AYLIK ÜCRETLERİ 17 BİN LİRA OLACAK

AYLIK ÜCRETLERİ 17 BİN LİRA OLACAK

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 'Tam Gün' olarak bilinen tasarının yasalaşması durumunda mesai sonrasında çalıştığında üniversitede görev yapan bir öğretim üyesinin aylık gelirinin 17 bin lira olacağını söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan Erdöl, tasarının TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesinin planlandığını belirterek, ''Kanunlaşması halinde bir yıl gibi bir geçiş müddeti düşünmüştük, ama ileri, geri oynamalar belki olabilir'' dedi.

Erdöl, kanunun çıkmasıyla birlikte hekimlerin, belirlenecek olan belli bir geçiş dönemi içerisinde karar vermeleri gerektiğini vurguladı.

Mesai saatleri dışında çalışmak isteyen hekimlerin, kendi müessesi dışında devletin başka hastanelerinde çalışabilmesinin de mümkün olduğunu söyleyen Erdöl, şöyle konuştu:

''Üniversite hastanesinde çalışan bir hekim, belli bir saatten sonra diğer devlet hastanelerinde ya da eğitim hastanelerinde çalışabilir. Bir devlet hastanesinde çalışırken, bir başkasında çalışabilecek. Bu şekilde yapılan çalışmalarda ücret alınacak.''


-''ÇOK SAYIDA İSTİFA BEKLEMİYORUZ''-


Erdöl, ilgili kanun çıktığında vatandaşların bir hastanede profesöre muayene olduğunda para vermek zorunda olmayacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Ama profesör de her hastayı muayene edemez. Mevcut sistemde sadece parası olan profesöre muayene olurken, önerilen sistem ihtiyacı olan kişiyi hocanın muayenesine sunmaya dayanmaktadır. Üniversite hocaları, kendileri poliklinik muayenesi yapmak isterlerse yapabilirler. Bunun ücretini ise kişiden değil devletten alacak. Getirilmek istenilen sistemde öğretim üyelerinin birinci vazifesi eğitim araştırma olacak. Hastanın ameliyatın başında durması bile eğitimdir, hocalar bundan da ücret alacak. Hocalar, konsültasyon eğitim, araştırma, danışmanlıktan da ücret alacak. Şu anki hesaplamayla, mesai sonrasında çalıştığında bir üniversite öğretim üyesi 17 bin lira kazanabilecek.''

Erdöl, tasarının yasalaşması halinde iddia edildiği gibi üniversitelerden çok sayıda istifa beklemediklerini dile getirdi. Erdöl, ''Öyle zannediyorum ki istifa oranı yüzde 5'i geçmez'' dedi.


-''GATA KONTENJANINI DOLDURAMADI''-


Tam Gün Yasa Tasarı'nın askeri hekimler içinde bazı düzenlemeleri kapsadığını ifade eden Erdöl, özel muayenehanesi olan askeri hekim sayısının çok az olduğunu söyledi. Erdöl, yeni sistemle birlikte askeri hekimlerin maaşlarında da artış olacağını belirterek, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

''Yeni sistemde, bir askeri hekim de aynı diğer hekimler gibi hem çalıştığı hastanede hem de dışarda çalışamayacak. TSK'da albay uzman tabip maaşı 4 bin 400 liradan 6 bin 295 liraya çıkacak. Yarbay tabip ise 5 bin 300 TL alacak.

General olan hekimlerin ise ellerine 9-10 bin lira geçebilecek. Diş hekimleri için daha farklı.''


-EMEKLİ MAAŞLARINDA DA ARTIŞ-


Erdöl, devlet hastanelerinde görev yapan hekimlerin maaşlarının daha farklı olduğunu belirterek, ''Şu anda klinik şefinin maaşı bin 800 TL'dir. Serbest çalışmayan bir şefin, döner sermaye ile eline şu anda 10 bin lira geçebilir. Yeni sistemle, 12 bin 300 lira eline geçebilecek. 1'in 4'ündeki uzman doktor şimdi bin 600 TL alıyor, yeni uygulamada 9 bin 870 lira alacak. Şef yardımcısı 11 bin 770 Lira alabilecek'' dedi.

Bir klinik şef ve şef yardımcısının, pratisyen hekimin emekli maaşının şu an itibariyle bin 335 TL olduğunu ifade eden Erdöl, tasarının yasalaşmasıyla birlikte 5 yıl prim yatırması durumunda pratisyen hekimin bin 432 TL ile, uzman hekim bin 515, klinik şefin bin 556 TL alacağını kaydetti. Erdöl, 30 yıl prim yatırıldığında ise pratisyen hekimin 2 bin 076 TL, klinik şefinin ise 3 bin TL ile emekli maaşı almaya hak kazanacağını bildirdi.

Sistemle, maaş artışlarının dışında, hekimlerin nöbet ücretlerinde artış olacağını anlatan Erdöl, ''112 sağlık hizmetlerinde ödeme yapılabiliyor, ağız diş sağlığı merkezlerinde ilave ücret ödemesi yapılabiliyor, organ nakli, kemik iliği nakli gibi özellikli işlerde çalışanlara daha fazla ücret verilebiliyor. Yani sağlık çalışanlarının mali hakları mümkün olduğunca artırılmaya çalışılıyor'' diye konuştu.

Erdöl hekimlere ''Zorunlu Mali Sigorta'' getirildiğini de belirterek, ''İstemeden yapılan yanlışlar karşısında, hekimlere yönelik sigortalama sistemi hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile doktorun da hastanın da mağduriyeti ortadan kaldırılacak'' dedi.

haber10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.