam. Rejim uygulatmam.
- N.Y: Mersin'de olduğumuzda annemin yemekleri dışında zaten hiçbir şey yemiyorum.

- Asitli içecekler eve girmiyor mu?
- C.Y: Benden habersiz içiyormuş.
- N.Y: Yok ya, habersiz değil.

- Nevin'in aldığı ek besinler nedir?
- C.Y: Vitamin ve minareller, aminoasit gurubu en temel kullandığımız teknik takviyeler. Dünya bu işi nasıl yapıyorsa siz de öyle yapmak zorundasınız. Her ay kan tahlillerini yaptırıyoruz. Yüklemeyi ona göre ayarlıyorum.

- Nevin'e özgü bir teknik yarattığınızı biliyorum. Diğer antrenörlerden farklı olarak yaptığınız şey nedir?
- C.Y: Nevin'in stiline uygun bir teknik geliştirdim. Onun doğuştan gelen bir kuvveti var. Bunu ön plana çıkarıyoruz. Bütün kasları teker teker ona göre çalıştırıyoruz. İnanır mısınız bir antrenmanda 160 kg halteri, iki tekrar kaldırıyor. 100 kg benç prens yapar. Sıçrama çok yaptırıyorum. Dikkat ederseniz birinci engele herkesten önce girdi. Çocukluğundan beri bu özelliği gelişti. Çift ayak sıçrama ile Nevin durduğu yerde 1,28 m havaya fırlayabilir. Dünyada tüm engelciler, erkek olsun bayan olsun, 51 adımda bir engel koşusunu bitirir. Ama önemli olan 51 adımı en çabuk koşmak. Nevin'in çocukluğundan beri muhteşem olan 'patlayıcılık' özelliğini geliştirdik... Diğer rakipleri de 51 adımda aldı ama Nevin onlardan daha çabuk ve çevikti. Engelli koşu çok geniş kapsamlı bir antrenman gerektiriyor. Engel ile bir bütün olmak zorunda. Bir antrenmanda ortalama 2 bin engel alıştırması yapıyoruz.

TAKINTIM ALIŞVERİŞ
- Ne zaman başlayacaksınız antrenmanlara?
- N.Y: Salı günü başladık. Yine eskisi gibi gittim sahaya. Ama sahanın adı artık Nevin Yanıt olmuş! Mutluyum. Başka değişen bir şey yok hayatımda. Yorgun olduğumda şu gördüğünüz kanapeye uzanırım. Annem gelir saçlarımı okşar. Babam her antrenman sonrası bana kendi elleriyle hazırladığı cennet tatlısını yedirir. Abimle birbirimize takılırız. Size kahve yapan, benim en yakın arkadaşım. Mersin'e döndüğüm akşam yan yana uyuduk. Sahilde yürürüz, sinemaya gideriz. Tek takıntım, alışverişe gitmek. Seviyorum alışveriş yapmayı. Antrenmana süslü püslü giderim. Giydiğim kıyafete göre oje sürmeyi severim.

- Kadın atletlerin adet gördüğü gün performansları düşer mi? Bunu Nevin'de nasıl ayarlıyorsunuz?
- C.Y: Hiç geciktirici kullanmadım Nevin'de. Öyle koştuğu zamanlar çok oldu. Performans problemi olmadı. Adetten sonraki yedinci ve 14. günler çok daha iyi bir performans ortaya çıkıyor. Devamlı kan ve hormon tahlilleri yaptırıyoruz.

Evlilik planım var ama şimdi zamanı değil
- Nevin başka hangi branşlarda başarılı olabilirdi?
- C.Y: Atlayıcılık gerektiren her branşı yapabilirdi. Süratli olduğundan 200 metre koşabilir, 100 metre koşabilir. Bunun yanı sıra uzun da atlayabilirdi. Her antrenör ve sporcunun rüyası olimpiyattır. Adımızı olimpiyat tarihine yazdırmak istiyoruz.

- 12.63'e son iki yıldır idefiks olmuşsunuz. Her yere, odanızın duvarlarına, tavanına, 12.63 yazmışsınız. 'Kızım, deli misin?' demedi mi aileniz?
- N.Y: Cüneyt Hoca'nın yılladır kullandığı telefon numarasının sonu 12.63. Sanki benim için ayarlanmış. İstanbul'da Burhan Felek'te kaldım. Odamı temizleyenler vardı. Duvardaki kâğıtta kocaman 12.63 yazıyor. 'Ya abla 12.74 koştun. Senin istediğin derece bu değil mi?' diye sordular. 'Hayır. Ben 12.63 koşacağım,' dedim.
- C.Y: Çok fazla psikoloji kitabı okuyorum. Hedeflediği dereceyi her yere yazmasını ben söyledim Nevin'e. Yeni hedefimiz 12.50'lerin altında koşmak.

