Atlas Okyanusu'nda dehşet

Atlas Okyanusu'nda dehşet

Paris'e gitmek üzere Rio de Janeiro'dan havalanan Air France Havayolları'na ait uçak Atlas Okyanusu üzerinde kayboldu. Kalkıştan 3,5 saat sonra irtibat kesilen Airbus 330 tipi uçakta bulunan 228 kişiden ümit kesildi.

Brezilya açıklarında fırtınaya kapıldığı düşünülen uçağa yıldırım çarpmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.



Fransa'nın milli havayolu şirketi Air France'ın Rio de Janeiro-Paris seferini yapan uçağı dün sabah Atlantik Okyanusu üzerinde kayboldu. Uçakta bulunan on ikisi mürettebat 228 yolcudan ümit kesildi. Uçakta konser için Brezilya'ya giden Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu da bulunuyordu.

Pazar akşamı Brezilya'dan havalanan Air France'ın 447 sefer sayılı Airbus 330 uçağı, TSİ 12.10'da Paris Roissy-Charles de Gaulle havalimanına inecekti. Rio'dan havalandıktan yaklaşık 3 saat 30 dakika sonra Brezilya kıyılarından 350 km uzakta seyrederken Türkiye saati ile 16.30 sularında uçakla radar irtibatı kesildi. Uçağın kısa bir zaman sonra 'şiddetli türbülans ve fırtına' bölgesine girdiğini bildiren Air France yetkilileri, TSİ 17.15 sularında uçaktan elektrik aksamı arızası oluştuğunu haber veren otomatik radyo sinyalleri aldıklarını açıkladı. Olayın duyulmasının ardından ilk başta uçaktaki radar tespit cihazının arızalanmış olabileceğini bildiren Air France şirketi, daha sonra yaptığı açıklamada, fırtına bölgesinden geçerken uçağa yıldırım çarpmış olabileceği ihtimalini incelemeye başladı. Fransız medyasına konuşan havacılık uzmanları, uçağın kaybolduğu bölgede görülen şiddetli fırtınaların olağan dışı olmadığını ve bütün pilotların buna alışık olduğunu dile getirdi. Fransız uzmanlar, uçakların yıldırım çarpmasından dolayı düşmesinin çok zor bir ihtimal olduğunu dile getiriyor. 2005 yılında uçuşa başlayan uçağın, en son 16 Nisan'da kontrolden geçtiği ve 'önemli derecede hiçbir aksaklık gözlemlenmediği' açıklandı. Fransız Ulaştırma Bakanı Jean Louis Barloo, olayın duyulmasının ardından gündeme gelen terörist bir saldırı hipotezinin kesinlikle sözkonusu olmadığını ifade etti.

Uçakta 126'sının erkek ve 82'sinin kadın olduğu belirtilen yolculardan, 80'inin Brezilyalı, 73'ünün Fransız, beşinin İtalyan, üçünün ise Faslı olduğu bildirildi. Yolcu yakınları, acı haberi dün sabah bekledikleri kişileri almak için geldikleri havalimanında doktorlar gözetiminde öğrendi. Fransa, dün gün boyunca Brezilya, Senegal ve İspanya'nın da yardımlarıyla uçağın enkazına ulaşmaya çalıştı. Ancak olumlu netice alınamadı.


'Kurtulan olduğunu sanmıyorum'
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, uçaktakilerden hayatta kalan olması ihtimalinin 'çok düşük' olduğunu belirtti. Sarkozy, Charles de Gaulle Havalimanı'nda, uçakta bulunanların yakınlarıyla görüştü. "Yakınlarına doğruyu söyledim. Hayatta kalan olması ihtimali çok düşük" diyen Sarkozy, arama yapılan alan çok geniş olduğu için uçağı bulmanın çok zor olacağını söyledi.


Konser için Brezilya'ya gitmişti
Uçaktaki 216 yolcudan biri olan Fatma Ceren Necipoğlu'nun (37) Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda arp öğretmeni olarak görev yaptığı belirtildi. Necipoğlu'nun Brezilya'daki uluslararası arp etkinliğine katıldığı ve burada düzenlenen iki konserde yer aldığı öğrenildi. Bekar olan Necipoğlu'nun son anda bu etkinliğe katılmaya karar verdiği belirtildi. Konservatuarın Piyano Anasanat Dalı Başkanı Serla Balkarlı Can, Necipoğlu'nun 4 öğrencisinin final sınavını yapmak için Rio'da çok sevdiği bir sanatçının konserini izlemeyi bırakıp uçağa bindiğini kaydetti. ZAMAN

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.