'Avrupa'da kapanan fabrikalar krizden sonra Türkiye'ye gelecek'

'Avrupa'da kapanan fabrikalar krizden sonra Türkiye'ye gelecek'

Küresel mali krizin ateşi hükümetlerin açıkladığı paketlerle söndürülmeye çalışılırken iş dünyasından sağduyu çağrıları geliyor.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, küresel krize karşı sanayicinin karamsarlığa kapılmamasını istedi. Gelecek 1-1,5 yıllık dönemin rahat geçilmesi halinde çok güzel günlerin Türk işadamlarını beklediğini söyleyen Meral, kriz sonrasında Ankara'nın küresel ekonomiyi şekillendiren aktör haline geleceğine işaret etti. Her gün Avrupa'da fabrikaların kapandığını dile getiren Meral, "Bu eski fabrikaların sahipleri krizden sonra üretim için yeni arayışlara girecekler. Bunun için de ne Doğu Avrupa ne de diğer ülkeler uygun. Yatırım için Türkiye tercih edilecek ülke olacak." dedi.

TUSKON Başkanı Meral, İç Anadolu Bölgesi için hazırlanan yatırım ortamı ve sanayicinin sorunlarını ele alan raporu Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme Derneği Genel Koordinatörü Sedat Fırat ile birlikte açıkladı. Meral, raporun kâğıtta kalmayacağını, yapılan tespitlerin yatırıma dönüştürülmesi için çalışmaların devam edeceğini kaydetti. Meral, "Tarım ve turizm alanındaki potansiyeller Batı'daki işadamları ile masaya yatırılıp değerlendirilecek." ifadelerini kullandı. Raporda, özellikle dikkat çekilen tekno parkların kurulması konusunda, bir an önce adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Meral, işadamlarıyla Türkiye'nin krizi atlatması için yeni çalışmalara imza atacakları bilgisini verdi.

TUSKON'un İş Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Bilinçlendirme ve Vizyon Geliştirme Projesi İç Anadolu Bölgesi Raporu iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde iş dünyası sivil toplum kuruluşlarına yönelik tespit ve öneriler yer alırken, ikinci kısımda iş dünyası STK'larının gözüyle bölgesel ekonomik tespitler ve genel öneriler bulunuyor. Raporda yer alan önerilere göre, kalifiye eleman sorunu çözülmeli. Eğitim sistemi piyasaya yönelik olabilmeli. Bunun için her iş kolunun kendi işgücünü yetiştirmesine imkan sağlayan sistem ya da piyasa dinamizminden beslenen ve işgücünün gelişen şartlara kendini uyarlamasını esas alan sistem uygulanmalı. Teşvik politikalarının iyi işlemesi sağlanmalı. Teknoparklar yaygınlaştırılmalı. Toprakların bölünmesinin engellenmesi istenen raporda, damlama sulama ve toprak analizlerinin acil çözüm beklediğine vurgu yapıldı. Rapora göre, tarımsal ve hayvansal üretim için pazar bulunmalı.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.