Bakan Çubukçu, 'Eşitlik İş Demektir' Etkinliğine Katıldı

Bakan Çubukçu, 'Eşitlik İş Demektir' Etkinliğine Katıldı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, iş dünyasında kadınların varlığının toplumsal gelişimi destekleyecek en önemli unsurlardan biri olduğunu belirterek, ''Bu açıdan kamu ve özel sektörün birlikte bu alanda atacağı adımlar çok önemli'' dedi.

Türkiye İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ''Eşitlik İş Demektir''etkinliği, üniversitenin Santral Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. Kadınların iş yaşamında güçlendirilmesi, yetenek, deneyim ve enerjilerinin planlı politikalarla yönlendirilmesi amacını taşıyan etkinlikte konuşan Bakan Çubukçu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu, demokratik bir toplumun kadının hayatın her alanına katılımıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Günümüzün gelişen siyasi, sosyal, kültürel ortamlarına bağlı olarak toplumsal rollerin de yeniden tanımlanmasına ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Bakan Çubukçu, bu kapsamda aile ortamlarında çok küçük yaşlardan itibaren kız çocuklarına erkek çocuklarıyla aynı fırsatların yaratılması için çalışılması gerektiğini ifade etti. ''Eğer biz kız çocuklarına güvenir ve bunu doğrudan gösterirsek kızların da erkeklerle aynı başarıyı sağlamaları için hiçbir engel yoktur'' diyen Bakan Çubukçu, kendisinin de kişisel olarak hayattaki tüm başarısını yetiştiği aile ortamına bağladığını, kız çocuklarını çok seven ve onların her şeyi yapabileceklerine inanan bir baba tarafından büyütüldüğünü anlattı.

Bakan Çubukçu, Türkiye'de kadın-erkek eşitliğine ilişkin çalışmaların cumhuriyetin ilk yıllarında ülkeyi el birliğiyle hep birlikte kurmalarına dayandığını, bu dönemde seçme ve seçilme hakkı dahil kadınlara pek çok hakkın verildiğini vurgulayarak, hükümetin de ''Güçlü insan, güçlü aile, güçlü toplum'' anlayışıyla bu alanda çok mesafe kat ettiğini kaydetti. Yasalardaki ayrımcı hükümlerin çıkarılması konusunda çalışmalar yapıldığını, iş hayatında kadınların korunması dahil çok önemli yasal değişikliklerin gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bakan Çubukçu, ilk defa bir Başbakan'ın kadına yönelik pozitif ayrımcılık için genelge yayımladığını anımsattı. Bakan Çubukçu, ''Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının uygulanması ve kalıcı olabilmesi için bir zihniyet değişime ihtiyaç var. Bunu bireysel gayretlerden ziyade kurumsal kültürün de oluşturması gerekiyor'' dedi. Kız çocukların okullaşma oranının ve burs imkanının artırılması, eğitim materyallerinde ayrımcılık yaratan unsurların ve belirlenmiş rol modelini işaret eden unsurların kaldırılmasına yönelik çalışmalara işaret eden Bakan Çubukçu, ''Eşitlik meselesinin bir insan hakkı meselesi olduğundan hareketle hak temelli eğitim içerikleri hazırlanıyor'' diye konuştu.

Bakan Çubukçu, 2003 yılında başlatılan ''Haydi Kızlar Okula'' kampanyasının amacının da toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması olduğunu, kampanyanın ardından kız ve erkek çocukları arasındaki farkın yüzde 0,43'e düştüğünü, bu anlamda cinsiyet eşitliğinin yüzde 100'e yakın oranda gerçekleşmiş olduğunu kaydetti. Kadın girişimciliğinin de bu mücadelede çok önemi bulunduğunu anlatan Bakan Çubukçu, kadın girişimciliğini özendiren projelerin de eğitim sistemine kazandırılmaya çalışıldığını söyledi. ''Kadının sosyal hayatta yer alabilmesi ancak iş gücünde yer almalarıyla gerçekleşebilir. Bu konuda kız çocuklarına yönelik pozitif ayrımcılık önemli'' diyen Bakan Çubukçu, mevcut rakamlara göre yüksek öğrenim gören kadınların istihdama katılımının AB ortalamasının daha üzerinde olduğunun görüldüğünü, orta öğretime geçen kızların da önemli bir oranının yüksek öğrenime geçiş yaptığını, bu nedenle orta öğretime kız çocuklarını teşvik için şartlı nakil transferi sistemini uyguladıklarını bildirdi.

Kadınların sadece iş hayatına katılmakla kalmayıp yönetici konumlarda da bulunmaları gerektiğini vurgulayan Bakan Çubukçu, ''Kendi bakanlığımda kadın yönetici oranını da yüzde 50 oranında artırdık ve daha da artırmayı düşünüyoruz. 390 kadın yöneticiyi tek imzayla göreve getirdik. İş dünyasında kadınların varlığı, toplumsal gelişimi destekleyecek en önemli unsurlardan biri. Bu açıdan kamu ve özel sektörün birlikte bu alanda atacağı adımlar çok önemli. Toplumsal cinsiyet eşitliğindeki ilerlemeler küresel kalkınma ve rekabette ülke olarak varlığımızı da destekleyecek bir unsur'' diye konuştu.

http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=8711

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.