Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıs Planı

Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıs Planı

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso Kıbrıs'ta müzakere sürecini büyüteç altına aldı.

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs'ta müzakere sürecini büyüteç altına aldı. Başkanı Jose Manuel Barroso'nun başkanlığını yaptığı, Kıbrıs'taki doğrudan müzakereleri takip eden, Kıbrıs Grubu (Steering Group) ikinci görüşmesini yaparken Komisyon için “en iyi senaryo” da belirlendi.

Bu çerçevede Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Michael Leigh'in, “Mehmet Ali Talat'ın görev süresinin 2010'da sona ereceğini, muhtemel bir çözümün kendisiyle (Talat ile) direkt ilişkili olduğunu “ belirterek “en iyi senaryo”nun yıl sonuna kadar bir anlaşma sağlanması ve bir sonraki yılın başında ise referandum yapılması olduğunu da söylediği aktarıldı.

Kıbrıs sorununa ilişkin doğrudan müzakerelerin izlenmesi ile ilgili, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso başkanlığındaki Kıbrıs grubu(Steering Group) ikinci görüşmesini yaptığı bildirildi.

Avrupa Komisyonunun, daimi sapmaların kabul edilmesi ve varılacak bir anlaşmanın AB'nin birincil hukuku olması konusunda sürekli olarak Kıbrıslı Türklerden ve Türkiye'den talepler aldığı kaydedildi.

ABHaber'e verilen bilgilere göre, toplantıda KKTC'deki milletvekilliği seçimlerine de değinen Michael Leigh, Başbakan Erdoğan'ın müzakerelerin süreceğine ilişkin teyitlerini ortaya koydu.

Mehmet Ali Talat'ın görevinin 2010'da sona ereceğini, muhtemel bir çözümün kendisiyle (Talat ile) direkt ilişkili olduğunu ifade eden Leigh, “En iyi senaryonun yıl sonuna kadar bir anlaşma sağlanması ve bir sonraki yılın başında ise referandum yapılması olduğu”nu söyledi.

Haberde Micahel Leigh'in,”Garanti anlaşmalarının geleceği ve askerlerin çekilmesine ilişkin Türkiye ile müzakerelerin hor görülmemesi gerektiği”ni de ifade ettiği, Leigh'in al-ver sürecinin sonbaharda başlayacağını da ileri sürdüğü kaydedildi.


aktifhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.