Ataması yapılmayan öğretmenlere beraat
Abdi İpekçi Parkı'nda, 17 Ağustos 2010'da yasa dışı eylem düzenledikleri iddiasıyla hakkında dava açılan ve çoğunluğunu ataması yapılmayan öğretmenlerin oluşturduğu 51 kişi ilk celsede beraat etti.
Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya ataması yapılmayan öğretmenler ile kendilerine destek veren Kurtuluş Partisi üyelerinin de arasında bulunduğu sanıklardan 32'si katıldı.
Sanıklar, savunmalarında, kanunsuz eylem yapmadıklarını, demokratik haklarını kullandıklarını ifade ederek, beraat talebinde bulundu.
Sanık avukatlarından Doğan Erkan, eylemin kanunsuz olmadığını kaydederek, mahkemenin derhal beraat kararı vermesini istedi.
Sanık avukatı Suna Coşkun da eyleme ilişkin polis tutanaklarının güvenilmez olduğunu ileri sürerek, ''Polis tutanaklarının birinde, 'TKP Avukatı Suna Coşkun da eyleme katıldı' diye ismim geçiyor. Tutanağın tutulduğu gün ve saatte ben orada değildim. TKP'li de olunabilir ama TKP üyesi de değilim'' diye konuştu.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki görüşünde, sanıklar hakkında 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan kamu davası açılmışsa da sanıkların yasaya muhalefet amacıyla hareket etmediklerini, suç kasıtlarının olmadığını kaydetti ve beraatlarını istedi.
Sanıklar ve avukatları da esas hakkındaki görüşe katıldıklarını bildirdi.
Hakim İsmail Tiryaki, sanıklar hakkında, suç tarihinde Abdi İpekçi Parkı'nda toplandıkları, slogan attıkları, polisin ikazına rağmen dağılmadıkları, bu yolla 2911 sayılı yasaya muhalefet ettikleri iddiasıyla dava açıldığını belirtti.
Mevcut delil durumu dikkate alındığında, bazı sanıkların dinlenmesine gerek bulunmadığı kanaatine varıldığını, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bir kararında, delil durumuna göre, sorgusu yapılmayan sanığın gıyabında da beraat kararı verilebileceğinin belirtildiğini kaydeden Tiryaki, dosyadaki delillere göre, sanıkların toplanmalarının demokratik tepki niteliğinde olduğunu, suç kastı taşımadıklarını, bu sebeple beraatlarına karar verildiğini açıkladı.
Duruşmayı Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk ve bazı siyasi partilerin temsilcileri de izledi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kılıç, duruşmanın ardından ataması yapılmayan öğretmenlerle birlikte adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, ''Ataması yapılmayan öğretmenler, Anayasa'da belirtilen demokratik haklarını kullanmışlardır'' dedi.
Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Ebetürk de ataması yapılmayan öğretmenlerin mücadelelerine destek verdiklerini belirtti.
Ataması yapılmayan öğretmen Basri Ekici'nin babası Gaffari Ekici ise ''7 yıldır çocuğum burada ne yiyor, ne içiyor? Ben 70 yaşından sonra bu çocukları nasıl geçindireyim?'' ifadelerini kullandı.
Bir süre sloganlarla Milli Eğitim Bakanlığını protesto eden atama bekleyen öğretmenler, daha sonra atanmalarına ilişkin olarak topladıkları imzaları vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığına gitti.
cumhuriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.