Bakandan Operatörlere Fiyat Uyarısı

Bakandan Operatörlere Fiyat Uyarısı

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, operatörlere vatandaşların cebinin boşaltılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, operatörlere “vatandaşın cebine girdiniz” diyerek, operatörlere vatandaşların cebini fazla boşaltılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 3. Nesil Elektronik Haberleşme Hizmetlerinin (3G) başlamasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Vodafone Ceosu Serpil Timuray katıldı.

Toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3G'yi egzotik yapanın görüşmeli konuşma olduğunu belirterek, görüntülü konuşmanın vatandaşın ilgisini çektiğini söyledi. Asıl büyük işin iletişim sınırlarını kaldırmak olduğu ifade eden Yıldırım, “Cep telefonları cebimizdeki ofisimiz oldu” dedi.

-“HAYAT ÇEKİLMEZ HALE GELDİ”-

3G ile “hayatın çekilmez hale geldiğini” kaydeden Yıldırım, artık gizli saklı hiçbir şeyin kalmadığını vurguladı. Yıldırım, “Neredeysen cep telefonları casus gibi yanında. Yanlış işlerde kullanılmasını tasvip etmeyiz. Bununla ilgili elimizde tedbirler mevcut” dedi.

“3G'de geç kalındı erken yapıldı” tartışmasının çok “gereksiz bir muhabbet” olduğunu belirten Yıldırım, “2003'te 3G olsaydı operatörler daha çok lisans parası vereceklerdi. Yatırıma üç katı daha fazla harcamak zorunda kalacaklardı sonra da 'sinek avlayacaklardı. Vatandaş yeni yeni teknolojiye ısındı” diye konuştu.

-“BİRBİRİNİZİ ÇOK HIRPALAMAYIN”-

Operatörlerden hizmetlerini çeşitlendirmelerini beklediklerini ifade eden Yıldırım, ancak bunu yaparken operatörleri birbirlerini çok hırpalamamaları gerektiğini söyledi. Operatörlere “vatandaşın cebine girdiniz” diyen Yıldırım, operatörlere vatandaşların cebini fazla boşaltmaması konusunda uyarıda bulundu.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, 3G ile sektörün pastasının büyüyeceğini belirterek, ikinci nesilde kapsama alanı ve tesislerin ortak kullanımı konusunda sorun yaşadıklarını anımsattı. 3G'de çığ etkisinin giderek arttığını ifade eden Acarer, yakın zamanda Türkiye'nin 3G ile ilgili içerik ihraç etmeye başlayacağına inandığını söyledi.

-“2 MİLYON ABONE 3G KULLANIYOR”-

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 3G'nin Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağının altını çizerek, cep telefonu numarasının dünyada kimlik numarası haline dönüşeceğini kaydetti. Bir haftada 2 milyon abonenin 3G kullandığını vurgulayan Ciliv, son altı günde ise 1 milyondan fazla kişinin görüntülü arama yaptığını söyledi.

-“BU AY NÜFUSUN YÜZDE 60'INI KAPLIYOR OLACAĞIZ”-

Vodafone Ceo'su Serpil Timuray, 81 il'de aynı anda hizmet vermeye başladıklarını ifade ederek, bu ay nüfusun yüzde 60'ını kaplıyor olacaklarını belirtti. Timuray, 3G ile kırsal yerleşime de internet ulaşımının sağlanacağının altı çizdi.

-OPERATÖRLER ARASI İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ-

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, 3G ile birlikte kullanma alışkanlıklarının değiştiğini dile getirerek, telefonları çocukların oyun konsolu olarak kullanmaya başladığını anlattı. Operatörler arasındaki işbirliğinin önemine de değinen Akdemir, tartışmalara pozitif taraftan bakılması gerektiğini söyledi.

-“BAZ İSTASYONLARI ARTIRILMAYACAK”-

Toplantının ardından basının kontörlü hatlarda 3G kullanımında vergilerin daha yüksek olduğunu anımsatması üzerine Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Aboneli hatlar için orada Maliye Bakanlığı'nın bir uygulaması var. Artık vatandaş onun çaresini bulur, abone olur. Kontörü bırakır aboneye geçer” dedi.

Bir gazetecinin vatandaşa faturalı hatlara mı geçmesini tavsiye ediyorsunuz sorusu üzerine Yıldırım, Maliye'ye tavsiye sökmediğini, tavsiyenin vatandaşa olduğunu söyledi.

3G uygulaması ile birlikte baz istasyonların artırılacağına yönelik eleştirilerin anımsatılmanın üzerine Yıldırım, “Baz istasyonlarında mevcutlara ilave hiç bir artış yok. Mevcutlar üzerine yeni frekans bandını ile ilgili alet konulacak” dedi.

-“İLETİŞİM VERGİLERİ İLE İLGİLİ ÖNÜMÜZE GELEN BİRŞEY YOK”-

Gelir artıran tedbirler kapsamında iletişim vergilerinin sık sık gündeme gelmesine ilişkin soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:
“Önümüze gelen bir şey yok. Önümüze gelince tavrımızı görürler. Benim ne düşündüğümü biliyorsunuz. Sanal operatörlerde çifte vergilendirme sorunu var. Onu çözeceğiz. Yasal düzenleme gerekiyor. Zaten yapıldı. Şu anda mecliste.”

Gazetecilerin, “Kabinede görüntülü konuşma başladı mı?” sorusu üzerine Yıldırım, görüntülü görüşmeye ufak ufak başladıklarını, kabine üyelerini alıştırdıklarını söyledi.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Yazdır Toplam 1 Yorum

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.