Bakan Libya konusunda ilk kez konuştu: Önceliğimiz can güvenliği
Bugün 4 uçak 2 gemi Libya'daki Türklerin tahliyesi için Bingazi'ye gidecek. Tahliyenin bir kısmı Mısır üzerinden yapılacak.
Ortadoğu’daki isyanların çıktığı ilk noktada, Tunus’tayız.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı sıfatıyla beraberinde Konsey’in genel sekreteri Thorbjörn Jagland'ı da alarak bugün Tunus’a geldi.
Tunus önemli… Çünkü Bakan'ın deneyimiyle Tunus’ta demokrasiye geçişte gösterilecek başarı tüm bölgeyi etkileyecek. Ziyaretin amacı da bu; Tunus’a gerek Avrupa Konseyi olarak gerek Türkiye olarak demokrasi geçişinde gerekli teknik ve siyasi desteği verebilmek.
Konu Tunus olsa da ister istemez Libya’dan bahsediyoruz uçaktaki sohbette. Bakan Davutoğlu siyasi bir mesaj vermekten özellikle kaçınıyor ancak tek bir şeyin altını çizerek söylüyor: “Vatandaşlarınızın can güvenliği en önemli önceliğimiz.”
Dün gece 12 buçuğa kadar, Dışişleri, Afet İşleri, Genelkurmay, MİT, Ulaştırma Bakanlığı ve TİKA yetkilileri Bakan Davutoğlu'nun başkanlığında toplandılar. Toplantının sonucunda Libya’da bulunan yaklaşık 25 bin Türk vatandaşının nasıl tahliye edileceğinin ayrıntıları üzerinde duruldu.
Davutoğlu uçakta “Toplantı 12 buçuğa kadar sürdü ardından da Sayın Başbakanım'a bilgi verdim. Çeşitli telefon konuşmaları yaptım, saat 3’e kadar Libya’yla uğraştım” dedi.
Tahliye planı çerçevesinde bugün Bingazi’ye 4 tane uçak gönderilecek. Ayrıca her biri 1500’er kişi kapasiteli 2 sivil gemi de Bingazi limanına intikal ettirilecek.
Dışişleri yetkilileri, “Asıl sorun Bingazi’de. Trablus’ta şu an için bir sıkıntı görünmüyor. Eğer Bingazi liman ve havaalanından yeterli sayıda vatandaşımızı tahliye edemezsek Mısır yolunu da kullanacağız. Sınırdan vatandaşlarımızı araçlarla taşıyıp İskenderiye havalimanından tahliye edeceğiz” dedi
TÜRKİYE LİBYA'DA SUSKUN ÇÜNKÜ...
Bütün çabalarımıza rağmen Davutoğlu’nu Libya konusunda konuşturmayı başaramıyoruz. Daha önce gerek Erdoğan’ın gerek kendisinin Mübarek rejimine gönderdikleri “Sokağın sesine kulak ver” mesajları Libya için bir türlü gelmiyor hükümetten.
Bunun nedeni ise siyasi olmaktan çok insani bir konu. Mısır’da sadece 3 bin Türk vatandaşı vardı. Oysa Libya’daki sayı 25 bin. Türkiye herhangi bir siyasi mesaj vermesi halinde vatandaşlarının kaos içinde kalacağından hedef olacağından endişe ediyor.
Davutoğlu neden suskun olduklarına ilişkin sorulara karşılık sadece “Bütün Arap dünyanı tek bir ses tek bir örnek değil. Her ülkenin kendine özgü özellikleri var” mesajı veriyor. Kısacası durum şu: Vatandaşlar için hükümet şimdilik sessiz kalacak. Siyasi tavır ise ancak tahliyelerin tamamlanmasından sonra ortaya çıkacak.
Tunus izlenimlerimiz devam edecek.
hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.