- Planlarınız arasında evlilik var mı?
- N.Y: Her bayanın planlarında olduğu gibi benim de var. Ama şu an zamanı değil.
- C.Y: Çok yakında olimpiyatlar var. Kafasını bundan başka hiçbir şeye takmamalı.

Kızıma her idman sonrası, cennet meyvesinden yaptığım tatlıyı yediririm
- Kızınız size ne kadar çok benziyor. Annesi olarak başarısını ilk size borçlu. Zorla atlet olmasını istemişsiniz. Neden?
- Semra Yanıt: Doğru, benim baskımla atlet oldu. Ben de Antakya'da, Samandağ'da okurken, lisede birçok defa koşmuştum. Ama elimden tutan olmadı. Nevin'in öğretmenleri beni okula çağırıp 'İyi bir atlet olabilir, çok hızlı,' dediklerinde hiç düşünmedim. 12 yaşında Nevin'i müsabakaya, izmir'e gönderdim...
- N.Y: Çok ağladım 'Gitmem,' diye...
- Nazım Yanıt: Eve arkadaşlarını çağırdık, Nevin'i ikna etmeleri için. Sonunda eline harçlık verdik. Teyzesi, halası, ben, parayla kandırdık gitmesi için...
- S.Y: Nevin gitti ve miniklerde rekor kırdı. Hâlâ duruyor. Saklamışım, küçücük bir yazı. Madalyayla döndü. Bu sefer biz ağladık. Çok mutlu olmuştuk. O heyecanla devam etti...
- Nazım Y: Bizim bir motosikletimiz vardı. Bir pazar günü ailece biniyoruz. Nevin yedi yaşında... Beni kızdırdı, koşmaya başladı. Motorla kovalamaya başladım. Yakalayamadım. Annesine dedim ki 'Kızın atlet olacak'.

- Nevin'in en belirgin özelliği nedir?
- S.Y: Çok duygusaldır. Yardım etmeyi sever. Herkesi annesi gibi sanır. Yakın davranır. Kibirli değildir. Havalı değildir. Kalabalığı sever. Konuşkandır.

KIZIMA HİÇ EV İŞİ YAPTIRMADIM
- 'Annemin yemeklerinden başkasınınkileri yemem,' diyor. Ne hazırladınız bugün kızınıza?
- S.Y: Yaprak sarmasını çok sever. Bitişikteki komşum onun için hazırladı. İçli köfteyi, humusu... Bizim Antakya mutfağını çok sever. Her istediğini hazırlarım. Nevin'e hiç ev işi yaptırmadım...
- Nazım Y: Hırdavatçıydım, emekli oldum. Artık sabah kahvaltısını Nevin'e ben hazırlıyorum. Akşamdan sorarım, 'Kaçta gideceksiniz idmana?' diye. Çok erken gidecekse, erken kalkar, kahvaltısını güzel bir şekilde yumurtasıyla, peyniriyle, her gün ayrı meyvelerden sıktığım özel meyve suyu ile hazırlarım. Akşam görüyorum eve yorgun geliyor. Hemen sehpayı alıyorum önüne, kahvesini getiriyorum... Çok ağır çalışıyor.

- Kızınız, kendisi için özel hazırladığınız bir tatlıdan bahsetti... Cennet tatlısı diyormuşsunuz?
- Nazım Y: Nevin çok sever tatlıyı... Ona kışın, cennet meyvesi dediğimiz hurma ile kendi keşfettiğim bir çeşit tatlı yapıyorum. Her idman sonrası bu özel karışımı, güç toplasın diye Nevin'e yediriyorum. İki büyük hurmayı soyup, içini bir kâseye boşaltıyorum. İyice ezip, balla karıştırıyorum. İçine biraz ceviz, fındık koyuyorum. İdmandan geldikten sonra yiyor.

Belli kişilere hayatımda yer vermiyorum
- Hayatınızda neye yer yok?
- Nevin Y: Beni üzen kişiye yer yok. Affetmem... O yüzden üzülmemek için hayatımda belli kişilere yer vermiyorum.

- Nevin Avrupa Şampiyonası'na gitmeden ne söyledi size?
- Semra Y: 'Anne, madalyayı alacağım,' dedi. Kendi odasında dört duvara küçük kâğıtlar asmıştı. Üzerine 12.63 yazmış! İki senedir hep böyle. Gazeteden, rekor kıran sporcuların resimlerini asmış odasına. Yanına kendi resmini koymuş. Nereye baksam bütün odasının duvarlarında, banyodaki aynanın üzerinde kocaman 12.63 yazıyordu...

