Baykal: İstanbul'da 1. partiyiz, Ak Parti'nin oyları yüzde 30'un altında

Baykal: İstanbul'da 1. partiyiz, Ak Parti'nin oyları yüzde 30'un altında

CHP lideri Baykal, AKP'nin asıl amacının '3 madde' olduğunu öne sürerek 'Referandumdan ret kararı çıkacak' dedi. İktidar partisinin oylarının yüzde 30'lara gerilediğini belirtip, CHP'nin İstanbul'da birinci parti olduğunu savundu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, SKYTURK Televizyonu'nda canlı yayınlanan Enver Aysever'in sunduğu 'Aykırı Sorular-Özel' programına katıldı. Baykal, AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen, Vatan Gazetesi Yazarı Can Ataklı ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ile Aysever'in sorularını yanıtladı. Baykal'ın gündemdeki konulara ilişkin görüşleri özetle şöyle:

- Anayasa paketinde AKP'nin asıl amacı o

3 maddeyi geçirmek, gerisi umurlarında değil. Çünkü siyasi otorite, yargı üzerinde mutlak hakimiyet kurmak istiyor. 8. madde düştü ama belli ki referanduma gidilecek. Ancak referandumdan ret kararı çıkacak.

ANAYASA İÇİN KURUL OLUŞSUN

- İktidar hazırlığı (anayasa) kendi başına yapıyor ve dayatıyor. Yeni anayasa konusunda uzlaşmaya hazırız. Seçimden sonra anayasa hazırlamak için her kesimi kapsayan bir kurul oluşturulmalı.

- Seçim sistemi değişmelidir. Seçim çevreleri yeniden düzenlenmelidir. Seçmenler oy verdikleri siyasi partilerin adayları arasından tercihlerini işaretleyerek seçimde daha fazla söz sahibi olmalıdır.

- Muhalefet yükseliyor, AKP düşüyor. AKP'nin oyları 30'lara doğru inmektedir. Erken seçim yapacak mecali kalmamıştır. İstanbul'da CHP birinci partidir.

DGM'LER HåLå AYAKTA

- Yargı faciasının altında DGM'lerin devam etmesi vardır. DGM'ler hala ayakta. Özel yetkili ne demek? Silivri'de olanların adı ne? Bütün bunları değiştireceğiz. Çağdaş bir hukuk anlayışı olacak.

- 2003'ten sonra askerin müdahaleyi tartıştığı, konuştuğu anlaşılıyor ama ortada somut bir şey yok. Nerede Genelkurmay Başkanı nerede Kuvvet Komutanları... 'Balyoz Planı' hiç inandırıcı değil.

- Üzerine gidilmesi gereken 3 önemli konu var: 1) Mafyalaşma. 2) Terörle mücadele konusunda ciddi hukuksuzluk var. 3) Darbe planı yapan varsa çıkar ortaya koyarsın.

- Hükümet tarafından kurumların hedef alınıp yıpratılması çok yanlış.

DOKUNULMAZLIK KALKACAK

- Türkiye'de yolsuzluğun temelinde siyasetçi-bürokrat-işadamı işbirliği vardır. Bu nedenle milletvekilliği dokunulmazlığını kaldıracağız.

- Kutlu Doğum Haftası'nda yaptığım konuşmadan sonra toplumun değişik, çok geniş kesimlerinden ortak sahiplenme, ortak destek yaklaşımını gördüm. Sandığımızın ötesinde daha büyük bir dayanışma var Türkiye'de.

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.