Bahçeli, Yıldırım'ı zora soktu
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü grup konuşmasında yaptığı 'idam çıkışı' Başbakan Binali Yıldırım'ı zor durumda bırakacak etkili bir manevra oldu
İdam cezasını geri getirecek yasal düzenlemeden önce Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin idam cezasının kaldırılmasına ilişkin 6 ve 13. Protokollerinden çekilmesi gerekiyor. Bu da Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinde deprem etkisi yaratabilir. Bahçeli, Hürriyet'e, "Biz yasaya destek veririz, protokollerden çekilmek hükümetin işi" diyerek topu hükümetin sahasına gönderdi.
O ZAMAN BUYUR GETİR DİYORUZ
15 Temmuz darbe girişiminden sonra AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bazı toplantılarında darbeciler için idam cezası talebi gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Gelirse onaylarım" diye açık çek verdi. Başbakan Binali Yıldırım da bu düzenlemenin ancak muhalefetin desteği ile olabileceğini söyledi. Bahçeli de dün "Siz getirirseniz biz dünden razıyız" diyerek hükümete açık çağrı yaptı. Bahçeli ile grup toplantısı sonrasında görüşme şansı bulduk. Biraz açmasını istedik. Söze "Madem halk istiyor, Cumhurbaşkanı da 'onaylayacağım' diyor, o zaman biz de 'buyur getir' diyoruz" diye başladı. Ancak olayın bir de Avrupa boyutu olduğunu hatırlattık. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 ve 13. Protokollerini imzalamış ve idam cezasını kaldırmış. Bu protokoller Anayasamızın 90. Maddesi gereğince iç mevzuatımızın üzerinde. "Peki bu sözleşmeler ne olacak" diye sorduğumuzda, "Biz idam konusunda başından beri aynı noktadayız" diye söze başlayan Bahçeli, şöyle devam etti:
PROTOKOLLER HÜKÜMETİN İŞİ
"Biz işin yasa kısmıyla ilgiliyiz. Her gün bir bakan, bir AK Partili bunu söylüyor madem, getirsinler. Ancak uluslararası boyutu var. Çekilmeden yasa değiştirmek çelişkili olabilir. Bunu halletmek, imza atılan protokollerden çekilmek hükümetin, devletin işi. İdam konusunu söylüyorsa bu detayı bilmesi lazım."
AK PARTİ'DE TAM DESTEK YOK
TBMM'de idam cezasını sorduğumuz milletvekilleri de idamı getirmenin zorluğunun farkında. AK Partili bir milletvekili, bu konunun gündemde tutulmasının doğru olmadığını söyledi. TBMM'deki genel kanaat, idam konusunda bir adım atılmasının yakın zamanda mümkün görünmediği yönünde.
FETULLAH GÜLEN İADE EDİLMESİN ARAYIŞI
Grup toplantısı sonrasında konuyu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da sorduk. O farklı bir boyutu öne çıkardı. "Böyle bir tartışma 'Fetullah Gülen iade edilmesin arayışı' anlamına gelir" diyen Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın idam cezasının getirilmesi halinde geçmişe yürümeyeceğine dair açıklamasını da anımsattı. Kılıçdaroğlu, "Başbakan açıkladı, idam cezası getirilse de geçmişe yürümüyor. Kendileri kaldırdı, şimdi tersini yapıyorlar" dedi.
DENİZ ZEYREK / Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.