Avrupa'ya tek kuruş vermeyin

Avrupa'ya tek kuruş vermeyin

Türk bankalarına 'Avrupa'ya tek kuruş vermeyin' talimatı

Yunanistan başta olmak üzere Euro Bölgesi’nde borç krizi yaşayan ülkelerdeki yüklü kredi riskleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Avrupalı bankalar, dolar avına çıktı. 2008 krizinde olduğu gibi Türkiye’de de para arayan Avrupalı bankalar bu sefer eli boş dönüyor. Almanya’nın devlet tahviline bile ilgi olmadığı ortamda Türk bankaları Avrupa’ya kredi hatlarını kapattı. Bunun en büyük nedeni ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı uyarı. Edinilen bilgiye göre Avrupalı bankalara para verilmesini istemeyen BDDK, Türk bankalarını ‘Avrupa bankalarından borçlu olun ancak alacaklı olmayın’ uyarısında bulundu. BDDK uyarı yazısıyla birlikte bankaların yurt dışına açtıkları kredilere yeni kriterler getirdi.

BDDK hızlı davrandı, önlemini aldı

Avrupa bankaları, dolar ihtiyaçlarını bugüne kadar ABD, Asya ve Körfez bankalarından karşılıyordu. Son dönemde bu ülkelerdeki bankalar, risklerini daha da artırmamak için Avrupa bankalarına borç vermemeye başladı. Bu gelişme üzerine de Avrupa bankaları Türk bankalarına yöneldi. Bunun üzerine BDDK da harekete geçerek konuyla ilgili olarak bankalara gönderdiği uyarı yazısında ve aynı konuda yaptığı düzenlemede, bankaların yurt dışı bankalara açtığı kredilerde, sermaye kriteri getirildi. Buna göre yurt dışına borç vermek isteyen bankalara, ek sermaye getirme şartı aranıyor. Ayrıca yine BDDK, yurt dışına açılan kredilerde ve bankaların yurt dışına yaptığı transferleri yakın izlemeye aldı. Böylece, bankaların Avrupa bankalarına borç vererek riske girmesinin önlenmesi amaçlanıyor.

Küresel krizde fonlama yapılmıştı

Küresel krizin patladığı 2008 yılında ve 2009 yılında Türk bankaları yine Avrupa bankalarının borçlanma kapısı haline gelmişti. Dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bir çok Avrupa bankasının kendilerinden borç istemek için geldiğini belirterek “Elimde 2-2.5 milyar dolar bir likidite var. Bu likidite ile Avrupa ve Amerikan bankalarını bir anlamda fonluyoruz” açıklamasını yapmıştı. Öte yandan Avrupa bankalarının borçlanma maliyetleri son dönemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üç yılın zirvesine çıktı. Bankalar dolar cinsi yükümlülüklerini karşılayabilmek için ödedikleri Euro cinsi maliyeti gösteren 1 yıl vadeli çarpraz kur takas oranı maliyetleri Euribor arasındaki fark 90.65 baz puana yükseldi. Bu rakam geçen hafta 89.70 seviyesinde bulunuyordu.

Riskimiz 1 milyar $

BORÇ krizi nedeniyle Avrupa’daki bankaların kredi riski hayli yüksek. IMF Avrupa’daki bankaların kredi riskinin toplam 400 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Türk bankalarının Avrupa’daki riski ise 10 milyar dolar. Özellikle sorunlu ülkeler Yunanistan, İspanya, İrlanda ve Portekiz’de Türk bankalarının kredi riskinin sadece 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

 Stargazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.