Bakan Dinçer'den ve ÖSYM'den  taban puan açıklaması

Bakan Dinçer'den ve ÖSYM'den taban puan açıklaması

Milli Eğitim Bakanı, ve ÖSYM; LYS taban puanları ile ilgili ayrı ayrı açıklama yaptı

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, 2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 2012 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) değerlendirilmesinde, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 30 Kasım 2011-01 Aralık 2011 tarihli ve 2011.21.1120 sayılı kararı ile yayımı uygun bulunan 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu'na göre işlem yapıldığı belirtildi.

Bu kapsamda, 2012 yılı için yükseköğretime yerleştirme puanları hesaplanırken, 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nun değerlendirmeye ilişkin hükümlerinin aynen uygulandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

İKİ FARKLI YAZILIM KULLANILDI
''2012-LYS puanlarının hesaplanmasında ÖSYM'de oluşturulmuş iki farklı yazılım kullanılmış ve sonuçlar her iki yazılımda da bire bir eşleştikten sonra adaylara duyurulmuştur.

Süper Fırsat! Hala ingilizce konuşamıyorsan, hemen tıkla !
Ülkemizin yükseköğrenim stratejisini belirleyen Yükseköğretim Kurulu tarafından bilimsel bir çalışma sonucunda, LYS sınav puanlarının hesaplama yönteminin temelini oluşturan baraj puanı uygulaması getirilmiştir. Buna göre, bir adayın yükseköğretim görebilmesi için sınavdaki soruların yüzde 20'sini doğru yapması halinde alacağı puan (180 puan) baraj olarak kabul edilmiştir. 2010 yılından bu yana söz konusu puan barajı uygulanmaktadır.

ADAY ORANLARI
2011 yılında en az bir puan türünde tercih yapabilecek aday oranı yüzde 90 iken, 2012 yılında bu oran yüzde 87,5 olarak gerçekleşmiştir.

2012 yılında en az 4 yıllık yükseköğretim programlarının kontenjanı, açık öğretim programlarının kontenjanları da dahil, 547 bin 194'dür. Bu toplam kontenjana dahil olan 4 yıllık eğitim veren açık öğretim programlarının kontenjanı 141.450'dir. Açık öğretim lisans programlarını tercih edebilmek için YGS puan türlerinin en az birinden 140 ve üzeri puan almış olmak yeterlidir. Açık öğretim lisans programları için 180 puan barajı söz konusu değildir. Açık öğretim dışında 4 yıllık eğitim veren ve tercih yapabilmek için en az bir YGS puan türünde 180 ve üzeri puan almış olmak gereken yükseköğretim programlarının kontenjanı 50 bin 409 ve bu kontenjanlara tercih yapabilecek aday sayısı 1 milyon 286 bin 35'dir.

Sadece LYS puanı ile öğrenci alan 355.335 kontenjana başvurabilecek aday sayısı ise 736 bin 692'dir. 2011'de bu sayı 781 bin 452 iken, 2012 yılında 736 bin 692 olarak gerçekleşmiştir.

LYS puan türleri ile öğrenci alan kontenjan sayısına (355 bin 335), YGS puan türleri ile öğrenci alan en az 4 yıllık yükseköğretim programları kontenjanları (50 bin 409) da ilave edildiğinde (açık öğretim lisans programları hariç) toplam kontenjan 405 bin 744 olmaktadır. Bu kontenjana bu yıl açık öğretim lisans programları için belirlenen 141 bin 450 kontenjan eklendiğinde toplam 547 bin 194 kontenjan oluşmaktadır.

2011-LYS ve 2012-LYS'de oluşan kontenjan/aday oranları, yüzde 46 ve yüzde 48 olarak gerçekleşmiştir.''

Açıklamada, ÖSYM'nin 2012-LYS sonuçlarını hatasız hesapladığı ve açıkladığı vurgulandı.

Ayrıca üniversite adayları tercih bildirimlerinin 3 Ağustos'ta sona ereceği anımsatıldı.

 

----

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlediği iftar yemeğinde, eğitim muhabirleriyle bir araya geldi.

 

Yemeğin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dinçer, üniversite giriş sınavlarındaki baraj puanlarına ilişkin tartışmaların hatırlatılıp değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu tartışmanın üniversiteye girişi önemli derecede etkileyeceğine inanmadığını belirtti.

 

Baraj puanlarının düşürülmesini çoğunlukla vakıf üniversitelerinin istediğini kaydeden Dinçer, ''Belki uzun vadede baraj puanına bile ihtiyaç olmayacaktır'' diye konuştu.

"TABAN PUANA GEREK BİLE KALMAYABİLİR"

Dinçer, şöyle devam etti:

 

''Niçin? Üniversitelerin kontenjanı bellidir. Her birinin toplum içindeki konumu bellidir. Öğrenci arzımız da bellidir. Dolayısıyla seçen öğrencilerden yüksek puanlılar üniversiteye gireceğine göre, bence taban puanına ihtiyaç bile duyulmayabilir. Ama böyle bir yapının kurgulanması için önceden bir hazırlık yapmak gerekir. Genel kanaatim, bir süreç tanımlanmışken ve o süreç tamamlandıktan, oyunun kuralları tanımlandıktan sonra, oyunun bir yerinde kuralları değiştirmek doğru bir şey değil. Çok adil bir şey değil. Böyle bir taban puanı düşürmek olacaksa da benim şahsi kanaatim onun gelecek yıl düşürülmesi daha doğru olacaktır.''

 

"YÖK NE KARAR VERECEK BİLMİYORUM"

Taban puanlarının oluşturulmasının nedenlerine ilişkin de bilgi veren Bakan Dinçer, ''Bu sene benim şahsi kanaatim oyunun kuralının değişmemesi daha doğru olur ama YÖK bu konuda ne karar verecek bir fikrim yok'' ifadesini kullandı.

 

Dinçer, harçlara yönelik bir soru üzerine de harçlarla ilgili düzenlemenin gelecek döneme muhtemelen yetiştirileceğini kaydetti.

 

Ensonhaber - Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.