Barzani: "Erdoğan, bana ‘Be xerbin’ dedi.”

Barzani: "Erdoğan, bana ‘Be xerbin’ dedi.”

Barzani, Fransa'dan Kuzey Irak'a dönüşünde Türkiye ziyaretinin ayrıntılarını anlattı:

“Türkiye'nin siyasetinde ciddi değişimler var. Eskiden ne Kürdistan'ın ismini, ne de Kürdistan bölgesini tanıyorlardı. Ziyaretim için davet Kürdistan Bölge Başkanı ismiyle gönderilmişti. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmemde Erdoğan, Kürtçe olarak bana 'Be xerbin (Hayırlı olsun)' dedi.”

IRAK Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani, Haziran başında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında PKK'nın “ateskeşi” bozup, saldırılarına başlamasına dikkat çekerek, “Türkiye de buna karşı bombardıman başlattı. Ben Türkiye'deyken böyle bir şeyin olmasını beklemiyordum” dedi. Barzani, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ziyaretten duyduğu memnuniyeti kendisine Kürtçe “Be Xerbin (Hayırlı olsun)” diyerek ifade ettiğini de söyledi. Barzani, Türkiye ziyaretinin ayrıntılarını, Fransa'dan Kuzey Irak'a dönüşünde anlattı. Irak Kürdistan Demokratik Partisi'ne (IKDP) yakınlığı ile bilinen Peyamner ajansında yer alan bilgilere göre Barzani şunları söyledi:

Biz şiddete karşıyız

Türkiye'de farklı, yeni, geniş anlamda bir siyasi açılım havası var. Umut ediyorum ki başlayan barış süreci ortadan kalkmasın ve açılım sona ermesin. Biz şiddete karşıyız ve şiddetle de bir şey elde edilmez. Türkiye'ye davet edilmem ve ziyaretim bazı değişimleri beraber getirdi. Bu ilişkilerin gelişmesi için olumlu. İlişkilerin gelişmesi için hazırız.

Kürdistan'ı tanımazlardı

Türkiye'nin siyasetinde ciddi değişimler var. Eskiden ne Kürdistan'ın ismini ne de Kürdistan Bölgesini tanıyorlardı. Ziyaretim için davet Kürdistan Bölge Başkanı ismiyle gönderilmişti. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmemde Erdoğan Kürtçe olarak bana “Be Xerbin (Hayırlı olsun)” dedi.

Bombardımanı kınıyoruz

Maalesef ben Türkiye'deyken PKK ateşkesi sonlandırdığını ve savaşı başlatacağını ilan etti. PKK operasyonlarını, Türkiye de buna karşı sınırlarımızda bombardımanı başlattı. Bu hiç hoş olmayan bir durum. Gerçekten ben Türkiye'deyken böyle bir şeyin olmasını beklemiyordum. Çok sert bir dille Kürdistan Bölgesi sınırlarının bombalanmasını kınadık ve kınıyoruz.

Bazı tarafları kınıyoruz

Bazı tarafların (PKK'yı kastediyor) yaptığı bu operasyonları kınıyoruz. Yaptıkları bu işler Türkiye ve İran'ın, Kürdistan Bölgesi sınır mıntıkalarını bombalamasına bahane teşkil ediyor. Hiç bir şekilde Türkiye ve İran'ın Kürdistan Bölgesi sınırlarını bombalamaları için yeşil ışık yakmadık. Bu yönde yayınlanan haberler gerçekçi olmaktan uzaktır.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.