Başbakanı gören paketini saklasın

Başbakanı gören paketini saklasın

Ankara'da iftar sonrası ev ziyaretlerinde 'tiryaki ev sahiplerinin' sigara paketlerine 'el koyan' Başbakan Erdoğan, sigaranın tadını üniversitede, asi ve ayyaş bir genci canlandırdığı oyunda tatmış, ancak hiç içmemiş.

Erdoğan, RP İstanbul İl Başkanı iken başladığı sigara paketi toplama hobisini, 25 yıldır sürdürüyor. Bu 'sıra dışı' koleksiyon, İstanbul ve Ankara'daki evlerinde ve parti genel merkezinde tutuluyor.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın, Ankara Çankaya'da iftara gittiği evde mahalle muhtarının tişört cebine uzanması, başta muhtar, pekçok kişiyi hayrete düşürdü. İnternet siteleri işe biraz gizem katıp, “Erdoğan eliyle ne yapıyor” diye geçti haberleri. Benzer harekete daha önce maruz kalanlarsa gülümsemekle yetindi. Zira Başbakan'ın uzandığı, Çankaya Bağcılar Mahallesi Muhtarı Bektaş Bektaş'ın sigara paketinden başka birşey değildi. Ve daha önce de birçok sigara paketi, bu elde tamamlamıştı ömrünü.

'Bu son olsun' dedi ama paketi yine kurtaramadı

Ancak muhtarın bundan haberi yoktu. Başbakan “Bu alışkanlığını bırakmalısın” deyince, önce, “Efendim bu son olsun” diyerek feyk atmaya çalıştı; ama sonuç alamadı. Başbakan paketi aldı, üzerine tarih yazdırıp imza attırdı.

Muhtarın sözünde durup durmadığını kontrol için de, telefonu alındı. Böylece Başbakan'ın sigara bıraktırdığı tiryakiler kervanına, 'kerhen' de olsa muhtar Bektaş da katıldı. Peki kimler vardı o kervanda? Bu merak bizi Başbakan'ın 'son paket koleksiyonu'na götürdü.

Tam çeyrek asırlık bir 'son paket koleksiyonu'

Sigaranın tadını üniversitede hazırladıkları bir oyunda, asi ve ayyaş bir genci canlandırdığı rolle tadan, ancak hiç içmeyen Başbakan Erdoğan, RP İstanbul İl Başkanı olduğu (1985) dönemde başlamış son sigara paketlerini toplamaya. Yani yaklaşık 25 yıllık bir koleksiyona sahip Başbakan.
Ancak koleksiyonu bir yerde muhafaza edilmiyor. Yaşadığı iki kente, İstanbul ve Ankara'ya dağılmış durumda. Birazı evinde, birazı parti genel merkezinde, birazı Başbakanlık merkez binasının deposunda.

Net sayı bilinmiyor ama 'binlerle' ifade ediliyor

Genellikle poşetler içinde saklanıyor. Ancak paketlerin sayısı net olarak bilinmiyor; “binlerce” kelimesiyle ifade ediliyor. Zira, bir yandan çürüyen ya da küflenen paketler koleksiyondan çıkarılırken bir yandan hemen hemen hergün yeni bir parça dahil ediliyor koleksiyona. Zira; hiç boş durmuyor Başbakan. Sokakta, konferansta, ev ziyaretlerinde, toplantıda, girdiği her ortamda kokusunu aldığı an takip ediyor sigaranın izini. Bulduğunda da affetmiyor sahibini. Sigarayı bırakma sözü alıp öyle ayrılıyor tiryakinin yanından.

'Alo Başbakanlık mı kocam hâlâ içiyor'

PEKİ Başbakan'ın “Bu, son paketin ona göre” sözü tiryakide nasıl bir etki yapıyor? Başbakan'ın yanındakiler o anı anlatıyor:

“Önce şaşırıyorlar, ne olduğunu pek anlamıyorlar ve Başbakan'ın şaka yaptığını sanıyorlar. Ama Başbakanın ciddi olduğunu görünce onlar da ciddileşiyor. Başbakan hem işin mali kısmına acıyor; çünkü ayda 150-200 lira sigaraya gidiyor; hem de sağlık ve çevreye verdiği zarara çok üzülüyor. Bir de sigara yasağını çıkardık, hepimiz uyalım; buna uymanın yolu da sigarayı bırakmak, diyor.”

Sigarayı bırakma sözü de yeterli değil, çünkü Başbakan sözün peşini bırakmıyor. Son yıllarda Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü'nden bir görevlinin kartviziti veriliyor sigarayı bırakanın yanındakilere. Ve, “Bir daha sigara içerse bu telefonları arayın” deniliyor. Bu andan itibaren sigarayı bırakma sözü verip tekrar başlayanları ihbar hattı devreye giriyor. Gelen ihbarlar anında değerlendiriliyor. Tiryaki aranarak, yumuşak bir dille, verdiği söz hatırlatılıyor.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.