Aşkın tarihi ders oluyor

Aşkın tarihi ders oluyor

Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Yılmaz koordinatörlüğünde verilecek “Aşkın Tarihi” adlı derste Leyla ile Mecnun'dan Kazanova ve Romeo ve Jülyet'e kadar öyküler yer alacak

Bilgi Üniversitesi son derece ilginç bir eğitim programına imza atıyor. Üniversitenin Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Levent Yılmaz tarafından yürütülecek ve 14 hafta sürecek programın ismi “Aşkın tarihi” Program çerçevesinde uzman akademisyenler de dersler verecekler ve isteyen herkes aşkın tarihini öğrenebilecek. Program çerçevesinde verilecek olan dersler Eski Mezopotamya’dan eski Mısır ve Yunan medeniyetlerine, Roma İmparatorluğu döneminden Ortaçağ’a ve Leyla ile Macnun’a, Kazanova’ya kadar aşkın tarih içindeki tüm yolculuğu yeniden yürünecek. Program 25 Şubat tarihinde başlayıp 9 Haziran tarihinde sona erecek. 7’şer haftadan iki ayrı dersler şeklinde verilecek programın tamamına katılım ücreti ise 800 lira. Programın koordinatörü Prof. Dr. Levent Yılmaz ise bu fikrin nasıl çıktığını ve aşkın tarihini VATAN’a anlattı:

‘Sınıf farklılıklarını kırdı’

“Üniversitemizde Bilgi Eğitim adıyla üniversite dışındaki kitleye eğitim programları hazırlayan bir birimimiz var. Ben de yardımcı olmak için daha önce üniversitemizdeki bir Master programında 2007 ve 2009 yılında ders olarak verdiğim ve çok ilgi çeken ‘Aşkın Tarihi’ derslerini verelim dedim. Türkiye’de de aşkın tarihi Batı’daki gelişmelere paralele ilerledi. Leyla ve Mecnun ya da Kerem ile Aslı gibi efsanevi aşklarla başladı ve yoksul kızla fabrikatör gencin aşkında anlatılan sınıf farklılıklarının imkansızlıklarını anlatan filmlerle devam etti. Aşk kavramındaki romantizm Türkiye’de 1950’lerden sonra medyanın aracılığıyla patlama yaşadı ve son 20 yılda televizyon dizi ve filmlerinde gördüklerimizle gerçek hayatta yaşadıklarımız arasında uçurum oluştu. Türkiye’de namus, onur gibi etmenlerin de etkisiyle kadın cinayetleri ve intiharları yüksek seviyedeyken dizilerde mutlu aşıklar görüyoruz.”

Aşk acısına ağrı kesici tedavisi

ABD’li bilim adamları ağrı kesicilerin kalp kırılmasına iyi geldiğini ortaya çıkardı. Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde görevli uzmanlar paracetamol gibi ağrı kesicilerin kalp kırılmasının yan etkisini azalttığını açıkladı. Üniversitede görevli Naomi Eisenberger “Kalp kırılması mecazi bir tanım değildir. Sosyal ve fiziksel ağrıya sebep olur” dedi. Ağrı kesicilerin psikolojik olarak hastalara iyi geldiği belirtildi.

http://haber.gazetevatan.com/askin-tarihi-ders-oluyor/433351/1/Gundem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.