Bakan Nabi Avcı, öğretmeni düşünüyorsa atama takvimini ertelemeli
MEB'e öğretmenleri mağdur etmeyecek yeni bir atama takvimi öneriyoruz. Eğer amaç gerçekten öğretmenlerin iyiliği ise bu önerimize önyargısız bir şekilde tartışılmalıdır
MEB'in öğretmenlerin il içi yer değiştirme duyurusunun ardından ele aldığımız yazıda norm kadroların güncellenmesi, okul dönüşümlerinin tamamlanması gerektiğini belirtmiş ve gerekçeleriyle açıklamıştık.
MEB bu yazımızın yayımlandığı gün bu kez de İller Arası Yer Değiştirme Duyurusu yayımladı.
MEB geçen yıl ve geçtiğimiz yıllarda yaşattığı mağduriyetleri yeniden yaşatmak istemiyorsa takvimi ertelemelerini öneriyoruz.
Bunun için örnek bir takvim de belirleyebiliriz. Tabii ki bu tarihlerde oynama yapılabilir.
1- MEB tüm illere talimat göndererek 2015-2016 eğitim öğretim yılı için okul dönüşümlerinin tamamlanmasını sağlamalıdır. Bu planlamanın en geç 01 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanması emredilebilir.
2- 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında açılacak yeni okulların onay işlemleri 01 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanmalıdır.
3- İlkokul/Ortaokul kayıtları ile ilgili iş ve işlemler (okul kayıt bölgesi tespiti... vs...) işlemleri 05 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanmalıdır. (Böylece hangi adres bölgesinde kaç öğrenci var tespit edilmiş ve okullar kaç şube alım yapacaklar belirlenmiş olacaktır.
4- Liselerin 2015-2016 eğitim öğretim yılında alacakları öğrenci kontenjanlarının girişi 18 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanmalıdır. Çünkü okullar 12 Haziran 2015 tarihinde kapanmakta ve okulların kapandığı gün sınıf geçen kalan öğrenci sayısı netleşmektedir. Böylece liselerde 9.sınıfa ayrılacak derslikler de netleşmiş olur.
5- İlköğretim ve Liselerde yönetmelik gereği de zorunlu olduğundan seçmeli ders seçimleri ve tespitleri 15 Haziran 2015 tarihine kadar tamamlanmalıdır. (öğrencilerden tercihler okullar açıkken alınmaktadır.) Bu dersler norm kadroyu etkilemektedir. Fakat dersin açılıp açılmayacağı tespit edilirse istekli öğrenci sayısı 20 olmuş ya da 30 olmuş fark etmeyeceğinden önemli olan şube sayılarının ve derslerin belirlenmesidir. Böylece seçmeli derse yönelik norm oynamalarının önüne geçilmiş olacaktır.
6- Bu işlemlerden sonra okullar norm kadro girişlerini 10-15 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirmelidirler.
7- İlçe/ İl/Bakanlık Norm onayları da 15-19 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmelidir.
8- İl içi yer değiştirme başvuruları 10-22 Haziran tarihleri arasında alınmalıdır. İl içi başvuru için normun belli olup olmamasının önemi yoktur. Çünkü öğretmenler il içi yer değiştirmede normu açık olmayan kurumları da isteyebilmektedirler. Norm tespitinden sonra açık oluşmuşsa atamaları zaten yapılacaktır. Kaldı ki tercih sayısı 40 olması da sorunu minimize eder nitelikte olacaktır.
9- İl içi atama sonuçları 26 Haziran 2015 tarihinde valiliklerce sonuçlandırılmalıdır.
10-Sürecin sağlıklı işlemesi için " İl içi yer değiştirmesi yapılan öğretmen iller arası yer değiştirme talebinde bulunamaz" şartı kaldırılmalıdır. Bu şart kaldırılmazsa takvim iller arası takvimi biraz daha ileriye sarkacaktır. Öğretmen okulda olmasa da başvuru yapabileceğine göre çok da sorun yaşanmayacaktır.
Yani iller arası takvimi biraz daha ileri kaydırılabilir.
11-İller arası yer değiştirme başvuruları 29 Haziran-3 Temmuz 2015 tarihleri arasında alınmalı ve sonuçlar 6 Temmuz 2015 Pazartesi günü açıklanmalıdır.
Bu şekilde yapılacak bir takvim düzenlemesi ve çalışmalar sonucunda;
- Norm kadro değişimine bağlı mağduriyetler ortadan kalkar,
- Okul dönüşümüne bağlı mağduriyetler ortadan kalkar,
- Seçmeli ders seçimine ilişkin sorunlar minimize edilir,
- Öğrencilerin alan seçimine ilişkin sorunlar minimize edilir,
- Öğrencilerin sınıf tekrarına ilişkin verilerden yararlanılmış olur,
- Tüm okulların kayıt durumları netleşir, açılacak şube sayıları netlik kazanır ve bu noktada yaşanacak sorunlar ortadan kalkar.
Aksi halde yani hatada ısrar edilir ve mevcut durumda il içi/ iller arası yer değiştirmeler yapılırsa geçmişte de gördüğümüz üzere;
- Gelecek yıl ortaokul sınıfı olmayacak okula branş öğretmeni, ilkokul sınıfı olmayacak okula da sınıf öğretmeni atarız.
- Dönüşüme dayalı öğretmen aktarımından sonra gittiği okulda başka öğretmenleri fazla yapması söz konusu olacağı gibi, o okulda boş olan kadrolara da boş yere, anlamsız bir şekilde atama yapmış oluruz.
- Öğretmen norm fazlası olup yer değiştirebilecekken bu hakkı tanımamış oluruz,
- Öğretmen şu anda norm fazlası ise gelecek yıl için norm açılacağından fazla olmayacaksa bu hakkını gasp etmiş oluruz.
- 2014-2015'te yeni açılan meslek liselerini meslek dersi öğretmeni olmadan 2015-2016'ya ulaştırırız.
- 2014-2015'te yeni açılan ve sadece birinci sınıf alan bir ilkokula yer değiştirmede hiç kimse gidemez ve gelecek yıl öğretmensiz bırakırız. Ya da yılların öğretmeni yerine daha düşük puanlı bir öğretmeni belki de ilk atama öğretmeni buraya göndeririz.
- Binlerce okulda yönetici değişimlerinden kaynaklı norm değişiklikleri (özellikle ortaokul ve liselerde) söz konusu olmuşken bunlarla ilgili bir tedbirimiz dahi söz konusu olmayacağı için sorunları arttırırız.
Hani sayın bakan ve üst düzey bürokratlar diyorlar ya "Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik olarak, çok sistematik bir dezenformasyon kampanyası yürütülüyor." Diye.
Hayır amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek. Bu nedenle gerekçeleriyle sorunları söylemekle kalmıyor, çözüm önerilerini de ortaya koyuyoruz.
Çünkü biz eğitimi önemsiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığını adının korumasını, adına layık olmasını istiyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığının,
Mağdur Etme Bakanlığı
olarak anılmasını istemiyoruz.
Bizi bakan ya da bürokratlar değil onların uygulamalarından direkt etkilenen en küçük sorumlulukları olmadığı halde cezasını çeken öğrenciler ilgilendirmektedir.
Saygılarımla...
Maksut BALMUK
Öğretmen
www.memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.