Bakan'dan 3. Köprü Açıklaması

Bakan'dan 3. Köprü Açıklaması

Ulaştırma Bakanı açıkladı: 3. köprü çevreci olacak

Binali Yıldırım, köprü ve otoyol yapımında yeşil alanların en az tahribata maruz kalması için farklı inşaat tekniklerinin kullanılacağını söyledi: "Güzergahta tünel ve viyadüklere ağırlık vereceğiz."

İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için inşa edilecek olan üçüncü köprü çevreci olacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım köprü ve otoyol yapımında İstanbul'un kuzeydeki akciğerlerinin zarar görmemesi, en az tahribata maruz kalması için farklı inşaat tekniklerinin kullanılacağını söyledi. Köprüyle birlikte yapılacak ara ve ana bağlantı yollarının inşasında tünel ve viyadüklere ağırlık vereceklerini dile getiren Yıldırım, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki yeşil alanlar konusunda çok titiz hareket edilmesi uyarısında bulundu. Yeni köprü, İstanbul'un tarihî silüetine uygun olacak." dedi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, THY'nin seferlere başladığı Toronto'da basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenledi.

Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılacak olan ve güzergahı merak edilen 3. köprüyle ilgili sorularını cevapladı. 3. köprünün doğu-batı arasındaki transit trafiği şehir içine sokmadan Trakya'ya, Avrupa'ya taşımak için inşa edileceğini belirten Yıldırım, köprünün nereye yapılacağının piyasada çok konuşulduğunu söyledi. Köprünün güzergahını söylemeyeceğini tekrarlayan Yıldırım, konuyla ilgili iki yıldır hassas çalışmalar yaptıklarına dikkat çekti. Bu çalışmalarda kamulaştırma maliyeti, çevre ve İstanbul'un trafiğine, transit trafiğe katkı sağlaması gibi hususlar dikkate alındı. Köprünün geçtiği yerin belediye imar planlarına işlenmesi gerektiğini belirten Yıldırım şöyle konuştu: "İstanbul, İzmit ve Adapazarı'nda imar planlarına işlenecek ve biz açıklayacağız. Bunları yapmadan açıklama yaparsak, belediyelere emrivaki olur. İkincisi de bütün bu işlemler yapılmadan ortaya atılacak güzergah bilgileri bazı mağduriyet ve haksız kazançları beraberinde getirecek. Hassasiyetimiz bundan ibaret. Bu ay sonuna kadar imar planlarına işlenecek hale getireceğiz. Ağustosta bu işlem yapılacak. Eylül ayında ihale ilanına çıkmayı planlıyoruz.'' Bakan Yıldırım köprünün mimarisinin nasıl olacağına yönelik soruları da cevapladı. Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre 3. köprü için iki türlü proje düşünülüyor: Yatık askılı ve düşey askılı. Her iki durumda da İstanbul'un tarihî silüetine uygun olacak. Projenin orijinalinde raylı sistem yok, ancak Ulaştırma Bakanlığı raylı sistem etüdü de yaptırıyor. Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak direkt geçiş ve onların İstanbul raylı sisteme bağlantısı için etüt çalışması düşünüldü. Köprüden raylı sistem geçip geçmeyeceği bu etüt sonunda belli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.