Baskette Efes’i bitirecek yönetmelik

Baskette Efes’i bitirecek yönetmelik

Sigara ve alkollü içkilerin, satışı ve sunumunda önemli değişikliklere gidiliyor.

Sigara ve alkollü içkilerin, satışı ve sunumunda önemli değişikliklere gidiliyor.


Alkollü içki markalarının, spor kulüplerine isim olarak verilmesi yasaklanıyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla perakende satış, fiyat bildirimleri ve reklam ve sponsorluk uygulamaları gibi konularda değişikliğe gidiliyor. Yeni düzenlemeye göre alkollü içki markalarıyla logo, amblem ve işaret şeklinde alkollü içki markasını çağrıştıran tasarımlar, spor kulüplerine isim olarak verilemeyecek. Alkollü içki markasını isim olarak almış spor kulüpleri de bu aykırılığı 1 yıl içinde giderecek. Efes Pilsen Basketbol Kulübü de 1 yıl içerisinde isim değişikliğine gitmek zorunda kalacak.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamulleri satılamayacak. Sipariş yöntemiyle veya posta ve benzeri dağıtım yoluyla da satış yapılamayacak. Perakende satış yapılan iş yerlerinde açık alkollü içki tüketilemeyecek.
Akaryakıt istasyonu
Belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet kara yollarında bulunan yapı ve tesislerde, alkollü içki satılamayacak. Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında alkollü içki satışı yapılamayacak. Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise hacmen yüzde 5'den fazla alkol içeren alkollü içki satışı yasak olacak.Perakende satıcılar, açık alkollü içki satıcılarına ya da tüketicilere internetten satış yapmak istediklerinde, internet adresini kuruma bildirecek ve satış belgesi üzerine yazacak. İnternetten yapılan perakende satışlarda, ürün bedeli kredi kartıyla tahsil edilebilecek. Alkollü içkiler sadece bu ürünlerin satışına tahsis edilmiş yerde bulunan raf, dolap veya stantlarda birlikte sergilenecek. Birden fazla alanda satışa sunulamayacak. Tüketicilerin içeriye girmeksizin alışveriş yapabildiği büfeler hariç, alkollü içkiler çocuklara yönelik materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayımları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncak, çikolata, şekerleme gibi ürünlere bitişik ve çocukların dikkatlerini çekecek alanlarda satılamayacak.

Alkol reklamı ünlü isme yasak

REKLAMLARDA, herhangi bir alanda özel başarıya sahip veya kamuoyunun güvenini kazanmış ya da yardım kuruluşları ile işbirliği içinde olan veya çocuk ve gençler yararına faaliyette bulunan veya çocuk ve gençler için açıkça veya zımnen örnek teşkil eden ya da edebilecek herhangi bir kişi, karakter veya grup yer alamayacak. Reklamlar, cinselliğin istismarı ile pornografi içeren ifade ya da görüntüler içeremeyecek.


Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.