Bakan Çubukçu, Okul Öncesi Eğitim Şenliklerine Katıldı

Bakan Çubukçu, Okul Öncesi Eğitim Şenliklerine Katıldı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı ile Anne çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Türkiye Vodafone Vakfı iş birliğiyle, İstanbul Gaziosmanpaşa'da bulunan Yenimahalle İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen okul öncesi eğitim şenliklerine katıl

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, geçmişte her çocuk için okul öncesi eğitimin uzak bir hayal olduğunu, ancak 8,5 yılda katedilen mesafenin, okul öncesinde yüzde 100 okullaşmanın yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini gösterdiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Türkiye Vodafone Vakfı ve ACEV iş birliğiyle hayata geçirilen ''İlk Adım Projesi''nin okul öncesi varılmak istenen hedeflere çok değerli katkılar sağlayarak yoluna devam ettiğini ifade eden Bakan Çubukcu, ihtiyaç duyulan bölgelerdeki çocuklara ve annelere ulaşmayı hedefleyen ''İlk Adım Projesi'' ile birçok çocuğa okul öncesi eğitimin kapılarının açıldığını kaydetti. Bundan 10 yıl öncesine kadar okullaşma oranlarının sembolik düzeyde olduğunu, kaliteden ise neredeyse hiç söz edilmediğini anlatan Bakan Çubukçu, anne babalarda da okul öncesi eğitimin önemine ilişkin bir farkındalık ve bilinçten söz etmenin mümkün olmadığını belirtti. Bakan Çubukçu, 2002 yılından bugüne, gelinen noktaya bakıldığında, gerçekten de 10 yıllardır hedeflenen, ama adım atılmayan bir alanda, gelecek adına, çocuklar adına büyük bir değişimin yaşandığına dikkati çekerek, bu sonuca Hükümetin okul öncesine yaptığı muazzam yatırım ve AÇEV ile Türkiye Vodafone Vakfı gibi paydaşların katkıları ile ulaştıklarını söyledi.

Bakan Çubukçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Her çocuk için okul öncesi eğitim uzak bir hayaldi. Son 8,5 yılda katettiğimiz mesafe ise okul öncesinde yüzde 100 okullaşmanın yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini göstermektedir. Birkaç yıl içinde, 81 ilimizde okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Bundan sonra daha kaliteli, daha çağdaş bir okul öncesi eğitimin imkanlarını konuşuyor olacağız.'' Anne babalarda da bu konudaki farkındalığın her geçen gün arttığına işaret eden Bakan Çubukçu, bugün gerçekleşen şenliğin amacının da okul öncesi eğitimin gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, anne-babaların, toplumun dikkatini çekmek ve yatırımlara öncelik vermenin gerekliliğini toplumun tüm kesimine anlatabilmek olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, çocukların, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini destekleyen ve ilköğretime hazırlayan eğitim süreci olan okul öncesi eğitimin, insan beynindeki bağlantı temellerinin yaklaşık yüzde 60'ının kurulduğu dönem olduğunu söyledi. Gelişmişlik göstergelerinden birisi olarak kabul edilen okul öncesi eğitimi yaygınlaştırma ve niteliğini arttırma çalışmalarının, tüm ülkelerin öncelikli eğitim hedefleri arasında yer aldığını dile getiren Bakan Çubukçu, ülkelerin toplum için en yüksek getiriye sahip yatırım olduğu bilinciyle okul öncesi eğitime daha fazla önem vermeye başladıklarını belirtti. Bakan Çubukçu, Türkiye'de 1992 yılında Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü kurulduğunda, 5,1 olan 4-5 yaş okullaşma oranının, 2002 yılına gelindiğinde yaklaşık 10 yıllık süreçte sadece 10,7'ye ulaşabildiğini anımsatarak, bu tarihten itibaren, Hükümetin de öncelikli eğitim konularından biri haline gelen okul öncesi eğitime daha fazla önem verilmeye başlandığını anlattı. Bunun gereği olarak, okul öncesi eğitime daha fazla kaynak ayrıldığını, Cumhuriyet tarihinde 1 yıl içinde en fazla öğretmen atamasının okul öncesi eğitim alanında gerçekleştirerek bu alandaki öğretmen sıkıntısının asgari seviyeye indirildiğini aktaran Bakan Çubukçu, ''Bu çabalar sonucunda, bu eğitim öğretim yılında, Türkiye genelinde 4-5 yaş okullaşma oranı yüzde 43'e ulaşmıştır''' dedi. Sadece 5 yaş grubu dikkate alındığında her 100 çocuktan 67'sinin bu eğitimden faydalanıyor olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu aktaran Bakan Çubukçu, ''Nihai hedefimizin yüzde 100 okullaşma olduğu dikkate alındığında, bu alana verilen önemin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz'' şeklinde konuştu. Bakan Çubukçu, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması kadar, verilen hizmetin niteliğinin artırılmasının da Hükümetin öncelikleri arasına alındığını vurgulayarak, ''Amacımız, tüm çocuklarımızın okul öncesi eğitim fırsatlarından eşit şekilde yararlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Bakanlığımız, çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmaktadır. Bakanlığı himayesinde, AÇEV ve Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte ''İlk Adım Projesi''ni yürüttüklerini ve bu projenin okul öncesi eğitime erişimin düşük olduğu 18 ilde uygulandığını kaydeden Bakan Çubukçu, ''Söz konusu projeyle, hayata eşit fırsatlarla başlayamayan çocuklara kaliteli okul öncesi eğitim verilirken, bir yandan sınıfların donanım ihtiyaçları giderilmekte bir yandan da öğretmen ve anne eğitimleri ile nitelikli bir okul öncesi eğitim desteklenmektedir'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okul öncesi eğitim ile çocukların gelişimlerinin desteklenerek, sağlıklı ve başarılı bir yetişkinliğin, sorumluluk sahibi vatandaşlığın, üretkenliğin, adaletli bir toplumun temellerinin atıldığını belirterek, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması konusunda devletin yanı sıra yerel yönetimlere, özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına da çok önemli sorumluluklar düştüğünü bildirdi. Bu sorumluluğu hisseden tüm kişi ve kuruluşlarla, çocukların aydınlık geleceği için iş birliği yapmaya hazır olduklarına dikkati çeken Bakan Çubukçu, ''Çocuklarımız geleceğimizdir. Geleceğimize el birliğiyle, gönül birliğiyle sahip çıkalım'' dedi.

Bakan Çubukçu, Anaokulu'nun Temel Atma Törenine Katıldı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu daha sonra Kağıthane'ye gelerek, Osman Tevfik Yalman ilköğretim Okulu bünyesinde bir hayırseverin desteğiyle yaptırılacak anaokulunun temel atma törenine katıldı. Bakan Çubukçu törende, her çocuğun okul öncesi eğitimden yararlanmasının Hükümetin temel politikalarından olduğunu söyledi. Okul öncesi eğitimin çocukların eğitim hayatı için çok önemli bir başlangıç olduğuna dikkati çeken Bakan Çubukçu, hayırseverlerin, sivil toplum örgütlerinin ve vakıfların okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması konusundaki çabalarını çok önemli olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.