Başbakan'dan Maliki'ye Sert Cevap

Başbakan'dan Maliki'ye Sert Cevap

Başbakan Erdoğan: "Maliki'ye şov fırsatı vermeyeceğiz. Kem söz sahibine aittir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na katıldı.

Soyu tükenen fok balıklarına, yokolan yağmur ormanlarına gösterilen ilgiyi hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bu vicdanın, artık Gazze'de, Mogadişu'da, Hama ve Humus'ta ölen çocukları da görmesi kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

Burada dünya vicdanına seslenen Başbakan şöyle konuştu:

"Küreselleşme bizlere vicdani sorumluluk yüklüyor. Dünya küreselleşirken, vicdanların içine kapanması asla ve asla kabul edilebilir bir durum değildir. Fok balıklarını, nesli tükenmekte olan balinaları, yağmur ormanlarını kendisine dert edinen küresel vicdanın artık Kabil'de, Gazze'de, Mogadişu'da, Bağdat'ta Hama ve Humus'ta ölen çocukları da görmesi, duyması ve o acıyı hissetmesi kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir"

Başbakan Erdoğan, kontrolsüz silah üretiminin oluşturduğu sorunlara da şu sözlerle dikkat çekti.

"Silah üreten birkaç ülkenin kalkınması, silah ticareti yapan birkaç işdamının sınırsız zenginleşmesi pahasına hergün farklı coğrafyalarda masum çocuklar, masum kadınlar, masum insanlar yok yere hayatlarını kaybediyor. Sermayenin küreselleştiği bir çağda vicdanlar da, ahlaki değerler de küreselleşmek zorundadır"

"Suriye'deki Gözlemci Sayısı Artırılmalı"

Suriye'deki son durum ve gözlemci sayısı ile tartışmalar da Başbakan'ın gündemindeydi .

Başbakan Erdoğan, "Rusya'nın bu arttırma teklifini olumlu buluyorum, ama yeterli bulmuyoruz. Bu sayı da az. Çok daha fazla sayıda belki de binlerle ifade edilecek sayıda gözlemcinin Suriye'ye gönderilmesi gerekir diye düşünüyorum." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar'daki resmi temaslarının ardından yurda döndü.

"Kem Söz Sahibine Aittir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Türkiye'nin ülkesinin içişlerine karıştığı ve düşman kazandığı yolundaki sözlerine sert yanıt verdi.

Başbakan, Türkiye'nin, Irak'ın en zor günlerinde yanında olduğunu vurgulayarak: "Maliki'ye fazla söz verirsek, bu onun şov yapmasına fırsat verir. Kem söz sahibine aittir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Sayın maliki'ye fazla söz verirsek bu onun orada şov yapmasına fırsat verir. Onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. Kem söz sahibine aittir diyorum ve yazılı açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi bir defa Türkiye, Irak halkını her zaman bağrına basmış en kötü anlarında yanında olmuş bir ülkedir ve o en kötü anında 48 anlaşma yapmak suretiyle Irak'a verdiğimiz değer çok açık net ortadadır. 48 anlaşma yaptığı başka bir ülke var mı bakması lazım. Bir diğer nokta, çok çok önemli 10 yıl önce Irak'a gidenler daha yeni yeni ordan ayrıldılar, çıktılar, çıkıyorlar onlar mı içişlerine karışanlar yoksa Irak'taki her inanç kesimiyle her inanç grubuyla her siyasi partiyle irtibat halinde olduk, olmaya devam ederiz. Çünkü bu zaten kardeşlik ilişkilerimizin bağıdır ve burada da ne Sünni ayrımı yaparız ne Şii ayrımı yaparız. Hepsiyle görüşürüz. Arabı, Kürdü, Türkmeni hepsi bizim orada kardeşimizdir. Maliki'nin bu tavrı bizi Iraklı kardeşlerimizden ayıramayacaktır bunu da bilmesi lazım" dedi.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.