Avrupa, Rus gazından kurtulmanın yolunu arıyor

Avrupa, Rus gazından kurtulmanın yolunu arıyor

Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin son günlerde Rusya-Ukrayna arasında yaşanan "doğalgaz savaşı" nedeniyle Rus doğalgazından kurtulmanın yollarını aradığını yazdı

Gazete, Moskova'nın Kiev'i cezalandırmak amacıyla Avrupa'ya yönelik doğalgazı sevkiyatını kesmesi, aslında Rus doğalgaz devi Gazprom'un çıkarlarında güçlü darbe vuracağını da belirtti.


Rus uzmanlar, artık Avrupa'nın Kuzey ve Güney Akım gibi Rus doğalgaz boru hattı projelerine de sıcak bakmadıklarını iddia etti. Gazete, "Dik başlı Kiev'i cezalandırmak amacıyla Avrupa'ya yönelik doğalgaz sevkiyatını kesen Moskova, aslında Gazprom'un ç ıkarlarına büyük darbe vurabilir. Doğalgaz savaşı yüzünden fazla zarar gören Avrupa, alternatif kaynak ve enerji sevkiyatı sayesinde krizi atlatma kabiliyetini ortaya koydu. Artık şunu ifade edebiliriz: Rus-Ukrayna doğalgaz ihtilafı, Rus doğalgaz tekelinden kurtulma yolunu aramak için seferber olmasına yardımcı oldu." dedi.


Rus doğalgazına yüzde 90 bağlı olan Yunanistan'ı örnek veren Kommersant, söz konusu ülkenin alternatif doğalgaz bularak vatandaşlarını soğukla baş başa bırakmadığını aktardı. Haberde, "Rus doğalgazına yaklaşık yüzde 100 bağlı olan bazı Avrupa ülkeleri alternatif doğalgaz kaynağı bulmayı başardı. Burada en girişken ülke olarak Yunanistan'ı verebiliriz. Rus doğalgazına yüzde 90 oranında bağlı olan Yunanistan'da 6 Ocak'tan itibaren Rusya'dan gelen doğalgaz kesildi. Yunan devlet doğalgaz şirketi DEPA Başkanı Assimakis Papageorgiu, Rus-Ukrayna doğalgazı savaşının ilk günlerinde ne olursa olsun ülkede vatandaşlarını doğalgazsız bırakmayacağı vaadinde bulundu ve sözünü de tuttu." denildi. Gazete, Yunanistan'ın Cezayir'den sıvı doğalgaz aldığını ve bunun dışında Türkiye üzerinden Azeri doğalgazını almak için harekete geçtiğini belirtti.

Haberde, italya'nın da Cezayir, Azerbaycan ve Katar'dan doğalgaz almayı düşündüğünü de aktardı.


RUSYA'YI PROTESTO EDEN SIRPLAR RUS BAYRAĞI BİLE YAKTI


Gazete, Rus doğalgazının kesilmesi yüzünden zor günler geçiren Sırbistan'da Rus-Sırp enerji işbirliği karşıtlığını daha da artmasını ve protesto eylemleri sırasında Sırpların Rus bayrağını yaktıklarını da anlattı. Haberde, "Rus doğalgazına yüzde 85 bağlı olan Sırbistan'da nerdeyse siyasi kriz patlak verecekti. Çünkü; yeni yıl öncesi Sırbistan ve Rusya arasında bir dizi enerji anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşmalarda Gazprom'un dev Sırp petrol şirketi NIS ve Güney Akım projesinin Sırbistan güzergahı inşaatı da öngörülüyordu. Bu anlaşmalar öncelikle siyasi nitelik taşımakta: Sırp yönetimi, ülke içinde Rusya ile stratejik işbirliği karşı çıkan güçlerin üstesinden gelerek Moskova'dan yana tavır aldı. Fakat, Rus doğalgazının kesilmesinin ardından Moskova ile enerji işbirliğine karşı olan güçlerin daha faal hareket geçtiler." değerlendirmesi yer aldı.


Hükümet karşıtı eylemlerde Sırp göstericilerin Rus bayrağı bile yaktıklarını kaydeden gazete, "Sırbistan hükümet kabinesinin istikrarı zor duruma düşünce, ülke lideri Boris Tadiç vatandaşlara özel açıklama yaparak Güney Akım'ın Sırbistan ayağının inşasının bu gibi benzer durumlardan kaçınmak için işe yarayacağını anlattı." bilgisine yer verdi.


Kommersant'a görüşlerini aktaran East European Gas Analysis Başkanı Mihail Korçemkin ise doğalgaz savaşı sonrası Avrupa'nın tek yumruk olacağını ve Avrupa Komisyonu'nun yeni enerji politikasına desteği sağlayacağından emin olduğunu ifade etti. Rus uzmana göre, söz konusu yeni enerji politikası özellikle eskisine göre doğalgaz kısıtlandırılmasını öngörmekte. Rus uzman Korçemkin, "Bu ise Gazprom için felaket olabilir. Avrupa'ya yönelik ihracat kapsamı çok düşecek. Avrupa'ya ne Kuzey ne de Güney Akım lazım. Çünkü bu projeler de siyasi amaçlarla, "böl ve parçala" siyaseti için öngörülmekte." şeklinde konuştu.




vakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.