Avrupa Gençlik Forumu TED Koleji'nde Toplandı
Avrupa Gençlik Parlamentosu (EYP), uluslararası forumlarından birini ilk defa Ankara’da, TED Ankara Koleji’nin evsahipliğinde düzenliyor. Avrupa’nın 36 ülkesinden 130 gencin bir araya geldiği forumun açılışı 23 Şubat 2013 Cumartesi günü TED Ankara Koleji
Avrupa’daki en büyük siyasi tartışma, kültürlerarası diyalog ve gençlik platformlarından biri olan ve düzenlediği ulusal ve uluslararası konferanslarda geleceğin Avrupalı liderlerini bir araya getiren Avrupa Gençlik Parlamentosu, bu sene uluslararası forumlarından birini, Türkiye’de İstanbul dışında ilk defa Ankara’da, TED Ankara Koleji’nin evsahipliğinde 21-25 Şubat 2013 tarihleri arasında düzenliyor. Çalışma dilinin İngilizce olduğu forumda Avrupa’nın 36 ülkesinden 130 genç, Avrupa Birliği ülkelerinde ardı ardına yaşanan ekonomik kriz sonrasında sıkça konuşulmaya başlanan ve birliğin geleceğine yönelik eleştirel ve karamsal bakış açısı olarak tanımlanabilecek olan “Euroskepticism”i tartışıyorlar. İlk iki gün gençler bir dizi oryantasyon aktivitesinin yer aldığı takım oluşturma çalışmalarında birbirlerini tanıyarak, çalışacakları komiteleri kurdular.
Forumun resmi açılışı ise 23 Şubat Cumartesi günü TED Ankara Koleji İncek Kampüsü’nde idari bina konferans salonunda gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Müdürü Aydın Ünal, TED Ankara Koleji İngilizce Bölüm Başkanı ve MUN Direktörlerinden Bürçek Ünal, EYP Türkiye temsilcilerinden Öykü Talı, TED Ankara Koleji Politika ve Diplomasi Kulübü öğrencileri Yağmur Uğur ve Ecem Kumbasar, EYP Ankara Forum Başkanı Anar Kucera ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili yaptılar.
TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Müdürü Aydın Ünal, konuşmasında 21. yüzyılda artık tüm eğitimcilerin ve eğitim kurumlarının daha çok evrensel düşünen, farklılıklara saygıyla bakan, bilgili, duyarlı ve çatışmaları çözebilecek nesiller istediğini dile getirerek şunları söyledi: “Dünya düzleşti, küreselleşti, artık dünyada bireysel, toplumsal, ulusal sorumlulukların yerine evrensel sorumluluklarımızın var olduğuna hepimizin inanması gerekiyor. Yani yetiştireceğimiz gençler, duygu, düşünce ve tutumlarında karşılaştıkları sorunlara karşı evrensel bakmak durumundalar. İnsan hakları, kadın hakları, çevre sorunları... Sizlerin uzun vadede çözmesi gereken sorunlar var. Bizler, TED Ankara Koleji Vakfı Okulları olarak geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerin bir arada çalışmalarını, yeni fikirler üretmelerini önemsiyor ve üreteceğiniz çözüm önerileriyle biz yetişkinlere katkıda bulunacağınıza inanıyoruz. I. Uluslararası Gençlik Forumunun hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma, Sayın Fransa Büyükelçisine ve sevgili öğrencilere çok teşekkür ediyorum.”
TED Ankara Koleji İngilizce Bölüm Başkanı Bürçek Dinçler, foruma Avrupa ülkelerinden gelen 100’e yakın öğrencinin de katıldığını ve birlikte geçirilecek beş günlük programın gençlere ortak bir zemin üzerinde Avrupa gündemini teşkil eden önemli ve öncelikli konular üzerinde araştırma ve keşif yapma imkanı sunduğunu belirtti. Dinçler, “Kadın haklarından eğitim sistemine varıncaya değin Avrupa’da değişim ve çözüm bekleyen konular var. Gündemdeki meseleleri ele alırken başarmanın etkili iletişimden geçtiğini unutmayın. Her biriniz farklı ortamlardan geldiniz, farklı deneyimlere sahipsiniz, bu nedenle çabanız bu gerçek doğrultusunda birbirinizi anlamak ve tanımak üzerine olsun. Hoşgörü, merak ve azimle çok geniş konular çerçevesinde, esas olan soruları sorup, çözüm arayacağınıza ve başarılı ve verimli bir forum geçireceğinize eminim” dedi.
EYP Türkiye temsilcilerinden Öykü Talı, EYP formatında gerçekleştirilen forumun ilk kez Ankara’da düzenlendiğine vurgu yaparak, EYP’nin oluşumundan ve faaliyetlerinden bahsetti. Forumun organizatörü olan TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Politika ve Diplomasi Kulübü öğrencileri Yağmur Uğur ve Ecem Kumbasar da aylarca süren hazırlık sürecinin sonunda herşeyin hayal ettikleri gibi geçtiğini ve bunu görmenin emeklerini daha da anlamlı kıldığını ifade ettiler.
EYP Ankara Forumu’nun başkanı Çek asıllı Anar Kucera da Ankara’da olmaktan ve düzenlenen organizasyonun bir parçası olmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Gençler olarak forumda Avrupa Birliği’nin geleceğine ilişkin taşınan endişeleri ele alacaklarını ve Avrupa Birliği ruhunu yeniden canlandıracaklarını dile getirdi.
Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili de konuşmasında Avrupa Birliği vatandaşlarının tarih boyunca hiç bu kadar ileri bir noktaya gidemediğini ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra sağlanan barışın, birliğin en önemli başarısı olduğuna değindi. “Euroskepticism ancak karamsar bir bakış açısıdır, soruna hiçbir çözüm getirmez” diyen Bili, gençlere forumdaki çalışmaları sırasında yaratıcı olmaktan korkmamaları öğüdünü verdi. Daha sonra başkanlık divanıyla birlikte kürsüye oturan Fransa Büyükelçisi, gençlerin sorularını da yanıtladı. Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki kriterin ne olduğunun sorulması üzerine büyükelçi “Türkiye ile müzakereler yapıldı, günün sonunda çok farklı iki kültür olduğumuz sonucuna vardık. Türkiye’de yazılan bazı makaleler, yapılan konuşmalarda da bunu görüyorum, “Bizim kültürümüz Avrupa’dan farklı” diyorlar. Her Avrupa ülkesi aynı değerleri taşıyor, ancak özellikle insan hakları ve özgürlükler konusunda Türkiye çok farklı bir yerde. Türkiye AB’ye adapte olmak zorunda ve daha yapılacak çok iş var” yorumunda bulundu.
Açılışın ardından öğrenciler yedi ayrı başlık altında oluşturulan komitelerde çalışmalarına başladılar. Kültür ve Eğitim, Anayasal Haklar, Kadın Hakları, Endüstriyel Araştırma ve Enerji I ve II, İnsan Hakları, Afet ve Dış İlişkiler Komitelerinde karar tasarıları hazırlayacak olan gençler, daha sonra bu tasarıları, 25 Şubat Pazartesi günü TED Üniversitesi’nde 09:00-18:00 saatleri arasında düzenlenecek olan Genel Kurul’da oylamaya sunacaklar.
www.turkiyeegitim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.