- Her yere yazdığınız 12.63 dışında nelerle motive oldunuz?
- Antrenman yaparken MP3 çalarım yanımdan eksik olmaz. Müzik benim her şeyim. Lady Gaga hayranıyım. Rihanna'yı çok severim. Beyonce dinlerim. Ama bu şampiyona öncesi beni en çok Sertab'ın Koparılan Çiçekler şarkısı motive etti.

ALLAH ALLAH SANKİ ÖLÜME GİDİYORUZ
- Bazı sorunları kızınızdan sakladığınız olur mu? Olumsuz etkilenmesin diye...
- Semra Y: Her şeyimiz çocuklarımız için. Hem oğlum, hem kızım. Bizim başka bir şeyimiz yok ki hayatta. Onu üzmemek için bazı şeyleri kızıma yansıtmıyorum. Ona hep moral veririm.
- Nevin Y: Gergin olduğum zamanlar annemi ararım, Mersin dışındaysam. Bana söyledikleri çok iyi geliyor. Finale giderken de çok gerildim. Finalde sekiz kişisiniz ve sekiz kişinin hepsi altın madalya için çıkıyor oraya. Herkes birbirini süzüyor, bekleme odasında. Mesela yarı finale giderken, merdivenlerden çıkıyoruz. İrlandalı atlet her basamağa 'tak' diye gürültü çıkararak basıyordu. Dedim ki 'Allah Allah, sanki ölüme gidiyoruz.' Gerilim filimleri gibi. Böyle yaparak üzerinde baskı yaratmaya çalışıyor... Ben sadece 'Yeter artık, bir an önce başlasın, koşayım ve altın madalyayı alayım,' diyordum.

- Kızınızı izlerken kalbiniz nasıl dayandı bu heyecana?
- Nazım Y: Ev çok kalabalıktı. Sitenin lokaline gittim. Tek başıma izlemek istedim Nevin'i. O koştukça içimden dua ediyordum. Birinci olunca ben de kendimden geçmişim. Oradaki havuza kıyafetlerim ve terliğimle atlamışım. Geçen yıl bu zamanlarda Nevin, Akdeniz Oyunlarında şampiyon oldu. O da önemli bir başarıydı ama kimse adından bile söz etmedi.
- Nevin Y: Bu tür yarışlar idman yarışları baba. Avrupa Şampiyonası unvan yarışı. Unvan yarışlarının stresi daha büyük oluyor!

Sponsorumuz hâlâ yok inşallah yakında olur
- Facebook'unuz var mı?
- Nevin Y: Var ama açmıyorum. O kadar ilgi var ki. Her açtığımda yüzlerce mesaj geliyor. Arkadaşlık istekleri. Ayrıca benim Fan Club'larım var. 'Mersinli Nevin' diye açılmış. Mesajlara cevap vermekten idman yapamam. Bu yüzden beni affetsinler. Evimize de Türkiye'nin her yanından tebrik mektupları geliyor. Çok şaşkınım ama şöhretin büyüsüne kapılmamak gerek. Bugüne kadar çok başarı elde ettim. Ama Avrupa Şampiyonu olmak çok özel bir başarı. Sponsorumuz hâlâ yok, inşallah yakında bir sponsorumuz da olur.

OKULDAN ANLAYIŞ BEKLİYORUM
- Avrupa şampiyonu oldunuz ama beden eğitiminden sınıfta kaldınız...
- Nevin Y: Ben de çok üzülüyorum. Mersin Üniversitesi Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Bölümü son sınıftayım... Altıncı yılım. Ne kadar başarı gösterirsem, beni o kadar sınıfta bırakıyorlar.
- C. Yüksel: Öğretmenlerin bu başarıdan sonra, 'Biz Avrupa şampiyonunu bile sınıfta bırakırız,' demelerinden korkuyorum..

- Devamsızlık yüzünden mi kaldınız?
- Nevin Y: Devamsızlık yüzünden değil. Gittiğim derslerden de kaldım. Öğretmenlerimden anlayış bekliyorum. Zamanını bu ülke için harcayan bir insanı sınıfta bırakmak marifet değil. Bana torpil yapmalarını istemiyorum. Ama köstek de olmasınlar. 2011'de okulu bitirmek için elimden geleni yapacağım.
- C. Yüksel: Planımız önümdeki iki yıl içinde Kanada'ya ve ABD'ye gitmek. Hem Nevin'in dil eğitimi hem de daha iyi derece koşabilmesi için yeni ufuklara bakmak lazım. 12.63'ü biz yeni koşuyoruz ama ABD'de bunu daha önceden koşan ve daha iyi bilen insanlar var. Onların yanında çalışmamız lazım. Nevin'in aklı okulunda kalmamalı. Bir an önce okulunu bitirmesi gerek. Okulun da biraz kolaylık yapması lazım.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.