Babalar seçiyor, çocukları okuyor

Babalar seçiyor, çocukları okuyor

Marmara Üniversitesi tarafından yaklaşık 30 bin öğrencinin katılımıyla yapılan "Üniversite Tercih Anketi", öğrencilerin hayatlarıyla ilgili sonuçlar ortaya koydu. 14 ilde yapılan ankete göre, öğrencilerin yüzde 54,55'i seçtikleri bölümden memnun değil. Öğ

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Yılmaz, öğrencilerinin, üniversite sınavından sonra yaptıkları tercihten memnun olup, olmadığını belirlemek için anket çalışması yaptıklarını bildirdi. Yılmaz, Kırıkkale, Mersin, Gaziantep, Bursa, Ankara, Yalova Kayseri, Malatya, Konya, Mardin, Diyarbakır, Samsun, Adana ve Edirne olmak üzere 14 ilde yaptıkları anket sonuçlarının düşündürücü olduğunu söyledi. “Tercihlerinizi yaparken en çok kimler etkili oldu?” sorusuna 28 bin öğrencinin cevap verdiğini anlatan Yılmaz, öğrencilerden yüzde 30'nun ailesi ve yakınlarının, yüzde 8'inin dershane rehberlik biriminin, yüzde 2'sinin okul rehberlik birimi ve öğretmenlerinin, yüzde 58'nin ise tamamen kendi araştırma ve isteğinin ve yüzde 2'sinin ise medyada yazılan popüler mesleklerin tercihlerinde etkili olduğunu vurguladı. Yılmaz, 18 bin gencin cevapladığı “Tercihlerinizi yaparken bölüm seçimi mi öncelikli oldu, üniversite seçimi mi?” sorusunda, öğrencilerin yüzde 22,35'i, “üniversite ve şehir”, yüzde 29,41'i “bölüm seçimi” ve yüzde 48,24'ü “her iki” kriteri göz önünde bulundurarak tercih yaptığını belirtti. Meslek seçiminde 18 bin öğrencinin yüzde 13,64'ünde annesinin, yüzde 59,9'unda babasının, yüzde 13,64'ünde dershanedeki rehberlik öğretmeninin, yüzde 13,64'ünde ise okuldaki öğretmenlerin etkili olduğunu aktardı.

 

Okullarda meslek tanımına yönelik birimler oluşturulmalı

 

İnsanların mutlu bir hayat sürmeleri için, meslek tercihinin çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bülent Yılmaz, şunları söyledi: “Gerçekten sevdikleri işi yapmaları çok önemli. Önümüzdeki 1 yılı ya da 2 yılı düşünmemeleri gerekiyor. Önlerindeki 10 yılda nasıl bir hayat sürmek istiyorlar. Buna, öncelikle karar vermeliler. Ona göre tercihler yapmalılar. Öğrenciler, haklı olarak son sene çok büyük stres yaşıyor. Sonuçta, birkaç saatlik sınavla geleceklerini belirliyorlar. 'Bir üniversiteye gireyim de hangi bölüm olursa olsun' diyorlar. Bu da yaptığı işte mutlu olmamayı gündeme getiriyor. Onun için biz 4 yıllık lise döneminde okullarda meslek tanıtım birimi kurulmasını tavsiye ediyoruz. Çocuk, dış ticaret, uluslararası ilişkiler veya diğer mesleklerin ne yaptığını, çalışma şartlarının ne olduğunu, istihdam alanının ne olduğunu 4. sınıfa geldiğinde her yönüyle bilmeli. Sevmediği bir bölümü okuyan öğrenciler, mutlu bir üniversite hayatı da geçiremiyorlar” Okuldaki rehber öğretmenlerinin, öğrencilerin meslek seçiminde çok etkili olmadığının tespit ettiklerini kaydeden Yılmaz, “Çünkü okuldaki rehberlik daha çok çocukların sosyal ve psikolojik sorunlarıyla ilgili. Okullarda meslek tanımına yönelik bir birim oluşturulmalı." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.