Bahçeli'nin kapıyı kapatma nedenleri
MHP'de "Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırları aşması, başkanlık sistemine karşı duruş, 17-25 Aralık operasyonu ve çözüm süreci" konusunda verilen sözler tutulacak
Önder Yılmaz
MHP, milletvekili genel seçimden yüzde 16,3 oy ve 80 milletvekili ile üçüncü parti olarak çıkarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin koalisyona kapıyı kapatmasının perde arkası aydınlanmaya başladı. Bahçeli'nin "Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırları aşarak çiğnemesi, başkanlık sistemine karşı duruş, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonu ve çözüm süreci" konularında sokaklarda vatandaşa "hesabı sorulacak" sözünü vermesi nedeniyle bu tavrı sergilediği belirtiliyor.
Bahçeli'nin gece yarısı koalisyona kapıyı kapayan açıklamayı yaparak Ak Parti'nin, CHP-MHP-HDP koalisyonu başta olmak üzere değişik koalisyon söylentileri çıkarıp bunun üzerinden propaganda yapmasının önünü kestiği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevi vermesinin ardından Ak Parti heyetini kabul edecek olan MHP, bu dört konuyu kırmızı çizgi olarak gündeme getirecek. Kabul edilmesi halinde koalisyon müzakerelerine geçilecek. Ancak MHP'de Ak Parti'nin buna yanaşmayacağı kanaati hakim.
Ak Parti'nin erken seçime gitmesi halinde bugünkünden daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kalacağını savunan MHP yönetimi, zaten iktidarın bütün imkanlarını bu seçimde kullandığını ve üst limiti yakaladığını dile getiriyor. MHP'de, "Erken seçime giderlerse başaşağı giderler. Çünkü sihir bozuldu. Tek başına iktidar artık hayal. Ekonomik krizi bahane ettiler. En büyük kozları olan Cumhurbaşkanı'nı sahaya sürdüler. Bu seçimde neyi ortaya koyacaklar. Erken seçim, AKP'nin sonu olur. Öyle düşünüyorsa hadi buyursun seçime gitsin" görüşü seslendiriliyor.
'Ak Parti de kuramaz'
MHP'deki hava, Ak Parti'nin koalisyon için bütün gayretini sarfedeceğini, ancak kurmakta zorlanacağı yönünde. HDP ile koalisyona girmesi halinde Ak Parti'nin kan kaybedeceği kanaatinde olan MHP Genel Merkezi, CHP ile Ak Parti koalisyonunun olası olduğunu, ancak her iki partinin çekincelerinin buna geçit vermeyeceğini düşünüyor. Azınlık hükümetine kendileri gibi CHP ve HDP'nin sıcak bakmayacağı da MHP yönetiminde dile getiriliyor.
MHP, Cumhurbaşkanı'nın teamül gereği birinci parti olan Ak Parti'ye hükümeti kurma görevi verilmesinin ardından koalisyon arayışı için oluşturulacak görüşme heyetini kabul edecek. Nezaket çizgisi içinde yapılacak görüşmede, pazarlığa girilmeyecek ve MHP kendi kırmızı çizgilerini sıralayacak. MHP, Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlarına çekilmesi, başkanlık sisteminden vazgeçilmesi, 17-25 Aralık operasyonu ve yolsuzluk iddialarına bulaşan kim varsa hesap sorulması ve çözüm sürecinin rafa kaldırılmasını kırmızı çizgileri olarak masaya getirecek. MHP'de Ak Parti'nin bu kırmızı çizgileri kabul etmesi beklenmiyor. Ancak ola ki kabul edilirse o zaman da, "yazılı koalisyon protokolünde" bu talepler kayda geçirilerek kamuoyuna deklare edilip uygulanması istenecek.
MHP'de seçim sonuçları da analiz ediliyor. Ak Parti'nin düştüğü, CHP'nin durağanlaştığı ve MHP'nin de tırmanışa geçtiği değerlendirmesini yapan MHP yöneticileri, pastanın en önemli bölümünü HDP'nin aldığını kaydediyor. MHP'liler HDP'nin CHP'nin yanı sıra özellikle Doğu ve Güneydoğu'da Ak Parti'den ciddi bir oy aldığını savunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.