Başbakan'ın korumalarının başı dertte!

Başbakan'ın korumalarının başı dertte!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl İzmir ziyareti sırasında, bürosunun olduğu sokak insan ve araç geçişine kapatıldığı ve eşinin geçmesine izin verilmediği için cama çıkıp tepki gösteren avukatı darp eden dört başbakanlık korumasına 'kasten yarala

Dört korumaya 12 yıla kadar hapis ve memuriyetten men dahil, kamu haklarından men cezası isteniyor. Bu, başbakanlık korumaları hakkında açılan ve bilinen ilk dava olarak da kayda geçti.

Başbakan Erdoğan, 30 Eylül 2009'da İzmir'e gitmiş, Halit Ziya Bulvarı'ndaki il örgütünü de ziyaret etmişti. Yan binada Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) il örgütü vardı. İl Başkanı Tacettin Çolak'ın avukatlık bürosu da HKP ile aynı dairedeydi. Çolak'ın şikayet dilekçesine göre o gün Erdoğan'ın ziyaretinden önce Halit Ziya Bulvarı'nda adeta sıkıyönetim ilan edilmişti. İddiasına göre esnafın faaliyetleri durdurulmuş, masalar toplattırılmış, kimi iş yerlerine girilmiş, bazı yurttaşların üzerleri aranmıştı.

Cama çıkıp tepki gösterince...
Çolak, aynı saatlerde il binasındaydı. Telefonu çaldı. Arayan, eşi Muhteber Çolak'tı. Çolak, büroya gelmek istediğini, bulvar girişinde polislerce engellendiğini söyledi. Tacettin Çolak hemen pencereye çıktı ve iddiasına göre, "Sabahtan beri zaten müvekkillerimiz aramadan geçirilerek büroya girebiliyorlar. Şimdi de eşimi bırakmıyorsunuz, bırakın gelsin" dedi. Ve ardından, "Başbakan'ın niçin bu kadar halktan kopuk. Sabahtan beri caddede uygulanan ablukayla insanlara işkence yapılıyor" diye bağırdı. Bu esnada Çolak'ın yanında aynı büroyu paylaştığı avukat arkadaşı Burak Çelebican vardı. Çolak'a göre, bu bağrıştan sonra şunlar yaşandı:

"Onlarca polis ve Başbakanlık koruması avukatlık bürosu olarak da kullanılan binamızı bastı. Ana avrat küfredilerek yaka paça gözaltına alındık. Avukatlık bürosuna bu şekilde girilemeyeceğini söylediysek de kollarımız ve boynumuzdan bastırılarak, ellerimiz arkadan kelepçelendi. Dış kapının arkasında onlarca korumanın arasında 25-30 dakika bekletildik. Bu esnada hakaret, küfür ve tehdide uğradık."

Çolak, gördüğünü iddia ettiği koruma şiddeti üzerine sağlık raporu aldı. Çolak'ın boynunda kızarık ve çizikler, sol kol dirseğinde şişme ve kızarıklık saptandı. Bunun üzerine iki avukat şikayetçi oldu.

İzmir Savcısı Alaattin Dokur, Başbakan Erdoğan'ın koruması olan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut ve polis memurları İsmail Dalkıran, Refik Farsakoğlu ile Aydın Akgül'e dava açtı. Bulut'a 'hakaret' suçlamasıyla 26 aya, üç polis için de mağdurları darp ettikleri için 'kasten yaralama' suçlamasını iki kez işledikleri iddiasıyla 10'ar yıla ve 'hakaret'ten de 26 aya kadar hapis cezası istendi. Ayrıca tüm koruma polislerinin memuriyetten ve kamu haklarından meni talep edildi. Davanın ilk duruşmazı, yarın İzmir 18. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülecek.




Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.