Babalık izni daha sonra kullanılabilir mi?
2011 yılında yapılan düzenleme ile babalık izni 10 güne çıkarılmıştı. Peki bu 10 günlük iznin, doğumdan hemen sonra değilde, daha sonra kullanılması mümkün müdür?
657 sayılı Kanunun "Mazeret izni" başlıklı 104üncü maddesinin B fıkrası şu şekildedir:
"(Değişik:13.2.2011-6111/106 md.) Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine ongün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir."
Dikkat edileceği üzere madde metninde, bir izin öngörülmesine rağmen bu iznin ne zamandan itibaren kullandırılacağı yönünde bir hükme yer verilmemiştir.
Ancak genel uygulamada, bir mazaret izni olarak adlandırılan babalık izni, mazaretin ortaya çıktığı andan itibaren uygulanmaktadır. Zaten hükmün konuluş amacı da, iznin mazaret sırasında kullanılmasına dönüktür.
Diğer taraftan şu hususu da belirtmek istiyoruz.
- 657'nin 101. maddesinde kadın memura gece nöbetinin ne zaman itibaren verilmeyeceği açık bir şekilde düzenlenmiştir. (Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.)
- Yine aynı Kanunun 104. maddesinde süt izninin ne zaman itibaren kullanılabileceği açık bir şekilde düzenlenmiştir. (D- Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresininbitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.)
- Yine 108. maddede yer alan aylıksız izinlerin ne zaman itibaren verilebileceği düzenlenmiştir.
Bu hükümleri şu amaçla verdik. Kanunda bazı izinlerin ne zamandan itibaren kullanılabileceği düzenlenmiş olmasına rağmen, mazeret izinleri için bu yönde bir belirleme yapılmamıştır.
Bu konuda elimizdeki tek remi görüş, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine ilişkindir. Bakanlık Hukuk Müşavirliği, Adana Valiliğinin görüş talebi üzerine, 16.12.2011 tarihli ve 18432 sayılı hukuki mütalaasında şunları söylemiştir:
"Dolayısıyla; doğum sebebiyle verilecek aylıksız izin uygulamalarında olduğu gibi babalık izninin de anne ve bebeğin ençok yardıma ihtiyaç duyduğu zamanda yani doğumdan itibaren başlatılarak kullanılmasının iznin verilme amacının en uygun kullanılma zamanı olarak kabul edilebileceği ve babalık izninin memurun isteğine göre doğum belgesinde yer alan doğum tarihinden veya bu tarihi izleyen günden itibaren başlatılarak 10 gün süreyle kullanılacağı,
Diğer taraftan; babalık izninin idari sebeplerle memurun inisiyatifi dışında doğumdan itibaren kullanıla-maması halinde, iznin kullanılmasının makul süreler içerisinde kalınmak şartıyla izin vermeye yetkili amirin takdirinde olduğu,
Değerlendirilmektedir."
Hülasa iznin, mazeretin çıktığı andan itibaren uygulanması eğer idari sebeplerle bu iznin memurun İnisiyatifi dışında kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda, makul bir süre içinde kullandırılmasında da, hukuki bir sorun olacağını düşünmüyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.