Bakan Şimşek'ten Kürtçe yorumu

Bakan Şimşek'ten Kürtçe yorumu

TRT 6 ekranlarında canlı yayınlanan ''Sen Türkünü Söyle şarkı yarışması finali TRT'in Tepebaşı Stüdyoları'nda gerçekleştirildi.

TRT'nin İstanbul Tepebaşı'ndaki stüdyolarında yapılan ve TRT 6 ekranlarında canlı yayınlanan ''Sen Türkünü Söyle/Strana Xwe Beje'' şarkı yarışması finali, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla TRT'in Tepebaşı Stüdyoları'nda gerçekleştirildi.

Yarışmanın finalinde verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bülent Arınç, bir gazetecinin ''Finalistleri nasıl buldunuz?'' şeklindeki sorusuna, şöyle yanıt verdi:

''Konuşmaları takip ediyorum, şarkılar çok güzel, söyleyenler de güzel söylüyor. Orkestramız da çok güzel. Çok mutluyuz, büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Jürinin de puanları bol maşallah. İbrahim adındaki yarışmacının sesi çok tok geldi, yorumu da çok güzeldi. Bir de Abdullah arkadaşımız da çok dikkatimi çekti, rock tarzında söyledi ve jüri çok beğendi. Hepsine başarılar diliyorum.''     

Yarışmada Jüri olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ''Jüri üyesi olarak neler söyleyeceksiniz?'' şeklindeki soruya karşılık çok heyecanlı olduğunu ve güzel bir yarışma olacağını ümit ettiğini belirtti.

Şimşek, yarışmanın ilk açılış programına da katıldığını hatırlatarak, ''Yarışma, gerçekten Türkiye'nin zenginliklerini, kültürünü ortaya koyan çok güzel bir program, beğeniyle izleniyor. Jüri üyeliği teklifi bana geldiğinde biraz şaşırdım ama çok mutlu oldum'' şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, türküleri özellikle çok sevdiğini vurgulayarak, ''Müzik çalışmış bir insan değilim daha çok analitik düşünen daha çok sayılarla aşina olan bir insanım. Fakat bir vatandaş olarak bir miktar müzikten anlıyorum. Zaten jüride vatandaştan birinin olması da önemli'' diye konuştu. Kürtçe bir cümle de söyleyen Şimşek, daha sonra bu cümlenin gazetecilere çevirisini de yaparak, ''Kürtçe dili tatlı ve güzeldir dedim. İnşallah yarışma da güzel olacak'' dedi. 

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de TRT'nin ilklere imza attığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İlk kez bir bakanı jüriye biz alıyoruz. Bu bizim için çok onur verici. Tabi asıl TRT 6'dan bahsetmek lazım. Bu kanalı kurarken, çok eleştiri almıştık. Aslında bu kurumun amacı, bir kamu kurumu marifetiyle gerçekten Kürtçe konuşan insanlara da kamu hizmetini uygun bir şekilde sunmaktı. Özellikle gazeteciler bizi sürekli desteklediler, müteşekkirim onlara. Ama bu işin asıl kahramanları arkadaşlarım. Bu akşamki yarışmayla ilgili 418 bin deniyor ama sanırım 600 bini bulacak SMS'ler var. Gelen SMS'lerin büyük bir çoğunluğu da Kürtçe bilmeyen insanlardan. Demek ki bu yarışma ciddi anlamda izleniyor. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu'da yoğun bir şekilde izleniyor.

Bu yarışmayı asıl düzenlemekteki gayemiz şuydu; TRT 6 ilk kurulduğunda Kürt kökenli sanatçılarımız endişelerinden dolayı ekrana çıkmıyorlardı. Biz starımızı oluşturalım istedik. Çok yetenekli çocuklar var. Zaten şimdi finalde göreceğiz. Önemli olan müzik kazanıyor, bununla birlikte kardeşlik ve dostluk kazanıyor. Türkiye çok hassas bir dönemden geçiyor. Bunun için iç kavgaları bir tarafa itip, ülkenin gelişimine hepimizin ayrı ayrı katkı sağlaması lazım.''

Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.