"Askere yeni düzenleme yok"

"Askere yeni düzenleme yok"

Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıkladı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından  açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Arınç, Bakanlar Kurulu'nda bazı bakanların, yaptıkları hazırlıkların ve tasarı taslaklarının görüşüldüğünü, genelde olumlu bulunduğunu ve imzaya açıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu konuda sayın Adalet Bakanımızın, sayın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın, sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın sunumları oldu. Öncelikle sayın Adalet Bakanımız, Denetimli Serbestlik Tedbiri  Uygulanarak Cezaların Uygulanmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı hakkında bilgi verdi. Daha sonra İstanbul'da takip merkezi kurulmasıyla ilgili kanun taslağı üzerine Bakanlar Kurulu'na bilgi sundu. Bir diğer taslakta, Ceza İnfaz Kurumlarındaki Güvenlik hizmetlerinin yeniden organizasyonu ile ilgili tasarı taslağı üzerinde sayın Adalet Bakanımız bilgi sundu. Her 3 taslak da olumlu kabul edildi ve tasarı olarak imzaya açıldı.''

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıyla ilgili basında yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine ''Bakanlar Kurulumuzun gündemine gelmedi. Jandarma, İçişleri Bakanlığımızla, Jandarma Genel Komutanlığıyla ve hatta valilerle muhtelif şekilde irtibatlı bir kurum ve kuruluştur. Dolayısıyla iç güvenlik alanında kullanıldığını biliyoruz. Cezaevlerinden başlayarak diğer kolluk güçlerinden birisi olarak da görevine devam ediyor. Bununla ilgili Milli Savunma Bakanlığımızın veya İçişleri Bakanlığımızın bir ortak çalışması varsa bu konu gündeme gelmiş değil. Dolayısıyla olayın perde üzerinde veya kapsamı içinde herhangi bir konuyu Bakanlar Kurulu'nda görüşmedik'' ifadelerini kullandı.

Arınç, MİT mensuplarının yargılanmasıyla ilgili yeni yapılan yasal düzenlemeye paralel olarak,  Genelkurmay mensuplarının yargılanması için de Başbakan'ın iznini içeren düzenleme yapılması yönünde talepler olduğuna ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine, şöyle konuştu: ''Söylediğimiz bilgi sadece dün ve bugün bir gazetemizde yayınlanıyor. Gazetemiz böyle bir çalışmanın olabileceğinden bahsediyordu. Doğrusu Bakanlar Kurulu’nda görüşmüş değiliz. Ancak merak ettiğim için hem İçişleri Bakanımıza hem Adalet Bakanımıza hem de Milli Savunma Bakanımıza sordum. Böyle bir talebin olmadığını, üzerinde de çalışma yapılmadığını ifade ettiler.''

POZANTI
Arınç, Pozantı Cezaeviyle ilgili iddiaların gündemde olduğu hatırlatılarak, konunun Bakanlar Kurulunda görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bu konudaki sunumundan bölümler aktardı.
Konuya ilişkin detaylı bir çalışma yapıldığını belirten Arınç, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çeşitli dönemlerde yapılan denetim ve incelemelerde taciz, tecavüz, kötü muamele konusunda tespit bulunmadığı bilgisini aktardı.
Tutuklular için İzmir Aliağa'da bu ay içinde olmak üzere, Diyarbakır, Kayseri, Tarsus ve Çorlu'ya yeni çocuk ceza infaz kurumları yapılacağını belirten Arınç, hükümlüler için Ankara Sincan'da haziran ayında çocuk eğitimevinin hizmete alınacağını, İstanbul Ümraniye, İzmir, Erzurum ve Elazığ'da da yeni çocuk eğitimevleri inşaatına başlanacağını söyledi.
Arınç, 139'u terör suçlarından olmak üzere bin 903 tutuklu, 406 hükümlü, toplam 2 bin 309 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunduğu bilgisini verdi.

FRANSA'YA YAPTIRIMLAR
Arınç, bir gazetecinin, ''Fransa Anayasa Mahkemesi malum kararı (Ermeni iddialarının reddini suç sayan tasarı) iptal etti. Sarkozy'nin bu konuyu yeniden gündeme sokacağına yönelik bazı bilgiler var ama Türkiye'nin önlem olarak aldığı yaptırım kararları vardı, bunlarda bir güncelleme olacak mı? Bir yol haritası var mı?'' sorusu üzerine, Arınç, konunun Bakanlar Kurulunda gündeme geldiğini belirtti.
Fransa'da Anayasa Konseyinin milletvekili ve senatörlerin müracaatı üzerine oy birliğiyle verdiği kararı ''her açıdan sevindirici'' olarak değerlendiren Arınç, şunları kaydetti:

''Çünkü özgürlükler konusunda Fransa'nın iddiası vardır. Oysa ifade özgürlüğü başta olmak üzere tüm özgürlükleri etkileyecek bir tasarı çıkarılmıştı. Geçmişte tarihte yaşanan olaylar konusunda hiçbir ülkenin parlamentosunun üçüncü ülkeleri ilzam edecek kararlar alması, yasalar çıkarması doğru değil. Her ne kadar bu Anayasa Konseyinin kararı çıktıktan sonra Sarkozy, 'Ben tekrar yeni bir tasarı hazırlanmasına talimat veriyorum' dediyse de biliyorsunuz Fransa seçime girecek. Bildiğim kadarıyla 6 Mart itibariyle parlamento çalışmalarına ara verecek ve birkaç ay sonraki seçimler için seçim kampanyaları başlamış olacak. Dolayısıyla bu sözünün çok güncel, geçerli olmadığını düşünüyorum. Ancak Sayın Dışişleri Bakanımız Fransa'ya karşı önceden ilan edilen yaptırımların ve önlemlerin aynen devam etmesi gerektiğini ifade etti.''

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.